Młode ziemniaki to chyba najlepsze warzywo w wiosenno-letnim sezonie. Są takie małe, urocze i jakie smaczne! Nie ma chyba Polaka, który nie lubiłby młodych ziemniaków, tylko chętnych do ich skrobania z reguły brak. Dlatego, zamiast skrobać czy obierać (tyle młodego ziemniaka miałoby się zmarnować?), wolę wyszorować ziemniaczki szczoteczką kuchenną lub nieużywaną, ostrą gąbką i dokładnie umyć w zimnej wodzie. Tak przygotowane, można łatwo i szybko ugotować, a potem podać z charakterystycznymi, letnimi dodatkami: zasmażaną, młodą kapustką albo sałatą ze śmietaną lub mizerią oraz jajkiem sadzonym. Obowiązkowo z kefirem i świeżym koperkiem. Tak, to jeden z moich ulubionych, letnich obiadów!
Zobacz też: Więcej pomysłów na ziemniaczane potrawy
Kiedy na targu i w sklepach pojawiają się pierwsze, importowane, młode ziemniaki, czasem, nie mogąc się im oprzeć, kupuję pół kilograma. Są takie małe, okrąglutkie, urocze! Niestety, potem często okazuje się, że nie są to ziemniaki smaczne, dlatego kiedy kolejny raz przechodzę obok straganów, spokojnie mijam kosze z ładnymi, młodymi ziemniakami. Jeszcze chwila i będzie można spróbować tych najlepszych – naszych, polskich, małych ziemniaczków.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g młodych ziemniaków (oskrobane lub wyszorowane szczoteczką albo twardą gąbką, dokładnie umyte w zimnej wodzie)
- ½ pęczka świeżego koperku (umyty, osuszony, bardzo drobno posiekany)
- 2 łyżki masła
- sól
- 100 ml kefiru lub zsiadłego mleka (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Ziemniaki zalewam wrzątkiem i gotuję pod przykryciem (z pozostawionym lufcikiem) z dodatkiem soli (1 łyżeczka soli na 1 l wody) przez ok. 10-15 minut. Do gotowania najlepiej wybrać ziemniaki podobnej wielkości.
- Sprawdzam miękkość młodych ziemniaków widelcem i odcedzam.
- Do garnka z ziemniakami dodaję masło i świeżo pokrojony koperek. Na niewielkim ogniu podsmażam, delikatnie potrząsając garnkiem, żeby całość rozprowadziła się po powierzchni ziemniaków.
- Po kilku minutach dodaję do ziemniaków kefir lub zsiadłe mleko i nadal podsmażam na małym ogniu przez 2-3 minuty, potrząsając lekko garnkiem.
- W razie potrzeby całość można doprawić niewielką ilością soli.
Wartości odżywcze
Czy też macie problem, żeby się od nich oderwać? Mam wrażenie, że niezależnie od tego, ile ich ugotuję, zjadam wszystkie ;). Z jakim dodatkiem, Waszym zdaniem, najlepsze? Ja uwielbiam młode ziemniaczki z zasmażaną kapustą i jajkiem sadzonym, ale właściwie to mogłabym je zjeść ze wszystkim!
a ja mam nieco inny patent z maslem: roztapiam maslo na patelni, nawet leciutko przypalam, żeby był tak fajny smak i wtedy polewam ziemniaki i lekko potrząsam
[..YouTube..] a ja mam nieco inny patent z maslem: roztapiam maslo na patelni, nawet leciutko przypalam, żeby był tak fajny smak i wtedy polewam ziemniaki i lekko potrząsam
Dzięki i polecam się na przyszłość 🙂
[..YouTube..] Dzięki i polecam się na przyszłość 🙂
Dorotko! Dziękuję za podsunięcie pomysłu na obiad 🙂 Idę robić ziemniaki 🙂 Pozdrawiam!
[..YouTube..] Dorotko! Dziękuję za podsunięcie pomysłu na obiad 🙂 Idę robić ziemniaki 🙂 Pozdrawiam!
Chyba Haniu masz rację, to całkiem logiczne wyjaśnienie :).
Tak naprawdę nie wiem, ale myślę, że po prostu na eksport wysyłane są ziemniaki zbyt młode, jeszcze nie do końca dojrzałe, żeby lepiej przetrwały podróże i przechowywalnie. A nasze polskie kupujemy niemal prosto z ziemi (no, przynajmniej ja, na bazarze Szembeka kupuję warzywa prosto od „producenta”).
No i to dotyczy niemal wszystkich warzyw i owoców z eksportu.
Ja jeszcze nie.
Dziękuję! Fajnie wyszło, białko ścięte, a żółtko całe idealnie płynne. Nawet film nakręciłam :D.
[..YouTube..] Dziękuję! Fajnie wyszło, białko ścięte, a żółtko całe idealnie płynne. Nawet film nakręciłam :D.
A ja kupiłam sobie miesiąc temu w Netto szorstkie rękawice specjalnie do młodych ziemniaczków, wyglądają jak takie do pilingu ciała ale są brązowe i mają napis ziemniaki (żeby nikt nie miał wątpliwości ;D )
Aaa, muszę być super. Podeślij fotkę w komentarzu, jeśli masz chwilę :).
mmmm jutro idę upolować ziemniaczki na targu 🙂
[..YouTube..] mmmm jutro idę upolować ziemniaczki na targu 🙂
dzisiaj na obiad młode ziemniaki prosto z Izraela 😛
mmm Młode ziemniaczki pycha nie to co te z marketów stare . i mdłe ; / :)(
[..YouTube..] mmm Młode ziemniaczki pycha nie to co te z marketów stare . i mdłe ; / :)(
Mniam!
Jadlam ale jeszcze nie trafilam by byly dobre :/
Na parze też pychota 🙂
[..YouTube..] Na parze też pychota 🙂
jadłam 🙂 z curry i ciecierzycą 🙂 pycha!
Ciekawe czym jest to spowodowane – czy wszystkie ziemniaki mają tak niedobre, czy tylko te, które idą na eksport? I czy ten smak ziemniaków jest inny, nieciekawy, bo w Grecji jest za ciepło, czy może ziemia tam zupełnie inna?
Tak, te greckie są jakieś… jakby tekturowate… no, nie wiem jak to opisać. Na polskie jeszcze nie trafiłam – macie rację, że są najlepsze 🙂
Jeszcze nie jadłam :/
O matko, ziemniaki w cenie truskawek? Tego chyba jeszcze nie było. U mnie też były za pierwszym razem greckie, ale walorów smakowych to one nie miały, oj nie!
Tak. Za 15 zl kg. Dla porownania grackie sa po 5.
Jadłam, ale nie smakowały jak te z dzieciństwa :/
takie były u mamy
jeszcze nie, czekam na te u mamy 🙂
Z masełkiem. 🙂
[..YouTube..] Z masełkiem. 🙂
Oo no widzisz, co rodzina to obyczaj;)) Ale rzeczywiście koperek do młodych ziemniaczków najlepszy!
[..YouTube..] Oo no widzisz, co rodzina to obyczaj;)) Ale rzeczywiście koperek do młodych ziemniaczków najlepszy!
My zawsze mieliśmy taką zasadę, że do zwykłych ziemniaków pietruszka, a do młodych koperek. 🙂
[..YouTube..] My zawsze mieliśmy taką zasadę, że do zwykłych ziemniaków pietruszka, a do młodych koperek. 🙂
Nie ma to jak młode ziemniaczki:) My już robiliśmy w tym roku na parze, później do tego koperek lub nawet pietruszka (ja jako jedyne w rodzinie tak lubię;)) Pychotka.
[..YouTube..] Nie ma to jak młode ziemniaczki:) My już robiliśmy w tym roku na parze, później do tego koperek lub nawet pietruszka (ja jako jedyne w rodzinie tak lubię;)) Pychotka.
jak pięknie usmażone jajko! 🙂
[..YouTube..] jak pięknie usmażone jajko! 🙂
Ja do tego dodaję jeszcze przysmażony boczek i cebulkę na oleju, albo smalcu. Kaloryczne, to fakt, ale ziemniaczki zyskują wówczas świetny smak w takiej kompozycji. Pozdrawiam.
[..YouTube..] Ja do tego dodaję jeszcze przysmażony boczek i cebulkę na oleju, albo smalcu. Kaloryczne, to fakt, ale ziemniaczki zyskują wówczas świetny smak w takiej kompozycji. Pozdrawiam.