Muffiny marchewkowe przepis | Dorota Kamińska

Muffiny marchewkowe

Sprawdzony przepis na muffiny marchewkowe, wielokrotnie wykorzystywany z różnych okazji, bo kilka lat temu, po powrocie z USA, przygotowywałam je nawet w studio Dzień Dobry TVN. Tak łatwy i szybki, a i tak ciągle nie było okazji do sfilmowania tej znakomitej receptury. Pięknie pachną cynamonem, którego zapach roznosi się po całym domu w trakcie pieczenia, zapowiadając nadejście jesieni, chociaż muffinki marchewkowe to przepis całoroczny.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze wypieki

Znajomi wielokrotnie zajadali się nimi z okazji wspólnych wypadów w plener czy niespodziewanych imprez, kiedy nie zdążyłam upiec tortu lub ciasta. To moja awaryjna receptura, bo muffiny marchewkowe przygotowuje się dość szybko, a jednocześnie marchewka w połączeniu z orzechami, żurawiną i pomarańczą zawsze się sprawdza jako charakterystyczny smak. Dodajcie odrobinę czekolady i oto pomysł na marchewkowe „niebo w gębie”.

Udoskonaliłam przepis w ciągu kilku ostatnich lat, idąc z duchem czasu i starając się go odchudzić, chociaż trudno zmniejszyć liczbę kalorii, skoro jest tu tak dużo ciężkich, ale też zdrowych i bogatych w składniki odżywcze produktów: żurawina, orzechy, czekolada… Zamieniłam cukier na lżejszy i zdrowszy ksylitol, zastąpiłam zwykłą mąkę lepszą, orkiszową, o niższym indeksie glikemicznym. Zamiast środka słodzącego możecie też wykorzystać masło daktylowe lub rozgniecionego widelcem banana, dodając je do masy podczas mieszania wszystkich składników.

Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe na mące orkiszowej, słodzone ksylitolem, z sokiem pomarańczowym bez mleka i laktozy, dodatkiem orzechów, żurawiny i cynamonu. Szybkie, łatwe muffiny marchewkowe - najlepsze!
4.5 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 25 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: muffiny marchewkowe
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 254kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Składniki suche

  • 1 szklanka mąki (pszenna tortowa typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo bezglutenowa; przesiana; można zastąpić mieszanką „pół na pół” mąki razowej i gryczanej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼-½ szklanki cukru (polecam zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy; ilość cukru zależy od stopnia słodkości marchewki)
  • ½-1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki orzechów (włoskie lub nerkowce)
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki gorzkiej czekolady (w kawałkach; można zastąpić białą czekoladą)

Składniki mokre

  • 2 jajka
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • ½ szklanki oleju (o łagodnym smaku)
  • 1 szklanka tartej marchewki (ok. 2 duże marchewki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 st. C.
  • Jajka rozkłócam widelcem w miseczce razem z olejem i sokiem z pomarańczy.
  • Przelewam mieszankę do miski z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem. Dokładnie mieszam widelcem, do połączenia składników.
  • Dodaję do ciasta marchewkę, żurawinę i orzechy, mieszam chwilę.
  • Za pomocą dwóch łyżek przekładam masę do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami.
  • Wstawiam do piekarnika na ok. 23-25 minut. Nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.
  • Po upieczeniu muffiny od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremkach, na kratce.

Przydatne przepisy i poradniki

Muffiny marchewkowe bez cukru - zamiast cukru można dodać do masy 1 dojrzałego, rozduszonego widelcem banana lub posłodzić ciasto masłem daktylowym, ksylitolem albo syropem z agawy
Muffiny marchewkowe bez jajek - każde 1 jajko można zastąpić zmielonym lnem złocistym lub siemieniem lnianym (1 łyżka zalana 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawiona do napęcznienia)
Muffiny marchewkowe wegańskie - bez jajek, z wegańską czekoladą, na oleju roślinnym
Muffiny marchewkowe bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową i wykorzystać produkty bezglutenowe: proszek do pieczenia i czekoladę
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić krem z mascarpone

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (słodzona cukrem) | Calories: 254kcal (13%) | Carbohydrates: 24g (8%) | Protein: 3g (6%) | Fat: 16g (25%) | Saturated Fat: 3g (19%) | Cholesterol: 27mg (9%) | Sodium: 25mg (1%) | Potassium: 267mg (8%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 10g (11%) | Vitamin A: 2845IU (57%) | Vitamin C: 6.2mg (8%) | Calcium: 59mg (6%) | Iron: 1.9mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dekorując muffiny marchewkowe kremem z mascarpone uzyskacie babeczki marchewkowe cupcakes. A jeśli pokochacie bez reszty ich smak, na specjalne okazje skuście się o upieczenie wersji maxi czyli ciasta marchewkowego.

 

Muffiny marchewkowe
Muffiny marchewkowe
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

11 komentarzy
  1. Muffinki słodzone bananem robią u mnie furorę, ale myślałam o tym, żeby zrobić ciasto (mniej „paprania”). Stąd moje pytanie: w jakiej formie najlepiej je upiec i ile czasu trzymać w piecu?

    1. Cześć Paulino, możesz upiec ciasto z podwójnej porcji w formie o średnicy 21-24 cm, czas pieczenia 50-60 minut. Jeśli będziesz piec z pojedynczej porcji (niższe ciasto), wystarczy forma o średnicy 18-21 cm i ok. 40 minut pieczenia.

  2. Dziś zrobiłam marchewkowe muffiny. Są obłędne i bardzo smakowały rodzince, a w domu utrzymywał się piękny zapach 🙂 Naprawdę wspaniały przepis. Dziękuję!

  3. Racja, racja, wycofuję ten pomysł a póki co upiekłam drugą wersję z rozdrobnionymi daktylami 🙂 Pozdrawiam!

  4. Właśnie pierwszy raz w życiu wykonałam muffiny i jestem zachwycona tym przepisem. Już zaczynam kombinować nad różnymi wariacjami 🙂 Mam pytanie czy można zamienić sok pomarańczowy na marchewkowy żeby smak był jeszcze bardziej intensywny?

    1. Bardzo mi miło to czytać i ogromnie się cieszę, że smakowały :). Odpowiadając na pytanie: można, aczkolwiek pomarańcza dodaje kwaskowatości i dobrze komponuje się z marchewką. Z sokiem marchewkowym się udadzą, ale mogą się wydawać mdłe i oczywiście warto sprawdzić co taki sok ma w składzie :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)