Mleko migdałowe przepis | Dorota Kamińska

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe
5/5 (2)

Polecane przy dolegliwościach związanych ze zgagą, doskonałe mleko migdałowe. To jedno z moich ulubionych mlek roślinnych, o przyjemnym smaku i konsystencji umożliwiającej spienianie. Dobrze komponuje się z kawą, można wykorzystać je jako składnik ciasta na naleśniki czy gofry, a nawet przygotować z jego dodatkiem pyszne kakao.

Zobacz też: Więcej przepisów wegańskich

Mleko migdałowe to także, spośród wszystkich roślinnych odpowiedników mleka zwierzęcego, najbogatsze źródło wapnia niezbędnego do prawidłowej budowy mocnych kości. To szczególnie ważne w diecie dzieci z alergią na białko mleczne lub nietolerancją laktozy, kiedy układ kostny jest w trakcie wzrostu, co szczególnie naraża go na niedobory minerałów.

To tyle, jeśli chodzi o podstawowe właściwości. W wersji ekspresowej, zamiast moczenia migdałów, możecie zalać je wrzątkiem, obrać ze skórek, ponownie zalać wrzątkiem i zmiksować w blenderze. Ciekawa jestem, czy Wam, podobnie jak mi, będzie smakować :).

5 od 1 osoby
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe
Przygotowanie
4 godz. 15 min
Całkowity czas
4 godz. 15 min
 
Mleko migdałowe domowe z migdałów w skórkach lub blanszowanych, miksowane w blenderze. Nadaje się do spieniania do kawy, deserów oraz ciast i naleśników.
Danie: Drink
Kuchnia: Europejska
Przepis na: mleko migdałowe
Liczba kalorii: 14 kcal
Liczba porcji: 4 szklanki (ok.)
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka migdałów (blanszowane; migdały w skórkach można namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie, wypłukać, wylać wodę, w której się moczyły i łatwo obrać)
  • 2-4 szklanki wody
  • 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

  1. Mleko migdałowe najlepiej przechowywać w zamkniętej butelce lub przykrytym naczyniu. Należy trzymać je w lodówce i wykorzystać w przeciągu 2-3 dni od przygotowania.
  2. Po schłodzeniu na powierzchni mleka może wytrącić się gęstsza „skorupka”, która zniknie po jego podgrzaniu i wymieszaniu.
  3. Zastępując migdały wiórkami kokosowymi, można, według tych samych proporcji, przygotować mleko kokosowe.
Mleko migdałowe - Jak zrobić
  1. Migdały blanszowane zalewam 2 szklankami wody i odstawiam do lodówki, na kilka godzin, do namoczenia. Jeśli wykorzystuję migdały ze skórką, które samodzielnie obrałam po wcześniejszym namoczeniu, nie ma potrzeby moczyć ich ponownie.
  2. Miksuję migdały z wodą, w której się moczyły, w wysokoobrotowym blenderze, wyłączając co kilkanaście sekund silnik (zapobiegnie to jego przegrzaniu). Konsystencję reguluję dodatkową wodą, do pożądanej gęstości.
  3. Odcedzam zmielone migdały na sicie (można wykorzystać je jako dodatek do ciast lub deserów, albo dołożyć do pasty z fasoli czy hummusu.
Wartości odżywcze
Mleko migdałowe
Wielkość porcji (100 ml)
Liczba kalorii 14 kcal Kalorie z tłuszczów 9 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 1g 2%
Sód 130mg 5%
Wapń 12%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Mleko migdałowe
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)