fbpx
Czytasz właśnie
Migdałowiec

Migdałowiec

  • jasne ciasto z kremem budyniowym
  • cudownie słodka i chrupiąca skórka z migdałów
  • elegancki wypiek
Migdałowiec

Migdałowiec to jedno z nielicznych ciast lubianych przeze mnie w dzieciństwie. Przepis na migdałowiec zdobyła moja mama, zapisany na kartce i prawdopodobnie podyktowany przez którąś ze swoich sióstr lub koleżanek. Podczas gdy inne dzieci uwielbiały galaretki i ptasie mleczko, razem z bratem krzywo patrzyliśmy na większość maminych wypieków. Najchętniej wyjadaliśmy w ukryciu kruchą bezę z pleśniaka. To właśnie ta jedna, wspólna cecha sprawiła, że naszym zdecydowanym faworytem wśród ciast stało się z czasem to pyszne ciasto z kremem i migdałową skórką. Od kiedy pojawiło się w repertuarze maminych wypieków, namiętnie zjadaliśmy słodką, chrupiącą warstwę migdałów. Rodzicom i ich gościom zawsze zostawał „łysiejący” placek ;). Zobaczcie jak zrobić to pyszne ciasto krok po kroku.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Odkąd sięgam pamięcią, moja mama miała same kłopoty z karmieniem mnie i mojego brata. Ciężko wychowywać dwa niejadki, które, jak już coś wreszcie polubią, to z reguły i tak będą to zupełnie różne rzeczy. Podczas gdy jedno jadło kotlety i kiszone ogórki, drugie najlepiej zadowalał chleb z pomidorem, pierogi ruskie, pierogi z truskawkami lub agrest prosto z ogródka. Również w kwestii wypieków nie było łatwo, ale to, co mocno słodkie, zawsze „wchodziło” bez problemu. Dziś wiadomo, że nie warto uczyć dzieci jedzenia słodyczy. Wtedy nikt nie zwracał na to jeszcze uwagi.

Przepis na migdałowca

To nietrudne do przygotowania ciasto, które wyrasta dzięki dodatkowi do masy proszku do pieczenia. Ponieważ jego wierzch jest dość mocno słodki i tłusty, można spróbować dodać nieco mniej cukru do kremu i samego ciasta. Złocisty wierzch kusi, żeby wziąć jeszcze jeden kawałek! Pierwszy kęs to przełamanie chrupkości i natychmiastowa słodycz, której towarzyszy delikatne i miękkie ciasto oraz łagodny krem. Kolejne to już uzależnienie ;).

Ciasto migdałowiec

Migdałowiec

Migdałowiec czyli ciasto śmietankowe z kremem budyniowym i słodką, chrupką, migdałowo-karmelową skórką. Nieskomplikowane ciasto migdałowiec, odrobinę pracochłonne, za to eleganckie i bardzo smaczne.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 20 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 20 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto migdałowiec, migdałowiec, migdałowiec ciasto
Liczba porcji: 24 blaszka o wymiarach ok. 25 × 35 cm
Kalorie: 284kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 4 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki (przesiana; najlepszy rezultat da mąka tortowa typu 400-450; niski indeks glikemiczny zapewni mąka orkiszowa typ 630)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wierzch

  • 200 g płatków migdałowych
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mleka
  • 150 g masła (¾ kostki)

Krem z budyniu

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-4 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g masła (1 kostka)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Sernik gruszkowy

Przydatne przepisy i poradniki

Migdałowiec bezglutenowy – zamiast mąki pszennej do ciasta wykorzystujemy uniwersalną mąkę bezglutenową, a na krem gotujemy budyń bezglutenowy.
Migdałowiec bez jajek – każde 1 jajko trzeba zastąpić 1 łyżką zmielonego siemienia lnianego, zalanego 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawionego do nasiąknięcia i wystudzenia lub 1 połówką banana rozgniecionego dokładnie widelcem (dodając banana, można zmniejszyć o kilka łyżek ilość cukru w masie).
 
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić budyń z innego rodzaju mleka lub bez mąki
  2. Jak zrobić budyń na krem
  3. Jak zrobić krem budyniowy
  4. Jak zrobić cukier waniliowy

Jak zrobić

Budyń na krem

  • Z całości mleka odlewam 1 szklankę i dodaję do niej cukier, wanilię oraz mąki i bardzo dokładnie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
  • Pozostałe mleko zagotowuję.
  • Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewam mieszankę mleka, mąki, cukru i wanilii, cały czas dokładnie i bardzo intensywnie mieszając i znów zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień i nadal, powoli, cały czas mieszając intensywnie i rozcierając ewentualne grudki, gotuję budyń aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Końcówkę gotowania, kiedy masa zaczyna gęstnieć, można przeprowadzić przy wyłączonym palniku, unosząc nad nim rondel i bardzo mocno mieszając gęsty budyń.
  • Odstawiam budyń do wystudzenia w temperaturze pokojowej (nie wolno go chłodzić w lodówce!). Konsystencja budyniu na krem budyniowy powinna być gęsta – najlepiej, jeśli po wystudzeniu staje w nim łyżka, a całość nie wylewa się z rondelka po obróceniu go do góry dnem.

Ciasto

  • Jajka ucieram z cukrem na puszysty kogel-mogel.
  • Dodaję pozostałe składniki na ciasto i miksuję na dużych obrotach miksera do uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji.
  • Przelewam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką, bułką tartą lub kaszą manną i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 25-30 minut, aż do delikatnego zrumienienia wierzchu.
  • W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika, a po upieczeniu od razu wyjmuję blaszkę, studzę na kratce i przekrawam ciasto na dwa równe placki o wymiarach 17,5 × 25 cm.UWAGA: Jeśli ciasto nie będzie przekładane kremem, można nie przekrawać placków, a wierzchnią warstwę migdałową wylać na całą powierzchnię i zapiec.

Skórka migdałowa

  • Wszystkie składniki na wierzchnią warstwę migdałową podgrzewam mocno na patelni, aż do roztopienia masła i cukru i lekkiego zgęstnienia.
  • Wylewam masę na wierzch jednego placka, zabezpieczając jego boki przed rozlaniem. Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 °C na około 20 minut do delikatnego przypieczenia wierzchniej warstwy migdałowej.UWAGA: Jeśli migdały przypiekają się zbyt szybko, ciasto wyjmuję z piekarnika wcześniej. Jeśli warstwa migdałowa przypieka się nierównomiernie, należy przestawić blaszkę w piekarniku w trakcie pieczenia.

Krem z budyniem

  • Kiedy ciasto jest całkowicie wystudzone, można przygotować krem budyniowy. Masło o temperaturze pokojowej ucieram na puszysty krem, na wysokich obrotach miksera.
  • Po jednej łyżce dodaję do masła wystudzony budyń, za każdym razem rozmiksowując całość na średnich obrotach miksera.

Składanie ciasta

  • Placek upieczony bez migdałów smaruję kremem, przykrywam drugim plackiem z wierzchnią warstwą migdałową, delikatnie dociskam.
  • Wstawiam migdałowiec do lodówki lub w inne, chłodne miejsce, do stężenia kremu, na ok. 2 godziny.

Wartości odżywcze

Serving: 90g | Kalorie: 284kcal (14%) | Carbohydrates: 23g (8%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 19g (29%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 65mg (22%) | Sód: 134mg (6%) | Potas: 172mg (5%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 13g (14%) | Witamina A: 500IU (10%) | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 82mg (8%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Moja mama z reguły piekła go w jednym kawałku i nie przekładała kremem. Myślę, że taki sposób pieczenia też może się sprawdzić, bo z pewnością po wystudzeniu ciasto i tak uda się przekroić na dwa placki. Warto jednak upiec dwa osobne, żeby po prostu było łatwiej.

Migdałowiec przepis

Zamiast kremu budyniowego możecie spróbować z kremem z mascarpone lub mascarpone i bitej śmietany. Jeśli ktoś ma ochotę, może przyrządzić krem budyniowy czekoladowy. On także z pewnością dobrze skomponuje się ze smakiem migdałowej skórki. Spróbujcie poeksperymentować z nasmarowaniem ciasta ciemną, lekko kwaskowatą konfiturą jeszcze przed przełożeniem kremem. Spójrzcie, ile możliwości :).

Ciasto migdałowiec
Ciasto migdałowiec

To jedno z lepszych ciast z czasów moich nastoletnich lat. A jak Wam smakuje migdałowiec? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł! Bardzo jestem ciekawa :).

11 komentarzy
  • Ciasto na bananach się nie udało – straszny zakalec 🙁 a poza tym w składnikach na krem brakuje masła… Dałam więc ok. pół kostki. Ciasto musiałam upiec z innego przepisu (kruche). Ale rezultat ostatecznie był dobry.

    • Oj, szkoda, że wersja z bananami się nie udała, przykro mi. Masło dopisałam, gdzieś umknęło przy „przeprowadzce” ze starego formatu przepisów na nowy. Jeśli zdarzy się, że czegoś brakuje na liście w tabeli, w razie czego można porównać składniki z listą podaną na filmie. Dzięki za informację i cieszę się, że pomimo trudności efekt końcowy był zadowalający :).

  • Nie wiem co robię nie tak ale zawsze mam zaklęć. 🙂
    Rodzina już się przyzwyczaiła 🙂
    Ale i tak jest przepychotka!
    Pozdrawiam

  • Znam Panią Walewską, na nią też już publikowałam przepis. Ale podobieństw za dużo, poza kremem budyniowym, w obu tych ciastach nie dostrzegam ;).

  • Tak, ale zerknij do przepisu na budyń na krem, do którego prowadzi link w opisie, bo najlepiej w takim wypadku będzie ugotować go na nieco mniejszej ilości mleka.

  • wygląda super ale aktualnie zagraża mojej figurze 😛
    przypomina troszkę Panią Walewską, tylko Walewska jest na kruchym spodzie i ma jeszcze bezę

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom