Jedno ze smaczniejszych mlek roślinnych, którego smak może się zmieniać w zależności od rodzaju wybranych orzechów. Mleko orzechowe, łagodne lub wyraziste, nadaje się do spieniania pod ciśnieniem lub przygotowania kakao czy budyniu. Można przygotować je z blanszowanych orzechów włoskich, laskowych lub macadamia, pistacji, a nawet z orzeszków ziemnych, choć te ostatnie charakteryzuje intensywny smak i do mleka nadają się te nieprażone. Najlepsze, moje ulubione mleko z orzechów przygotowuję jednak z nerkowców.
Zobacz też: Więcej przepisów bez nabiału
Choć jego przygotowanie wymaga odczekania kilku godzin, podczas których orzechy moczą się w wodzie, samo miksowanie trwa parę minut i od razu po odcedzeniu można pić mleko orzechowe na zimno lub podgrzać i przygotować smaczne, roślinne kakao.
Lubię wykorzystywać mleko z orzechów do pieczenia babeczek, przygotowywania ciast oraz naleśników, zwłaszcza tych grubszych. Mleko z nerkowców, najbardziej kremowe i najsmaczniejsze spośród wszystkich mlek orzechowych, świetnie sprawdza się też jako składnik koktajli i owsianek czy dodatek do śniadaniowych płatków.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka orzechów (bez skorupek i skórek (blanszowane))
- 4 szklanki wody (+ dodatkowa do namoczenia)
- 1-2 łyżki miodu, syropu klonowego, ksylitolu lub syropu z agawy (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli (opcjonalnie)
- 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Mleko orzechowe można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Jak zrobić
- Orzechy moczę w wodzie przez 4 godziny (w lodówce), następnie dokładnie płuczę i odcedzam.
- Przekładam orzechy do kielicha blendera i zalewam 2 szklankami wody. Miksuję, najpierw na mniejszych, potem większych obrotach, pulsacyjnie, żeby nie spalić silnika w blenderze.
- Dodaję opcjonalne składniki i dolewam dodatkową wodę, miksując dokładnie, najlepiej do całkowitego rozdrobnienia orzechów (jeśli blender ma mniejszą moc, w mleku pozostaną nieduże grudki orzechów; warto pamiętać, że różne orzechy mają różną podatność na mielenie i najlepiej do mleka mieli się nerkowce).
- Jeśli w mleku pozostały grudki orzechów, odcedzam je na gęstym sicie lub ściereczce.
Ciekawa jestem, które mleko orzechowe najbardziej Wam posmakuje. Zgodzicie się, że mleko z nerkowców zajmuje pierwsze miejsce na podium? A może inny smak podbił Wasze podniebienia?