fbpx
Czytasz właśnie
Murzynek

Murzynek

  • cudownie czekoladowy i wilgotny
  • z dodatkiem migdałów, orzechów i wiórków kokosowych
  • bez dekoracji lub z polewą - do wyboru
Murzynek

Murzynek to polski odpowiednik amerykańskiego brownie. Są podobieństwa, jednak murzynek to odrobinę inny kształt i masa, która wyrasta na proszku do pieczenia lub sodzie. Podobnie jak brownies można przygotować go na wiele sposobów. Każda pani domu ma swój przepis na murzynka i piecze go inaczej. Jedni domownicy wolą bardziej suchą, inni znów wilgotniejszą konsystencję tego smacznego ciasta. To ciasto jest wypiekiem bardzo łatwym, choć odrobinę kapryśnym. Nietrudno w nim o zakalec, za to po upieczeniu jego bogaty, czekoladowy smak, zwłaszcza jesienno-zimową porą, w towarzystwie ulubionej herbaty i dobrego filmu lub książki, sprawi naszemu apetytowi wiele przyjemności. Zobaczcie jak zrobić murzynka krok po kroku.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze ciasta

Zakalec w murzynku to właściwie nic złego. Wiele osób go uwielbia i ze smakiem zjada takie wilgotne, czekoladowe nadzienie ciasta. Pamiętam, że razem z przyjaciółką zajadałyśmy się nim niejeden raz po powrocie ze szkoły. „Ten zakalec jest doskonały! Jak nadzienie z czekolady!”

Przepis na murzynka

Jednak jeśli za zakalcem nie przepadacie, a z jakiegoś powodu pojawi się w Waszych wypiekach, zawsze można przeznaczyć takie ciasto na bajaderkę.

Murzynek

Murzynek

Najlepszy murzynek wilgotny, kakaowy, z migdałami, orzechami lub kokosem, na jogurcie albo maślance lub mleku. Przepis na murzynek czekoladowy.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 1 hour 10 minutes
Razem: 1 hour 25 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: murzynek
Liczba porcji: 1 keksówka o wymiarach dna ok. 8 x 32 cm
Kalorie: 384kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • szklanki mąki
  • 8 łyżek gorzkiego kakao
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego, mleka, maślanki lub wody (ciasto wyrastające na wodzie będzie lżejsze i bardziej suche. Jogurt zapewnia największą wilgotność i ciężkość murzynka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 100 g blanszowanych migdałów, orzechów lub kokosu (opcjonalnie; 1 szklanka; drobno posiekane lub zmielone na proszek)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Pieczeń wołowa

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Zakalec – jak go uniknąć
  2. Jak zrobić cukier waniliowy
  3. Polewa czekoladowa – jak zrobić

Jak zrobić

  • Miękkie masło ucieramy na pulchny krem na najniższych obrotach miksera. W trakcie ucierania dosypujemy cukier, kończymy ucierać kiedy składniki się połączą.
  • W osobnej misce rozkłócamy jajka widelcem. W trakcie rozkłócania dodajemy jogurt i ekstrakt waniliowy.
  • Masę jajeczną wlewamy do masy maślanej. Dodajemy kakao, oraz przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Mieszamy wszystkie składniki za pomocą miksera na najniższych obrotach lub widelcem, aż się połączą.
  • Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C.
  • Ciasto pieczemy przez ok. 1 godzinę i 10 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
  • Na 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i szybko wbijamy w środek ciasta drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, można wyjąć ciasto. Jeśli patyczek okaże się wilgotny, wydłużamy czas pieczenia o kolejne 5-10 minut i ponownie sprawdzamy wilgotność.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 384kcal (19%) | Węglowodany: 37g (12%) | Białko: 7g (14%) | Tłuszcze: 24g (37%) | Tłuszcze nasycone: 11g (69%) | Cholesterol: 95mg (32%) | Sód: 176mg (8%) | Potas: 285mg (8%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 21g (23%) | Witamina A: 595IU (12%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 108mg (11%) | Żelazo: 1.9mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W najprostszej wersji bez dekoracji, jednak możecie pokusić się o dodatek polewy. Zdecydujecie się na nią? U mnie tym razem bez jej dodatku.

Murzynek przepis

Murzynek można upiec w nieco wzbogaconej wersji, dodając do niego zmielone na proszek, blanszowane migdały albo orzechy czy wiórki kokosowe. W nieco bardziej „ekskluzywnej” – ciasto można też polać polewą czekoladową, a w prostszej – posypać przesianym przez sito cukrem pudrem.

Murzynek
Murzynek

Jak smakuje Wam ciasto murzynek czekoladowy? Dajcie znać w komentarzach jak się udało :).

43 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom