Naleśniki amerykańskie przepis | Dorota Kamińska

Naleśniki amerykańskie

Podróżując po Azji, pod koniec pobytu w Indonezji, zatęskniłam za smakiem domowych naleśników. Choć służyła mi lokalna dieta, a potrawy smakowały i nie przeszkadzało jedzenie na śniadanie ryżu z warzywami, silna chęć zjedzenia naleśników pojawiła się w ostatnim tygodniu. Nic na to nie poradzę! Musiałam przygotować naleśniki amerykańskie natychmiast po powrocie!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

Amerykanie jadają je klasycznie z masłem i syropem klonowym, choć spotkałam się też, podróżując po USA, z wersją dekorowaną syropem kukurydzianym. Przygotowuje się go na bazie piany z białek i jest bardzo słodki. Naleśniki amerykańskie są grube i puszyste, a wyrastają na sodzie lub proszku do pieczenia.

Najprostsze naleśniki z Ameryki

Tradycyjna receptura bazuje na maślance i mące pszennej. Można usmażyć też wersję mleczną, jogurtową lub kefirową. Jednak te dwa ostatnie składniki lepiej jeść surowe, zachowując znajdujące się w nich, korzystne dla zdrowia, kultury bakterii. Zamiast mąki pszennej proponuję wykorzystać gryczaną, żytnią, a nawet bezglutenową. Wyrosną na nich trochę mniej, ale również będą smaczne.

5 od 1 osoby
Naleśniki amerykańskie
Naleśniki amerykańskie
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
35 min
 
Grube naleśniki amerykańskie - przepis krok po kroku na puszyste naleśniki jak z amerykańskiego IHOP. Naleśniki amerykańskie na maślance, puszyste i grube, polane masłem i syropem klonowym.
Danie: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: naleśniki amerykańskie
Liczba kalorii: 80 kcal
Liczba porcji: 12 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka mąki (pszenna typ 450-550 (najładniej wyrosną i będą miękkie, razowa lub orkiszowa, typ 630-850 (niższy indeks glikemiczny); można zastąpić mieszanką bezglutenową))
  • 1-2 łyżki cukru (polecam cukier brzozowy (ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii; można też zastąpić syropem z agawy))
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 1 szklanka maślanki (można zastąpić mlekiem zwierzęcym lub roślinnym, kefirem lub jogurtem naturalnym)
  • 2 łyżki oleju (lub stopionego masła)
  • 1 jajko (duże)
  • tłuszcz do smażenia

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Naleśniki amerykańskie - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Naleśniki amerykańskie bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą
  2. Naleśniki amerykańskie bez laktozy - mleko można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym
  3. Naleśniki amerykańskie bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne
  4. Naleśniki amerykańskie bez jajek - jajko można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
  5. Naleśniki amerykańskie wegańskie - można przygotować tak jak pancakes bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym.
Naleśniki amerykańskie - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki mokre rozkłócam w misce za pomocą trzepaczki lub widelca, wtłaczając do środka jak najwięcej powietrza, dzięki któremu naleśniki będą jeszcze bardziej puszyste.
  2. Dodaję składniki suche i mieszam całość do ich połączenia (nie za mocno i nie za długo!). Odstawiam ciasto na ok. 10-15 minut, żeby uaktywnił się proszek do pieczenia.
  3. Rozgrzewam patelnię, smarując jej powierzchnię równomiernie tłuszczem, np. za pomocą papierowego ręcznika lub papieru do pieczenia.
  4. Smażę po 1-2 minuty z obu stron naleśniki (po 2-3 łyżki ciasta na 1 naleśnik). Naleśnik jest gotowy do obrócenia, kiedy góra ciasta jest delikatnie ścięta, a na powierzchni widać bąbelki.

    Najwygodniej obracać naleśniki bardzo cienką łopatką.

  5. Usmażone naleśniki przekładam do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C lub miski z przykryciem.
  6. Gotowe naleśniki można przełożyć masłem i polać syropem klonowym: to klasyczne, najpopularniejsze dodatki do grubych naleśników amerykańskic
Wartości odżywcze
Naleśniki amerykańskie
Wielkość porcji (1 naleśnik (o średnicy ok. 15 cm))
Liczba kalorii 80 kcal Kalorie z tłuszczów 27 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 3g 5%
Cholesterol 15mg 5%
Sód 27mg 1%
Potas 127mg 4%
Węglowodany ogółem 10g 3%
Cukry 2g
Białko 2g 4%
Witamina A 1.1%
Wapń 6.3%
Żelazo 3.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ułożone jeden na drugim, z prostą lub nieco bardziej wyszukaną dekoracją, są doskonałym weekendowym śniadaniem.

Naleśniki amerykańskie pancakes
Naleśniki amerykańskie pancakes

Jakie dodatki do naleśników lubicie najbardziej? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wam amerykańskie „pankejki”. Bardzo jestem ciekawa i liczę na to, że dodacie też informację, z czym je podaliście!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)