fbpx
Czytasz właśnie
Meksykańskie skrzydełka z kurczaka na ostro

Meksykańskie skrzydełka z kurczaka na ostro

Meksykańskie skrzydełka na ostro

Jest chyba tyle samo zwolenników co przeciwników podawania mięsa w słodkich zalewach. Muszę przyznać, że ktokolwiek nie spróbowałby tych skrzydełek, zawsze słyszę pochwały na ich temat. Meksykańskie skrzydełka z kurczaka na ostro powstają po marynowaniu mięsa w zalewie miodowej, a można je przygotować w piekarniku lub na grillu.

Zobacz też: Inna pomysły na obiad

To bardzo prosta potrawa, w której smak słodki równoważy się z kwaśnym za sprawą dodatku soku z limonki lub pomarańczy, który z kolei, razem z wódką lub tequilą, nadaje mięsu charakterystycznego aromatu. Meksykańskie skrzydełka z kurczaka na ostro będą świetnie komponować się z łagodnymi dodatkami, np. lekką sałatką, grillowanym pieczywem czosnkowym lub podgrzanymi pszennymi plackami tortillas, służącymi jako dodatkowa zakąska.

Meksykańskie skrzydełka na ostro

Meksykańskie skrzydełka z kurczaka na ostro

Meksykańskie skrzydełka z kurczaka na ostro, przyprawiane chili i czosnkiem oraz miodem i wódką lub tequilą, z dodatkiem soku z limonki lub pomarańczy. Bardzo smaczne, ostre skrzydełka meksykańskie na obiad lub kolację.
4.50 from 6 votes
Przygotowanie: 30 minutes
Gotowanie: 1 hour
Razem: 1 hour 30 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Meksykańska
Przepis na: meksykańskie skrzydełka z kurczaka na ostro
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 100 ml wódki lub tequili
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 szklanka wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek soku z limonki lub pomarańczy
  • 5 łyżek miodu (o łagodnym smaku, np. rzepakowy)
  • 1 łyżeczka imbiru (świeżo utarty)
  • 1 łyżeczka chili
  • ½ łyżeczki soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Klasyczne ciasto naleśnikowe można zastąpić ciastem razowym, czekoladowym lub bezglutenowym.
  1. Jak zrobić naleśniki
  2. Jak zrobić naleśniki razowe
  3. Jak zrobić naleśniki czekoladowe
  4. Jak zrobić cukier waniliowy
  5. Polewa czekoladowa – przepis
  6. Bita śmietana – przepis
  7. Bita śmietana – przepis

Jak zrobić

  • Olej i miód podgrzewam w małym rondelku, dodaję wywar, dosypuję przyprawy.
  • Zalewam ułożone w naczyniu żaroodpornym skrzydełka, odstawiam na 20 minut w chłodne miejsce.
  • Przykrywam i wstawiam do piekarnika na ok. 1 godz., temperatura 180 °C.
  • Aby nie wyschły na powierzchni, można parę razy obrócić każde skrzydełko w trakcie pieczenia.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
3 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom