Wiedziałam, że nie jest trudna do przygotowania, ale nie zdawałam sobie sprawy, że zrobię ją w zaledwie kilka minut. Domowa musztarda, po raz pierwszy wykonana własnoręcznie i od dziś wiem już, że po sklepową będę sięgać znacznie rzadziej. Musztarda swój charakterystyczny smak zawdzięcza ziarnom gorczycy, a im bardziej je rozdrobnimy, tym gęstsza i bardziej kremowa będzie jej konsystencja.
Zobacz też: Jak zrobić domowy majonez
Choć podstawowymi składnikami domowej musztardy są gorczyca, ocet, woda i sól, warto wzbogacić jej smak o proste dodatki: chrzan, miód lub świeże, bardzo drobno posiekane zioła. Kluczem jej dobrego smaku jest nasza cierpliwość: przygotowana w domu musztarda powinna odstać min. 12 godzin w lodówce. Kiedy przyprawy zamarynują się w occie, a wszystkie smaki „przegryzą”, będzie idealna.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 3 łyżki ciemnej gorczycy
- 3 łyżki jasnej gorczycy
- 1 łyżka chrzanu (świeży, drobno utarty; zamiast chrzanu musztarda może być doprawiona 1 łyżką świeżych, drobno posiekanych ziół)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu winnego (biały lub różowy)
- 3 łyżki białego wina lub wody
- 1 łyżeczka soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Gorczycę zostawiamy w całości lub rozcieramy w moździerzu albo blenderze (można rozetrzeć częściowo lub na drobny proszek). Można, ale nie trzeba delikatnie uprażyć ją w suchym garnku lub na patelni (nieuprażona będzie ostrzejsza w smaku).
- Dokładnie mieszamy gorczycę z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin (po tym czasie musztarda nabierze właściwego smaku). Przed odstawieniem do lodówki można całość szybko zagotować i od razu zdjąć z ognia, następnie wystudzić.
Zrobiłam musztardę jak w przepisie i jest bardzo ostra jak na mój gust smakowy. Zastanawiam się czy można zrobić łagodniejszà wersję? Od czego zależy ostrość,czy od ilości octu? Może więcej wody, a octu mniej?
Zone też se weż z Biedronki. Gorczyca na targu 5 zl kg
Gorczycy nie zużywasz całej, więc masz składników na 3-4 razy. Zawsze
domowe jedzenie wychodzi drożej, ale za to jemy zdrowo! 😉
ja se w biedroni kupuje za zetke i jest bardzo dobra
jeżeli lubi się jeść plastik to pewnie dobra…
a czy musztardę (jesli już mamy ją gotować) to w zamkniętym słoiczku czy przegotować w rondelku a potem przełożyć do słoiczka?
W rondelku, przed przełożeniem do słoiczka.
I cała mądrość o musztardzie. Spróbuję wykonać:)
Hehe, w końcu to pozytywna kuchnia, więc musi się kalkulować 😉
Lubię musztardę i zawsze mam mały zapas w lodówce. Dziś kupiłem dwa słoiczki kamisa (1.69 zł za szt. czyli całkiem taniutko).
W każdym razie zachęciłaś mnie i chyba spróbuję zrobić musztardę z twojego przepisu 😉
Kalkuluje się, kalkuluje. Przecież zużyłam tylko część, a nie całe opakowania :).
Zdaje mi się, że na opakowaniu z czarną gorczycą widzę cenę – 3zł. Ciekawi mnie koszt wszystkich składników, bo jeśli biała również kosztowała 3zł to na samą gorczycę wydałaś 6zł.
Trochę się nie kalkuluje, ale zapewne satysfakcja rekompensuje koszty 😉
witam! czy gotowa musztarda musi być przechowywana w lodówce?
Tak, przechowujemy w lodówce.
Zamkniętą w słoiczku i postawioną w lodówce można trzymać 1-2 miesiące.
[..YouTube..] Zamkniętą w słoiczku i postawioną w lodówce można trzymać 1-2 miesiące.
A jak długo mozna trzymać taka musztarde?
[..YouTube..] A jak długo mozna trzymać taka musztarde?
Z miodem
Też chcę w takim razie zrobić sama:))
Bardzo fajnie ,szybko i zdrowo ,bo bez konserwantów ;D/
[..YouTube..] Bardzo fajnie ,szybko i zdrowo ,bo bez konserwantów ;D/
Z pewnością sięgnę po przepis.Miłego wieczoru.
dziękuję 😉 naprawdę wygląda na nie tak trudne jak by się zdawało :*
[..YouTube..] dziękuję 😉 naprawdę wygląda na nie tak trudne jak by się zdawało :*
dzięki za ten przepis , zawsze chciałem zrobić domową musztardę ale przepisy z neta wydawały się koszmarnie trudne w przeciwieństwie do tego 😉 Pozdro
Z tych proporcji wychodzi 1/2 szklanki, cały słoiczek wyjdzie z podwójnej porcji.
witam , taki mały standardowy słoiczek wyjdzie z tego przepisu ?
[..YouTube..] witam , taki mały standardowy słoiczek wyjdzie z tego przepisu ?
bosko!!zrobię ,bardzo mnie cieszy Twoja słowność,pozdrawiam 🙂
[..YouTube..] dzięki za ten przepis , zawsze chciałem zrobić domową musztardę ale przepisy z neta wydawały się koszmarnie trudne w przeciwieństwie do tego 😉 Pozdro
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia dzięki za ten przepis , zawsze chciałem zrobić domową musztardę ale przepisy z neta wydawały się koszmarnie trudne w przeciwieństwie do tego 😉 Pozdro
[..YouTube..] Z tych proporcji wychodzi 1/2 szklanki, cały słoiczek wyjdzie z podwójnej porcji.
[..YouTube..] @gregmastergruda Z tych proporcji wychodzi 1/2 szklanki, cały słoiczek wyjdzie z podwójnej porcji.
[..YouTube..] witam , taki mały standardowy słoiczek wyjdzie z tego przepisu ?
no to nic innego mi nie pozostaje tylko branie sie za robienie pysznej musztardy:)
można 🙂
a można dodać tylko jasną gorczycę?
Dorota ! dzięki ! już wiem co niedługo przygotuję !!! mniam!
ps. to tak jak z miodami smakowymi dzisiaj prezentowanymi przez Zawsze Polkę w DDTVN 🙂
[..YouTube..] no to nic innego mi nie pozostaje tylko branie sie za robienie pysznej musztardy:)
Bardzo się cieszę , bo przepis prosty ,szybkie wykonanie i w różnych wersjach .Pozdrawiam Ludka
[..YouTube..] można 🙂
[..YouTube..] @amorkarla można 🙂
[..YouTube..] a można dodać tylko jasną gorczycę?
Dorota, rewelacja! Aż sam muszę teraz spróbować!
O tak łatwo? I do tego setki wymarzonych smaków – super
Też się nie spodziewałam, a to dosłownie moment :).