fbpx
Czytasz właśnie
Mleko migdałowe

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe
5/5 (2)

Polecane przy dolegliwościach związanych ze zgagą, doskonałe mleko migdałowe. To jedno z moich ulubionych mlek roślinnych, o przyjemnym smaku i konsystencji umożliwiającej spienianie. Dobrze komponuje się z kawą, można wykorzystać je jako składnik ciasta na naleśniki czy gofry, a nawet przygotować z jego dodatkiem pyszne kakao.

Zobacz też: Więcej przepisów wegańskich

Mleko migdałowe to także, spośród wszystkich roślinnych odpowiedników mleka zwierzęcego, najbogatsze źródło wapnia niezbędnego do prawidłowej budowy mocnych kości. To szczególnie ważne w diecie dzieci z alergią na białko mleczne lub nietolerancją laktozy, kiedy układ kostny jest w trakcie wzrostu, co szczególnie naraża go na niedobory minerałów.

Zobacz też
Pampuchy

To tyle, jeśli chodzi o podstawowe właściwości. W wersji ekspresowej, zamiast moczenia migdałów, możecie zalać je wrzątkiem, obrać ze skórek, ponownie zalać wrzątkiem i zmiksować w blenderze. Ciekawa jestem, czy Wam, podobnie jak mi, będzie smakować :).

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe domowe z migdałów w skórkach lub blanszowanych, miksowane w blenderze. Nadaje się do spieniania do kawy, deserów oraz ciast i naleśników.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 4 hours 15 minutes
Razem: 4 hours 15 minutes
Kategoria: Drink
Kuchnia: Europejska
Przepis na: mleko migdałowe
Liczba porcji: 4 szklanki (ok.)
Kalorie: 14kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka migdałów (blanszowane; migdały w skórkach można namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie, wypłukać, wylać wodę, w której się moczyły i łatwo obrać)
  • 2-4 szklanki wody
  • 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

 
  1. Mleko migdałowe najlepiej przechowywać w zamkniętej butelce lub przykrytym naczyniu. Należy trzymać je w lodówce i wykorzystać w przeciągu 2-3 dni od przygotowania.
  2. Po schłodzeniu na powierzchni mleka może wytrącić się gęstsza „skorupka”, która zniknie po jego podgrzaniu i wymieszaniu.
  3. Zastępując migdały wiórkami kokosowymi, można, według tych samych proporcji, przygotować mleko kokosowe.

Jak zrobić

  • Migdały blanszowane zalewam 2 szklankami wody i odstawiam do lodówki, na kilka godzin, do namoczenia. Jeśli wykorzystuję migdały ze skórką, które samodzielnie obrałam po wcześniejszym namoczeniu, nie ma potrzeby moczyć ich ponownie.
  • Miksuję migdały z wodą, w której się moczyły, w wysokoobrotowym blenderze, wyłączając co kilkanaście sekund silnik (zapobiegnie to jego przegrzaniu). Konsystencję reguluję dodatkową wodą, do pożądanej gęstości.
  • Odcedzam zmielone migdały na sicie (można wykorzystać je jako dodatek do ciast lub deserów, albo dołożyć do pasty z fasoli czy hummusu.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100ml | Kalorie: 14kcal (1%) | Tłuszcze: 1g (2%) | Sód: 130mg (6%) | Wapń: 120mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom