Mleko kokosowe przepis | Dorota Kamińska

Mleko kokosowe

Najlepsze mleko kokosowe jakiego udało mi się spróbować, piłam w Manili, na Filipinach. Na małym bazarku, nieopodal mojego hotelu położonego w ubogiej, może nawet odrobinę niebezpiecznej dzielnicy, wyciśnięte za pomocą specjalnej wyciskarki, prosto ze świeżego kokosu, zaserwowała mi urocza, uśmiechnięta od ucha do ucha Filipinka.

– You look so sexy, way too sexy! – usłyszałam, a urocze, brązowe oczy zaśmiały się do mnie tuż przed tym jak jedno z nich mrugnęło. Wesoła kobieta podała mi mleko kokosowe w plastikowym kubeczku i ostrzegła, że w szortach i koszulce na ramiączkach, spacerując po ulicach Manili, będę potrójnie przyciągać uwagę tutejszych mężczyzn. Miała rację. Spacerując pierwszego dnia po Manili, nie mogłam opędzić się od zaczepiających mnie „lokalesów”.

Nigdzie indziej, w żadnym z krajów, które potem odwiedziłam, nie udało mi się już kupić takiego mleka. W sklepach, schłodzone, w butelkach zamkniętych kapslem, kupowałam mleko sojowe lub mleko migdałowe.

Jeden litr mleka dziennie. Tyle potrafiłam wypić, chodząc do szkoły podstawowej i liceum. Prosto z kartonika, czasem z dodatkiem kakao. Pyszne. Przez całe życie zmagałam się z wzdętym brzuchem, przywykłam. Na studiach mleko zastąpiłam jogurtem naturalnym. Kilka lat temu poukładałam wszystko w jedną całość: to nie alergia, to nietolerancja laktozy. Ta sama, na którą, często nieświadomie, cierpi 25% Polaków. Zamieniłam mleko zwierzęce na roślinne, a po powrocie z Azji, oprócz jajek, odstawiłam cały nabiał. Jest smacznie, trochę inaczej. Warto spróbować, dla własnego zdrowia i dobrego samopoczucia.

4.5 od 2 osób
Mleko kokosowe
Mleko kokosowe
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
2 godz.
Całkowity czas
2 godz. 5 min
 
Pyszne mleko kokosowe czyli mleko roślinne dla alergików i osób z nietolerancją laktozy. Bardzo smaczne mleko do kawy, które można spienić w ekspresie ciśnieniowym.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: mleko kokosowe
Liczba kalorii: 84 kcal
Liczba porcji: 500 ml
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 szklanki wody (zagotowana)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Mleko kokosowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Mleko kokosowe najlepiej przechowywać w zamkniętej butelce lub przykrytym naczyniu. Należy trzymać je w lodówce i wykorzystać w przeciągu 2-3 dni od przygotowania.
  2. Po schłodzeniu na powierzchni mleka może wytrącić się gęstsza „skorupka”, która zniknie po jego podgrzaniu i wymieszaniu.
  3. Zastępując wiórki kokosowe migdałami bez skórki, można, dokładnie w ten sam sposób, przygotować mleko migdałowe.
Mleko kokosowe - Jak zrobić
  1. Wiórki wsypujemy do blendera i zalewamy wrzątkiem tak, żeby je przykryć. Miksujemy na możliwie jak najgładszą papkę.

    Jeśli blender nie ma kielicha odpornego na wysokie temperatury, wiórki miksujemy na sucho, rozdrabniając je jak najdokładniej.

    Mleko kokosowe - przepis - krok 1
  2. Uzupełniamy zmiksowaną mieszankę pozostałym wrzątkiem i blendujemy przez kilka-kilkanaście sekund na najwyższych obrotach, rozdrabniając możliwie najdokładniej.
    Mleko kokosowe - przepis - krok 2
  3. Jeśli w kroku 1 wiórki były zmiksowane na sucho, trzeba je przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować.
  4. Kielich blendera/garnek z mieszanką należy odstawić, owinięty w koc lub otulony kołdrą, na kilka godzin, do powolnego wystudzenia.
  5. Kiedy mleko kokosowe przestygnie, może wytrącić się na nim osad i trzeba je zamieszać, następnie odcedzić na sitku i dobrze odcisnąć wiórki (można dodatkowo wykorzystać ściereczkę do odciskania).
    Mleko kokosowe - przepis - krok 3
Wartości odżywcze
Mleko kokosowe
Wielkość porcji (100 ml)
Liczba kalorii 84 kcal Kalorie z tłuszczów 54 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 6g 9%
Tłuszcze nasycone 6g 30%
Sód 83mg 3%
Węglowodany ogółem 3g 1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Mleko kokosowe to pyszne mleko roślinne, które z powodzeniem może zastąpić mleko krowie lub kozie. Dodajcie go do kawy, przygotujcie kakao. Wykorzystajcie jako składnik ciasta na naleśniki lub muffiny czy innego wypieku. Wypijcie szklankę ciepłego, z samego rana lub przed snem…

Ciekawa jestem Czy macie objawy nietolerancji laktozy – spróbujcie wypić rano, na czczo, dwie szklanki krowiego mleka i napiszcie mi w komentarzach jak się poczuliście :).

Mleko kokosowe
Mleko kokosowe
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Sama używam od niedawna krowiego bez laktozy, ale do zalewania nasionek chia takie kokosowe będzie znacznie lepsze 🙂 Świetny pomysł 🙂 Mam tylko pytanie czy można miksować blenderem ręcznym?

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)