fbpx
Czytasz właśnie
Musztarda

Musztarda

Domowa musztarda

Wiedziałam, że nie jest trudna do przygotowania, ale nie zdawałam sobie sprawy, że zrobię ją w zaledwie kilka minut. Domowa musztarda, po raz pierwszy wykonana własnoręcznie i od dziś wiem już, że po sklepową będę sięgać znacznie rzadziej. Musztarda swój charakterystyczny smak zawdzięcza ziarnom gorczycy, a im bardziej je rozdrobnimy, tym gęstsza i bardziej kremowa będzie jej konsystencja.

Zobacz też: Jak zrobić domowy majonez

Choć podstawowymi składnikami domowej musztardy są gorczyca, ocet, woda i sól, warto wzbogacić jej smak o proste dodatki: chrzan, miód lub świeże, bardzo drobno posiekane zioła. Kluczem jej dobrego smaku jest nasza cierpliwość: przygotowana w domu musztarda powinna odstać min. 12 godzin w lodówce. Kiedy przyprawy zamarynują się w occie, a wszystkie smaki „przegryzą”, będzie idealna.

Musztarda

Musztarda

Musztarda - przepis podstawowy czyli jak zrobić musztardę. Domowa musztarda z gorczycy, miodu, chrzanu, octu i oliwy.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 12 godziny 15 minuty
Razem: 12 godziny 15 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: domowa musztarda
Liczba porcji: 125 ml
Kalorie: 24kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 łyżki ciemnej gorczycy
  • 3 łyżki jasnej gorczycy
  • 1 łyżka chrzanu (świeży, drobno utarty; zamiast chrzanu musztarda może być doprawiona 1 łyżką świeżych, drobno posiekanych ziół)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego (biały lub różowy)
  • 3 łyżki białego wina lub wody
  • 1 łyżeczka soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Zamknięty słoiczek z musztardą można przechowywać w lodówce przez ok. 1-2 miesiące.

Jak zrobić

  • Gorczycę zostawiamy w całości lub rozcieramy w moździerzu albo blenderze (można rozetrzeć częściowo lub na drobny proszek). Można, ale nie trzeba delikatnie uprażyć ją w suchym garnku lub na patelni (nieuprażona będzie ostrzejsza w smaku).
  • Dokładnie mieszamy gorczycę z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin (po tym czasie musztarda nabierze właściwego smaku). Przed odstawieniem do lodówki można całość szybko zagotować i od razu zdjąć z ognia, następnie wystudzić.

Wartości odżywcze

Serving: 1łyżeczka | Kalorie: 24kcal (1%) | Carbohydrates: 2g (1%) | Fat: 1g (2%) | Sód: 191mg (8%) | Potas: 29mg (1%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina C: 0.5mg (1%) | Wapń: 9mg (1%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Musztarda
Musztarda
46 komentarzy
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom