Miska do miksowania z cyfrową wagą Tchibo – recenzja

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Od ośmiu lat odkładałam zakup kuchennej wagi, głównie z powodu braku miejsca na roboczym blacie kuchennym, które jest „okupowane” przez blender i z przyzwyczajenia do przeliczania wszystkiego na szklanki, łyżki i szczypty za pomocą kalkulatora kuchennego. Mimo wszystko jestem zdania, że waga kuchenna się przydaje, zwłaszcza do odmierzania składników w przepisach, które wypróbowuję, często na potrawy trudniejsze, które przygotowuję po raz pierwszy, a w szczególności przy wypieku ciast i domowego pieczywa. Dlatego zaciekawiła mnie waga nietypowa czyli miska do miksowania z cyfrową wagą, która, po odpięciu od wagi, może „pracować” jako zwykła kuchenna miska.

Zobacz też: Recenzja miksera ręcznego turbo Tchibo

Miska do miksowania z cyfrową wagą Tchibo – recenzja wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube 

Miska do miksowania z cyfrową wagą Tchibo

Cechy

– Kolor: biel i fiolet (lila)

– Średnica: 19,5 cm (mierzona wewnątrz górnej krawędzi miski)

– Wysokość: 12,5 cm

– Objętość: 2,5 l

– Zakres wskaźnika: od 2 do 5 000 g (ważenie po 1 g)

– Materiał: tworzywo sztuczne wysokogatunkowe

– Gwarancja: 3 lata

Miska z wagą Tchibo 2 w 1
Miska z wagą Tchibo 2 w 1

Użytkowanie

Miskę należy umyć przed pierwszym użyciem, a po włączeniu waga automatycznie się wyzeruje. Następnie można wsypać ważone składniki lub wlać płyny, których objętość chcemy odmierzyć.

Po każdym dodanym składniku można wyzerować ręcznie licznik, co jest bardzo wygodną funkcją, kiedy wszystkie dodawane składniki planujemy wymieszać/ubić/utrzeć bezpośrednio w urządzeniu.

W momencie gdy chcemy zatrzymać na wadze wynik pomiaru, nawet pomimo usunięcia ważonych składników z miski, można łatwo wykonać tę czynność za pomocą przycisku „hold”. Ta funkcja może przydać się podczas odważania dużej ilości składników, które objętościowo mogą nie zmieścić się w misce.

Waga z miską 2 w 1 Tchibo
Waga z miską 2 w 1 Tchibo

Wykorzystaną do ważenia i mieszania produktów miskę można umyć ręcznie lub w zmywarce, a uchwyt z wyświetlaczem przetrzeć wilgotną ściereczką i wytrzeć do sucha, aby zapobiec pojawieniu się plamek.

Miska mogłaby mieć nieco wygodniejszy, bardziej dopasowany do kształtu dłoni uchwyt, zwłaszcza że koniecznie trzeba go trzymać podczas miksowania (producent zaleca zdjęcie miski z wagi przed mieszaniem składników, zapewne z powodu niebezpieczeństwa uszkodzenia wyświetlacza, dlatego takie mieszanie – tylko na własną odpowiedzialność). Moim marzeniem jest, żeby pojawił się projekt takiego urządzenia z trzema wymiennymi miskami o różnych rozmiarach, ale zapewne byłaby to odrobinę bardziej skomplikowana i droższa produkcja.

Cena i dostępność

– Cena: ok. 79,95 zł

– Gdzie kupić: Tchibo

Historia użytkowania

Start: luty 2012 r.
Stan aktualny: urządzenie działa bezproblemowo

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Miska do miksowania Tchibo z cyfrową wagą - pomysłowe 2w1
  • Łatwość użytkowania
    8
  • Jakość wykonania
    8
  • Wygląd i styl wykończenia
    8
  • Uniwersalność
    8
Plusy

udźwig aż do 5 kg

projekt 2 w 1 z możliwością odczepienia miski i używania jej osobno

możliwość ważenia dowolnych produktów spożywczych w gramach (g) oraz funtach/uncjach (lb/oz ) i odmierzania w mililitrach (ml) i płynnych uncjach (fl.oz) wody, oleju i mleka oraz cieczy o podobnych konsystencjach

duży, czytelny wyświetlacz

antypoślizgowe stópki dzióbek ułatwiający przelewanie wymieszanych składników

funkcja blokady wskazywanej wartości lub jej zerowania (tarowania)

wskaźnik słabej baterii

automatyczny wyłącznik

kompaktowa konstrukcja, miskę z wagą można wstawić do innych, większych misek w szafce

ładna, biało-fioletowa kolorystyka możliwość mycia białej miski w zmywarce

biała miska odporna na zarysowania

3 lata gwarancji

Minusy

nieergonomiczna rączka

wyświetlacz i przyciski nie są wodoodporne

miska może ulec zabarwieniu w wyniku działania produktów spożywczych o intensywnych barwnikach własnych, np. buraków, jagód

0
810
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

38 komentarzy
  1. Też racja. Ale akurat takie mniejsze ilości to ja już raczej dodaję na oko ;). Z masłem na przykład jest łatwo, bo ma namalowaną podziałkę po 50 g.

  2. Nie nie inaczej ale ja mam wagę płaską na której się kładzie jak na talerzu 🙂 i nie trzeba pózniej bawić się w wygrzebywanie tylko zetrzeć szpatułką do miski czy coś 😀 ale w większych pojemnościach na pewno się sprawdza, chodziło mi o małe ilości bo więcej tam wygrzebywania niż to wszystko warte – przynajmniej mnie by to denerwowało 🙂

  3. Instrukcja mówi, że do miksowania powinno się ją odczepić. Ale wtedy mniej wygodnie, przynajmniej mi, się ją trzyma. A na zwykłej wadze kuchennej lepkie składniki ważysz jakoś inaczej? Też coś przecież trzeba pod nie tam podłożyć :).

  4. Fajna 🙂 ale nie sprawdzi się do odważania małej ilości miekkiego masła czy czegoś takiego lepkiego bo pozniej wygrzebywanie z tego trochę mijało by się z celem, a co do miksowania w nie to chyba nie jest dobry pomysl 🙂

  5. [..YouTube..] Nie nie inaczej ale ja mam wagę płaską na której się kładzie jak na talerzu 🙂 i nie trzeba pózniej bawić się w wygrzebywanie tylko zetrzeć szpatułką do miski czy coś 😀 ale w większych pojemnościach na pewno się sprawdza, chodziło mi o małe ilości bo więcej tam wygrzebywania niż to wszystko warte – przynajmniej mnie by to denerwowało 🙂

  6. [..YouTube..] Instrukcja mówi, że do miksowania powinno się ją odczepić. Ale wtedy mniej wygodnie, przynajmniej mi, się ją trzyma. A na zwykłej wadze kuchennej lepkie składniki ważysz jakoś inaczej? Też coś przecież trzeba pod nie tam podłożyć :).

  7. [..YouTube..] Fajna 🙂 ale nie sprawdzi się do odważania małej ilości miekkiego masła czy czegoś takiego lepkiego bo pozniej wygrzebywanie z tego trochę mijało by się z celem, a co do miksowania w nie to chyba nie jest dobry pomysl 🙂

  8. Haha, albo folią, tak jak w niektórych domach się okleja piloty od telewizorów, żeby im się przyciski nie pościerały ;))).

  9. Jak to mawiają: jak nie urok, to… ;). Łatwe do zalania nie są, bo jednak celuje się do miski, a nie na wyświetlacz, ale czasem jak coś ma pójść źle to wiadomo 🙂

  10. [..YouTube..] Jak to mawiają: jak nie urok, to… ;). Łatwe do zalania nie są, bo jednak celuje się do miski, a nie na wyświetlacz, ale czasem jak coś ma pójść źle to wiadomo 🙂

  11. [..YouTube..] Jak to mawiają: jak nie urok, to… ;). Łatwe do zalania nie są, bo jednak celuje się do miski, a nie na wyświetlacz, ale czasem jak coś ma pójść źle to wiadomo 🙂

  12. Widzialam ostatnio w ofercie ta wage, fajny gadzet. Niestety w UK nie ma Tchibo, dlatego zakupilam sobie zwykla wage elektroniczna;)) Ale recenzja przydatna, czekam zatem na jakies kolejne ciekawe przepisy;)))

  13. prawdziwy mankament to to, że te przyciski nie są wodoodporne
    przy moim szczęściu zaraz bym je zalała -.-

  14. [..YouTube..] Widzialam ostatnio w ofercie ta wage, fajny gadzet. Niestety w UK nie ma Tchibo, dlatego zakupilam sobie zwykla wage elektroniczna;)) Ale recenzja przydatna, czekam zatem na jakies kolejne ciekawe przepisy;)))

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)