Dla wszystkich, którzy mleka nie piją z wyboru lub nie mogą. Kolejny przepis na mleko roślinne, tym razem mleko ryżowe, którego smak wzbogaciłam odrobiną cynamonu. Jest bardzo proste do przygotowania i ma tę zaletę, że można je zrobić z ryżu, który pozostał po niezjedzonym obiedzie – oczywiście w garnku, w którym się gotował, a nie w sosie, na talerzu :).
Zobacz też: Więcej pomysłów na potrawy bez laktozy i dania wegańskie
Smakowo mleko ryżowe nie przebije moich dwóch ulubionych: kokosowego i migdałowego. Ma od nich gęstszą konsystencję i nie nadaje się do spieniania w ekspresie do kawy. Świetnie za to sprawdza się jako baza do wypieku ciast ucieranych i babeczek czy muffinów, gotowania owsianek czy miksowania koktajli. Jest pożywne, ale uwaga – jeśli zrobi się je z białego ryżu, ma wysoki indeks glikemiczny. W diecie o niskim indeksie można je spożywać, łącząc z innymi składnikami niskoindeksowymi: tłuszczami, jeśli jest wykorzystywane jako dodatek do sosów, warzywami – kiedy zabiela się nim zupę czy gulasz lub orzechami, albo nasionami, jeśli mowa o warzywnych koktajlach.
Można przygotować je z każdego koloru ryżu: wizualnie najlepiej zaprezentuje się biały. Czarny ryż (a właściwie fioletowy) też zapewnia niezły efekt, a brązowy, naturalny, to połączenie neutralnej barwy i niższego indeksu glikemicznego.
Mleko ryżowe można dosłodzić ksylitolem lub syropem z agawy, podbić jego smak odrobiną soku z cytryny, limonki lub pomarańczy, jeśli uznacie, że potrzebuje pazura. Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu.
W ten sam sposób możecie je zrobić z ugotowanej, białej kaszy gryczanej niepalonej lub jaglanej. Do dzieła :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka ryżu (biały, brązowy, czerwony lub czarny; ugotowany, może być ciepły lub wystudzony - można wykorzystać ugotowany nadprogramowo i pozostały z obiadu)
- 4 szklanki wody (przegotowana, filtrowana lub mineralna z butelki)
- 1 duża szczypta cynamonu (opcjonalnie; (ok. pół łyżeczki))
- 1-2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki cukru brzozowego lub syropu z agawy (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera i miksuję na najwyższych obrotach, robiąc co kilkadziesiąt sekund przerwy w celu zapobiegania przepaleniu silnika, do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Mleko ryżowe można przechowywać przez 3 dni w lodówce.