fbpx
Czytasz właśnie
Najpopularniejsze rodzaje kawy

Najpopularniejsze rodzaje kawy

Kawa latte
4.2/5 (5)

Można bez niej żyć, choć obstawiam, że większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez kawy lub popołudniowej przerwy w pracy, kiedy można odejść od biurka i zaparzyć sobie filiżankę ulubionego, kawowego napoju w pracowniczym pomieszczeniu socjalnym lub wyjść z kolegami i koleżankami do pobliskiej kawiarni. Od kilkunastu lat rytuał picia kawy w Polsce ulega zmianie, a my, powoli, jesteśmy bardziej świadomi tego, co wpływa na jej smak i coraz chętniej zgłębiamy wiedzę dotyczącą jej przygotowania, wybierając ulubione rodzaje kawy.

Zdarza się, że nie do końca potrafimy dobrze wymawiać poszczególne nazwy i czasem mylimy różne rodzaje kawy z mlekiem, dlatego przygotowałam dla Was krótki przewodnik. Ułatwi Wam wybieranie napojów kawowych w kawiarniach i restauracjach oraz przygotowywanie ich w domu, a jeśli będziecie planować zakup ekspresu do kawy, wiedza o tym, jak przygotowuje się poszczególne kawowe napoje, przyda Wam się przy sprawdzaniu funkcji urządzenia do parzenia kawy, które chcecie kupić.

Zobacz też: Poprawna wymowa nazw potraw i napojów

W różnych częściach świata pije się kawę przygotowywaną w różny sposób. Okropnie słodka w Indiach lub na Sri Lance, wyjątkowo smaczna w Indonezji, przygotowywana według najlepszych tradycji we Włoszech… Kiedyś była dobrem luksusowym w Polsce i pamiętam czasy, gdy stało się w kolejce po kawę, nie można było jej kupić tyle, ile się chciało, a potem rytuał parzenia polegał na zalewaniu zmielonej kawy wrzątkiem, wypijaniu jej i pozostawianiu na dnie szklanki fusów, a nastepnie przygotowywaniu tzw. dolewki. Obrzydliwe, prawda?

Wraz z nowym ustrojem dodarła do nas lepsza kawa oraz urządzenia do jej zaparzania. W restauracjach i kawiarniach możemy zamawiać różne rodzaje kaw, a poniższa lista przybliży Wam to, czym się różnią i ułatwi znalezienie tej najlepszej.

Najpopularniejsze rodzaje kawy

Espresso
Espresso

Espresso – najpopularniejsza na świecie królowa kaw i baza do przygotowywania wielu innych, kawowych napojów. Uważa się, że jej odpowiednie parzenie to prawdziwa sztuka, a właściwie przygotowany i wykonany proces, połączony z wcześniejszym zmieleniem ziaren do określonej wielkości i dobraniem ich stopnia wypalenia sprawia, że z kawy wydobywa się najlepszy aromat i smak.

Idealne espresso powstaje z 7 g kawy, świeżo zmielonej, przez którą, w ekspresie ciśnieniowym, przepuszcza się ok. 25-30 ml wody o temperaturze 88-92 °C. Woda i kawowy proszek nie powinny mieć ze sobą kontaktu dłużej niż przez 25 sekund. Do małej filiżanki nalewana jest kawa, na powierzchni której wytwarza się pianka, tzw. crema. To dzięki wysokiemu ciśnieniu (10-19 bar) taka pianka może powstać podczas parzenia i to właśnie ono jest jednym z wyznaczników dobrego ekspresu do kawy, który potrafi przygotować kawę espresso według powyższych wytycznych i sprawić, że przesunięta po powierzchni cremy, tuż po przygotowaniu kawy, łyżeczka nie naruszy jej struktury i konsystencji.

Podwójna ilość serwowanej kawy espresso nazywana jest espresso doppio (espresso podwójne).

Pochodzące z Włoch i popularne na świecie espresso nie jest najpopularniejszą kawą pijaną w Polsce, ponieważ w większości domów z reguły nie posiadamy ekspresów do kawy i wciąż pijemy zwykłą zalewajkę, którą moja mama nazywa parząchą lub kawę rozpuszczalną. Bez dodatku mleka, opcjonalnie z cukrem, podawana w filiżance lub kubku, taka kawa znana jest nam jako kawa czarna.

Kawa czarna
Czarna kawa long black

Z kolei w ekspresie do kawy również można przygotować czarną kawę, o znacznie lepszym smaku, serwowaną w filiżance, znaną jako caffè Americano. Powstaje w wyniku rozcieńczenia zaparzonej kawy espresso dodatkową, gorącą wodą. Uzyskujemy kawę czarną, bez pianki, ale dzięki wcześniejszemu zaparzeniu jej w formie espresso z ziaren został o wiele lepiej wydobyty smak i aromat. Odwracając proces przygotowania, rozpoczynając od wlania do filiżanki gorącej wody, a następnie uzupełnieniem jej podwójnym espresso, uzyskamy kawę long black, z zachowaną na powierzchni pianką.

Kawa z mlekiem
Kawa z mlekiem

Klasyczna kawa z mlekiem, znana też pod nazwą kawa biała lub, z języka francuskiego: café au lait, przygotowywana jest najczęściej z mocnej kawy czarnej (rzadziej z podwójnego espresso) połączonej z podgrzanym mlekiem, w proporcjach 1:1. Mleka nie spienia się, więc z reguły na powierzchni tej kawy nie ma pianki.

Dodając do espresso różne dodatki smakowe oraz podgrzane i/lub spienione mleko, można przygotować inne, popularne rodzaje kawy z mlekiem.

Zobacz też
Tchibo Cafissimo

Cappuccino
Cappuccino

Cappuccino jest włoską kawą przygotowywaną z espresso, gorącego mleka oraz mlecznej pianki uzyskanej przy pomocy spieniacza. Serwuje się je w filiżance. Objętość tej kawy powinna mieścić się w przedziale 150-180 ml, a espresso, gorące mleko oraz mleczna pianka to proporcje 1:1:1. Charakterystyczną cechą cappuccino jest wystawanie pianki ponad górny brzeg kubka. Często spotyka się cappuccino serwowane z posypką z gorzkiego kakao lub cynamonu, albo udekorowaną w biało-brązowe wzorki powierzchnią, tzw. latte art.

Latte macchiato
Latte macchiato

Latte macchiato jest kawą trzywarstwową, serwowaną w przezroczystej szklance z uszkiem, na nóżce. Wyraźnie widać w niej oddzielone od siebie warstwy: na dole mleko, pośrodku zmieszana częściowo z mlekiem kawa, a u góry biała pianka. Na dnie szklanki umieszcza się espresso, a następnie, lejąc po łyżce i upewniając się, że spływa powoli i po ściance, całość dopełnia się spienionym mlekiem. Cięższe od kawy mleko opada na dno, częściowo rozjaśniając kawę, a lekka, biała pianka zostaje na powierzchni. Mleka, przed spienieniem, powinno być objętościowo tyle samo co espresso.

Kawa latte
Kawa latte

Caffè latte różni się od kawy z mlekiem, cappuccino czy latte macchiato. Proces jej przygotowania polega na nalaniu do kubka lub szklanki spienionego mleka i dodaniu espresso. Przed wlaniem mleka na dnie można umieścić odrobinę syropu smakowego, np. waniliowego, orzechowego czy czekoladowego. Proporcje mleka w stosunku do espresso wahają się od 3:1 do 5:1.

Wszystkie powyższe kawy można, łatwo i szybko, przygotować w ciśnieniowym ekspresie do kawy Siemens EQ.6.

Ekspres ciśnieniowy Siemens EQ.6 - nagroda o wartości 4 000 zł w konkursie
Ekspres ciśnieniowy Siemens EQ.6 – nagroda o wartości 4 000 zł w konkursie

Najpopularniejsze rodzaje kawy w Polsce niekoniecznie pokrywają się z popularnymi rodzajami kaw w innych krajach. Ciekawa jestem gdzie Wy mieszkacie i co się tam pije :). Jaki rodzaj kawy najbardziej lubicie i pijecie najczęściej?

Artykuł i film powstały we współpracy z marką Siemens Home Polska.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

4 komentarze
  • Fotki jak zwykle na tym blogu rzucają na kolana.
    A poradnik i film w sam raz dla kogoś, kto chce wiedzieć co pływa w jego filiżance. Warto chyba zainteresować się czymś co pije się kilka razy dziennie 365 dni w roku.
    Dodam tylko, że tak najbardziej na smak kawy wpływa jej świeżość. Najlepsza kawa do ekspresu to max 3 miesiące od daty palenia. Nawet taki porządny ekspres nie zrobi dobrej kawy ze starych i zwietrzałych ziarenek a tym bardziej z kawy kupowanej w markecie jako mielona.
    Warto poszukać małej lokalnej palarni albo zamówić świeżą kawę przez internet zamiast brać to co zalega na półce w sklepie.
    No i nie ma sensu kupowanie automatycznego ekspresu z młynkiem poniżej tego Siemensa. Lepiej dozbierać pieniążki a póki co kupić młynek babuni i kawiarkę.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom