Modra kapusta

Modra kapusta (w gwarze śląskiej: modro kapusta) to klasyczny dodatek do śląskiego obiadu – na talerzu podaje się ją w towarzystwie klusek śląskich i rolady, a Ministerstwo Rolnictwa wpisało ją na listę tradycyjnych produktów regionalnych. W jej skład, oprócz czerwonej kapusty, wchodzi odrobina cebuli i boczku, a całość przyprawia się solą, cukrem, pieprzem i octem, który nadaje jej ostateczną barwę.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do obiadu

Modra kapusta jest też potrawą regionalną w Wielkopolsce. Przygotowuje się ją według nieco innej receptury – tak jak robi ją moja babcia, która zamiast boczku dodaje do niej jabłko, dokłada też rodzynki i odrobinę goździków. W naszej rodzinie taka kapusta podawana jest jako dodatek do kaczki z jabłkami, choć towarzyszące jej w okolicach Poznania pampuchy babcia od lat zastępuje gotowanymi ziemniakami.

3.75 od 4 osób
Modra kapusta
Modra kapusta
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
1 godz.
Całkowity czas
1 godz. 15 min
 
Klasyczna modra kapusta znana też jako śląska modro kapusta czyli czerwona kapusta zasmażana z boczkiem. Przepis na modrą kapustę z filmem wideo.
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba kalorii: 195 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 główka czerwonej kapusty (niewielka; usunięte zewnętrzne, zepsute liście; poszatkowana)
  • 1 cebula (duża, drobno pokrojona)
  • 3-5 plastrów boczku (pokrojony w kostkę)
  • 1-2 łyżki octu
  • sól, cukier, pieprz
  • 2-4 łyżki smalcu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Modra kapusta - przepis i film wideo

Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Przydatny sprzęt:

Modra kapusta - Jak zrobić
  1. Kapustę zalewamy kilkoma szklankami wody, zagotowujemy i pod przykryciem gotujemy do miękkości przez ok. 30 minut.
  2. Na suchej i głębokiej, teflonowej lub ceramicznej patelni, podsmażamy boczek, delikatnie go rumieniąc i wytapiając tłuszcz.
  3. Do boczku dodajemy cebulę i szklimy, w razie potrzeby dodając do smażenia smalec.
  4. Dusimy całość przez ok. 10 minut, doprawiając solą, pieprzem i cukrem.
  5. Skrapiamy kapustę octem i dokładnie mieszamy. Serwujemy na ciepło.
Wartości odżywcze
Modra kapusta
Wielkość porcji (300 g)
Liczba kalorii 195 kcal Kalorie z tłuszczów 81 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 9g 14%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 11mg 4%
Sód 163mg 7%
Potas 858mg 25%
Węglowodany ogółem 26g 9%
Błonnik 7g 28%
Cukry 13g
Białko 6g 12%
Witamina A 74.4%
Witamina C 231.9%
Wapń 15.4%
Żelazo 15.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jak smakuje Wam modro kapusta? Dajcie znać w komentarzach, z czym najlepiej się wg Was komponuje :).

Modro kapusta
Modro kapusta

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

20 komentarzy
    1. Kucharzu, cieszę się, że znalazłeś przepis na modrą kapustę, którego szukałeś. Nie ma za co :). Co do nazewnictwa, gdybyś przed zgłoszeniem pretensji kliknął w link do przepisu na pampuchy i poświęcił chwilę na przeczytanie tekstu, to wiedziałbyś, że znam również podanie przez Ciebie nazwy. Pozdrawiam :).

  1. Kapustę czerwoną nie gotujemy bez przykrycia dla koloru 🙂 a dlatego żeby podczas gotowania ulatnialy się niepożądane olejki eteryczne zawarte w kapuscie 🙂 a żeby kapusta nie straciła zabardzo swojego koloru to do gotowania dodajemy trochę octu albo innego kwasu. Do przyprawiania nie dodajemy juz octu.

  2. Kochani NIGDY nie przykrywamy pokrywką gotującej się kapusty! Traci wtedy swój modry kolor!! To pisała rodowita Ślązaczka 🙂

  3. widzę, że na roladki dalej nei ma to ja podam 🙂
    4 plastry wołowiny
    4 łyżki musztardy
    2 ogórki konserwowe/kiszone
    trochę boczku
    1 długi franfurterek
    pieprz, warzywko i odrobina oleju
    litr wody

    Wołowinę rozbiłam tłuczkiem bardzo cienko, na rozbite plastry nałożyłam po łyżce musztardy, 1/2 ogórka, kawałku frankfurterka i posypałam boczkiem.To wszystko delikatnie popieprzyłam. Zawinęłam w roladkę i obwiązałam kilka razy nicią.
    Roladki obsmażyłam porządnie na odrobinie tłuszczu, a nastepnie zalalam wodą i przykryłam. Gotowałam ok półtorej godziny. Po ok pół godziny dosypałam pół łyżki warzywka.
    Pod koniec gotowania odkryłam patelnię, zwiększyłam też gaz, żeby odparować nadmiar wody. Na koniec dodałam sos pieczeniowy ciemny 1 op.( winiary), choc wiem, że oczywiście kiedyś sosów gotowyh nie było. Niemniej moja mama dodawala zasmazki błyskawicznej, a ja wolę dodać sos.
    Do tego rzecz jasna zrobiłam kluski i podałam z kapustą z grzybami z wigilii.
    smacznego
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/12/ddddd.jpg[/img]

    1. Witam , ja roladki robię troszkę inaczej.
      Farsz osobno kroję w kosteczkę do miski i przyprawiam czym sie da na koniec dodaję musztardę . Tak gotowy farsz nakładam na mięso i zawijam .
      Pozdrawiam serdecznie .

      1. hej 🙂
        nie kroję w zasadzie nic, bo boczek kupuję pokrojony w lidlu (takie małe kosteczki zwykle drugą paczkę po prostu zamrażam), a roladki robię dokładnie tak jak moja 93-letnia prababcia, rodowita Ślązaczka (Ruda Śląska/Zabrze). z rzeczy, które robię inaczej to np. leniwe pierogi czy makaron, który po prostu kupuję 😉
        Ale rolad czy kapusty z kartoflami nie odważyłabym się skalac udziwnieniami (nie chce nikogo urazić, tylko dla mnie pewne rzeczy są typowe, śląskie i jako kuchnia regionalna nie wyobrażam sobie przygotowania ich w inny sposób niż np. ten, od ponad 100 lat używany w mojej rodzinie)

        Czeka mnie jeszcze inny chrzest bojowy: zrobienie tortu, ale do tego muszę mieć porządny pikarnik i wydobyć cały sekretny przepis wraz z proporcjami (!!!) od prababci 🙂

      2. hmm tez tak sie robi,,:) ,ale typowo po slasku to w calosco czyli smarujesz musztarda miesko, nakladasz na to plaster boczku, ogorek cebulke…. tak sie powinno to robic;)

        1. No i mosz prowda dziołcha – we roladzie ńyma drobnych. A probowałyście jusz do duszyńo dać szćwierć tarty gałki muszkatowy i szczypta mjelony gorczyce – to dzjypjyro je smak !!!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)