Mleko orzechowe

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Jedno ze smaczniejszych mlek roślinnych, którego smak może się zmieniać w zależności od rodzaju wybranych orzechów. Mleko orzechowe, łagodne lub wyraziste, nadaje się do spieniania pod ciśnieniem lub przygotowania kakao czy budyniu. Można przygotować je z blanszowanych orzechów włoskich, laskowych lub macadamia, pistacji, a nawet z orzeszków ziemnych, choć te ostatnie charakteryzuje intensywny smak i do mleka nadają się te nieprażone. Najlepsze, moje ulubione mleko z orzechów przygotowuję jednak z nerkowców.

Zobacz też: Więcej przepisów bez nabiału

Choć jego przygotowanie wymaga odczekania kilku godzin, podczas których orzechy moczą się w wodzie, samo miksowanie trwa parę minut i od razu po odcedzeniu można pić mleko orzechowe na zimno lub podgrzać i przygotować smaczne, roślinne kakao.

Lubię wykorzystywać mleko z orzechów do pieczenia babeczek, przygotowywania ciast oraz naleśników, zwłaszcza tych grubszych. Mleko z nerkowców, najbardziej kremowe i najsmaczniejsze spośród wszystkich mlek orzechowych, świetnie sprawdza się też jako składnik koktajli i owsianek czy dodatek do śniadaniowych płatków.

Mleko orzechowe

Liczba porcji5 szklanek
Czas przygotowania i oczekiwania4 godz., 5 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Mleko orzechowe wegańskie bezglutenowe. Przepis na mleko z orzechów namaczanych w wodzie, z dodatkiem odrobiny słodkości i cynamonu lub bez dodatkowych składników smakowych.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 Szklanka orzechów (bez skorupek i skórek (blanszowane))
  • 4 Szklanki wody (+ dodatkowa do namoczenia)

opcjonalnie

  • 1-2 łyżki miodu, syropu klonowego, ksylitolu lub syropu z agawy
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.

Moje porady

Mleko orzechowe można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Mleko orzechowe - Jak zrobić

Krok 1
Orzechy moczę w wodzie przez 4 godziny (w lodówce), następnie dokładnie płuczę i odcedzam.
Krok 2
Przekładam orzechy do kielicha blendera i zalewam 2 szklankami wody. Miksuję, najpierw na mniejszych, potem większych obrotach, pulsacyjnie, żeby nie spalić silnika w blenderze.
Krok 3
Dodaję opcjonalne składniki i dolewam dodatkową wodę, miksując dokładnie, najlepiej do całkowitego rozdrobnienia orzechów (jeśli blender ma mniejszą moc, w mleku pozostaną nieduże grudki orzechów; warto pamiętać, że różne orzechy mają różną podatność na mielenie i najlepiej do mleka mieli się nerkowce).
Krok 4
Jeśli w mleku pozostały grudki orzechów, odcedzam je na gęstym sicie lub ściereczce.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Mleko orzechowe
Mleko orzechowe

Ciekawa jestem, które mleko orzechowe najbardziej Wam posmakuje. Zgodzicie się, że mleko z nerkowców zajmuje pierwsze miejsce na podium? A może inny smak podbił Wasze podniebienia?

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

Brak komentarzy

Jak wrażenia? Podoba Ci się?

Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)