Młode ziemniaki przepis | Dorota Kamińska

Młode ziemniaki

Młode ziemniaki to chyba najlepsze warzywo w wiosenno-letnim sezonie. Są takie małe, urocze i jakie smaczne! Nie ma chyba Polaka, który nie lubiłby młodych ziemniaków, tylko chętnych do ich skrobania z reguły brak. Dlatego, zamiast skrobać czy obierać (tyle młodego ziemniaka miałoby się zmarnować?), wolę wyszorować ziemniaczki szczoteczką kuchenną lub nieużywaną, ostrą gąbką i dokładnie umyć w zimnej wodzie. Tak przygotowane, można łatwo i szybko ugotować, a potem podać z charakterystycznymi, letnimi dodatkami: zasmażaną, młodą kapustką albo sałatą ze śmietaną lub mizerią oraz jajkiem sadzonym. Obowiązkowo z kefirem i świeżym koperkiem. Tak, to jeden z moich ulubionych, letnich obiadów!

Zobacz też: Więcej pomysłów na ziemniaczane potrawy

Kiedy na targu i w sklepach pojawiają się pierwsze, importowane, młode ziemniaki, czasem, nie mogąc się im oprzeć, kupuję pół kilograma. Są takie małe, okrąglutkie, urocze! Niestety, potem często okazuje się, że nie są to ziemniaki smaczne, dlatego kiedy kolejny raz przechodzę obok straganów, spokojnie mijam kosze z ładnymi, młodymi ziemniakami. Jeszcze chwila i będzie można spróbować tych najlepszych – naszych, polskich, małych ziemniaczków.

Młode ziemniaki

Młode ziemniaki

Młode ziemniaki - przepis na młode ziemniaczki z koperkiem, zsiadłym mlekiem lub kefirem i masłem. Doskonałe jako dodatek do letnich potraw lub prosty główny posiłek.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 30 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 2
Kalorie: 276kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g młodych ziemniaków (oskrobane lub wyszorowane szczoteczką albo twardą gąbką, dokładnie umyte w zimnej wodzie)
  • ½ pęczka świeżego koperku (umyty, osuszony, bardzo drobno posiekany)
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 100 ml kefiru lub zsiadłego mleka (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

  • Ziemniaki zalewam wrzątkiem i gotuję pod przykryciem (z pozostawionym lufcikiem) z dodatkiem soli (1 łyżeczka soli na 1 l wody) przez ok. 10-15 minut. Do gotowania najlepiej wybrać ziemniaki podobnej wielkości.
  • Sprawdzam miękkość młodych ziemniaków widelcem i odcedzam.
  • Do garnka z ziemniakami dodaję masło i świeżo pokrojony koperek. Na niewielkim ogniu podsmażam, delikatnie potrząsając garnkiem, żeby całość rozprowadziła się po powierzchni ziemniaków.
  • Po kilku minutach dodaję do ziemniaków kefir lub zsiadłe mleko i nadal podsmażam na małym ogniu przez 2-3 minuty, potrząsając lekko garnkiem.
  • W razie potrzeby całość można doprawić niewielką ilością soli.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak ugotować ziemniaki

Wartości odżywcze

Serving: 350g | Calories: 276kcal | Carbohydrates: 33g (11%) | Protein: 8g (16%) | Fat: 13g (20%) | Saturated Fat: 8g (40%) | Cholesterol: 36mg (12%) | Sodium: 151mg (6%) | Potassium: 1032mg (29%) | Fiber: 6g (24%) | Sugar: 2g | Vitamin A: 9.7% | Vitamin C: 34.5% | Calcium: 13.8% | Iron: 45%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Czy też macie problem, żeby się od nich oderwać? Mam wrażenie, że niezależnie od tego, ile ich ugotuję, zjadam wszystkie ;). Z jakim dodatkiem, Waszym zdaniem, najlepsze? Ja uwielbiam młode ziemniaczki z zasmażaną kapustą i jajkiem sadzonym, ale właściwie to mogłabym je zjeść ze wszystkim!

Młode ziemniaki
Młode ziemniaki

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

43 komentarze
  1. a ja mam nieco inny patent z maslem: roztapiam maslo na patelni, nawet leciutko przypalam, żeby był tak fajny smak i wtedy polewam ziemniaki i lekko potrząsam

  2. [..YouTube..] a ja mam nieco inny patent z maslem: roztapiam maslo na patelni, nawet leciutko przypalam, żeby był tak fajny smak i wtedy polewam ziemniaki i lekko potrząsam

  3. Tak naprawdę nie wiem, ale myślę, że po prostu na eksport wysyłane są ziemniaki zbyt młode, jeszcze nie do końca dojrzałe, żeby lepiej przetrwały podróże i przechowywalnie. A nasze polskie kupujemy niemal prosto z ziemi (no, przynajmniej ja, na bazarze Szembeka kupuję warzywa prosto od „producenta”).
    No i to dotyczy niemal wszystkich warzyw i owoców z eksportu.

  4. Dziękuję! Fajnie wyszło, białko ścięte, a żółtko całe idealnie płynne. Nawet film nakręciłam :D.

  5. A ja kupiłam sobie miesiąc temu w Netto szorstkie rękawice specjalnie do młodych ziemniaczków, wyglądają jak takie do pilingu ciała ale są brązowe i mają napis ziemniaki (żeby nikt nie miał wątpliwości ;D )

  6. Ciekawe czym jest to spowodowane – czy wszystkie ziemniaki mają tak niedobre, czy tylko te, które idą na eksport? I czy ten smak ziemniaków jest inny, nieciekawy, bo w Grecji jest za ciepło, czy może ziemia tam zupełnie inna?

  7. Tak, te greckie są jakieś… jakby tekturowate… no, nie wiem jak to opisać. Na polskie jeszcze nie trafiłam – macie rację, że są najlepsze 🙂

  8. O matko, ziemniaki w cenie truskawek? Tego chyba jeszcze nie było. U mnie też były za pierwszym razem greckie, ale walorów smakowych to one nie miały, oj nie!

  9. Nie ma to jak młode ziemniaczki:) My już robiliśmy w tym roku na parze, później do tego koperek lub nawet pietruszka (ja jako jedyne w rodzinie tak lubię;)) Pychotka.

  10. [..YouTube..] Nie ma to jak młode ziemniaczki:) My już robiliśmy w tym roku na parze, później do tego koperek lub nawet pietruszka (ja jako jedyne w rodzinie tak lubię;)) Pychotka.

  11. Ja do tego dodaję jeszcze przysmażony boczek i cebulkę na oleju, albo smalcu. Kaloryczne, to fakt, ale ziemniaczki zyskują wówczas świetny smak w takiej kompozycji. Pozdrawiam.

  12. [..YouTube..] Ja do tego dodaję jeszcze przysmażony boczek i cebulkę na oleju, albo smalcu. Kaloryczne, to fakt, ale ziemniaczki zyskują wówczas świetny smak w takiej kompozycji. Pozdrawiam.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)