fbpx
Czytasz właśnie
Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Najlepsze mleko kokosowe jakiego udało mi się spróbować, piłam w Manili, na Filipinach. Na małym bazarku, nieopodal mojego hotelu położonego w ubogiej, może nawet odrobinę niebezpiecznej dzielnicy, wyciśnięte za pomocą specjalnej wyciskarki, prosto ze świeżego kokosu, zaserwowała mi urocza, uśmiechnięta od ucha do ucha Filipinka.

– You look so sexy, way too sexy! – usłyszałam, a urocze, brązowe oczy zaśmiały się do mnie tuż przed tym jak jedno z nich mrugnęło. Wesoła kobieta podała mi mleko kokosowe w plastikowym kubeczku i ostrzegła, że w szortach i koszulce na ramiączkach, spacerując po ulicach Manili, będę potrójnie przyciągać uwagę tutejszych mężczyzn. Miała rację. Spacerując pierwszego dnia po Manili, nie mogłam opędzić się od zaczepiających mnie „lokalesów”.

Nigdzie indziej, w żadnym z krajów, które potem odwiedziłam, nie udało mi się już kupić takiego mleka. W sklepach, schłodzone, w butelkach zamkniętych kapslem, kupowałam mleko sojowe lub mleko migdałowe.

Jeden litr mleka dziennie. Tyle potrafiłam wypić, chodząc do szkoły podstawowej i liceum. Prosto z kartonika, czasem z dodatkiem kakao. Pyszne. Przez całe życie zmagałam się z wzdętym brzuchem, przywykłam. Na studiach mleko zastąpiłam jogurtem naturalnym. Kilka lat temu poukładałam wszystko w jedną całość: to nie alergia, to nietolerancja laktozy. Ta sama, na którą, często nieświadomie, cierpi 25% Polaków. Zamieniłam mleko zwierzęce na roślinne, a po powrocie z Azji, oprócz jajek, odstawiłam cały nabiał. Jest smacznie, trochę inaczej. Warto spróbować, dla własnego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Zobacz też
Koktajl z jarmużu

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Pyszne mleko kokosowe czyli mleko roślinne dla alergików i osób z nietolerancją laktozy. Bardzo smaczne mleko do kawy, które można spienić w ekspresie ciśnieniowym.
4.50 z 2 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 2 godziny
Razem: 2 godziny 5 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: mleko kokosowe
Liczba porcji: 500 ml
Kalorie: 84kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 szklanki wody (zagotowana)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Mleko kokosowe najlepiej przechowywać w zamkniętej butelce lub przykrytym naczyniu. Należy trzymać je w lodówce i wykorzystać w przeciągu 2-3 dni od przygotowania.
  2. Po schłodzeniu na powierzchni mleka może wytrącić się gęstsza „skorupka”, która zniknie po jego podgrzaniu i wymieszaniu.
  3. Zastępując wiórki kokosowe migdałami bez skórki, można, dokładnie w ten sam sposób, przygotować mleko migdałowe.

Jak zrobić

  • Wiórki wsypujemy do blendera i zalewamy wrzątkiem tak, żeby je przykryć. Miksujemy na możliwie jak najgładszą papkę.Jeśli blender nie ma kielicha odpornego na wysokie temperatury, wiórki miksujemy na sucho, rozdrabniając je jak najdokładniej.
    Mleko kokosowe - przepis - krok 1
  • Uzupełniamy zmiksowaną mieszankę pozostałym wrzątkiem i blendujemy przez kilka-kilkanaście sekund na najwyższych obrotach, rozdrabniając możliwie najdokładniej.
    Mleko kokosowe - przepis - krok 2
  • Jeśli w kroku 1 wiórki były zmiksowane na sucho, trzeba je przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować.
  • Kielich blendera/garnek z mieszanką należy odstawić, owinięty w koc lub otulony kołdrą, na kilka godzin, do powolnego wystudzenia.
  • Kiedy mleko kokosowe przestygnie, może wytrącić się na nim osad i trzeba je zamieszać, następnie odcedzić na sitku i dobrze odcisnąć wiórki (można dodatkowo wykorzystać ściereczkę do odciskania).
    Mleko kokosowe - przepis - krok 3

Wartości odżywcze

Serving: 100ml | Kalorie: 84kcal (4%) | Carbohydrates: 3g (1%) | Fat: 6g (9%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Sód: 83mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Mleko kokosowe to pyszne mleko roślinne, które z powodzeniem może zastąpić mleko krowie lub kozie. Dodajcie go do kawy, przygotujcie kakao. Wykorzystajcie jako składnik ciasta na naleśniki lub muffiny czy innego wypieku. Wypijcie szklankę ciepłego, z samego rana lub przed snem…

Ciekawa jestem Czy macie objawy nietolerancji laktozy – spróbujcie wypić rano, na czczo, dwie szklanki krowiego mleka i napiszcie mi w komentarzach jak się poczuliście :).

Mleko kokosowe
Mleko kokosowe
2 komentarze
  • Sama używam od niedawna krowiego bez laktozy, ale do zalewania nasionek chia takie kokosowe będzie znacznie lepsze 🙂 Świetny pomysł 🙂 Mam tylko pytanie czy można miksować blenderem ręcznym?

4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom