Naleśniki razowe przepis | Dorota Kamińska

Naleśniki razowe

Przechodząc na dietę, zamiast zwykłych naleśników postanowiłam jeść naleśniki razowe. Są odrobinę inne w smaku, ale rewelacyjnie nadają się do nadziewania zarówno słodkimi jak i wytrawnymi farszami, a sposób ich przygotowania wygląda dokładnie tak samo. W zależności od stosowanej diety czy własnych upodobań smakowych, można usmażyć naleśniki razowe z ciasta na mleku, maślance, jogurcie naturalnym, kefirze czy np. mleku sojowym albo ryżowym.

Mąka pszenna razowa zawiera dużo otrąb, które zatrzymują wilgoć, dlatego samo ciasto jest nieco gęstsze i wilgotniejsze i trochę trudniej będzie usmażyć bardzo cienkie naleśniki. Czas smażenia, w porównaniu z klasycznym ciastem z mąki pszennej tortowej, trzeba odrobinę wydłużyć, a najlepsze efekty uzyskuje się, korzystając z żeliwnej patelni.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze śniadania

Bardzo posmakowały mi naleśniki razowe i cieszę się, że mogę je przygotowywać nie tylko w domu, ale również kupić w różnych miejscach „na mieście”. Posiłki przygotowane na bazie mąki razowej, zgodne z dietą opartą na niskim indeksie glikemicznym, mają przyszłość. Złożone węglowodany zawarte w porannym posiłku uwalniają się stopniowo w ciągu kilku godzin, zapewniając dłuższe uczucie sytości. Wybierając wytrawny farsz lub dietetyczne (np. owocowe) nadzienie na słodko, wraz z naleśnikami razowymi dostarczymy organizmowi wszystkich niezbędnych składników potrzebnych o poranku.

Naleśniki razowe
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
20 min
 
Najlepsze naleśniki razowe czyli przepis na naleśniki z mąki razowej oraz mleka krowiego lub roślinnego, które można zastąpić maślanką, kefirem lub jogurtem naturalnym.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: naleśniki razowe
Liczba porcji: 10 naleśników o średnicy 22 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub np. sojowego, lub kefiru, albo jogurtu naturalnego lub maślanki)
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie; można zastąpić miodem lub ksylitolem)
  • 2 szklanka łyżki oleju (+ dodatkowy olej do smażenia)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Naleśniki razowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Naleśniki razowe bez laktozy - mleko w cieście można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym.
  2. Naleśniki razowe bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne.
  3. Naleśniki razowe bez jajek - każde 1 jajko można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
  4. Naleśniki razowe wegańskie - można przygotować tak jak naleśniki razowe bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym.
Naleśniki razowe - Jak zrobić
  1. Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w większej misce za pomocą trzepaczki.
  2. Na dobrze rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem smażymy naleśniki z obu stron (naleśniki razowe wymagają nieco dłuższego czasu smażenia niż klasyczne, z mąki pszennej tortowej). Smażąc co drugi naleśnik można smarować patelnię dodatkowym olejem (np. za pomocą kawałka papierowego ręcznika).
  3. Usmażone naleśniki zawijamy z ulubionymi dodatkami.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Naleśniki razowe
Naleśniki razowe
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

19 komentarzy
  1. A jakich dodatków najlepiej użyć jeśli jest się na diecie o niskim IG (+leki) ale nadal chciałoby się coś „na słodko”?:) kiwi ? jakiś serek ?

    1. Na ulotce z leków powinny być informacje o konkretnych rodzajach owoców. Grejpfruty są niebezpieczne przy niektórych lekach, np. nie wolno ich łączyć z tabletkami przeciwbólowymi. Niski indeks glikemiczny mają np. truskawki, jabłka, jagody i borówki amerykańskie oraz maliny i porzeczki. Kiwi, z tego co pamiętam, również, ale ponieważ odpisuję z tabletu, nie mam możliwości sprawdzić tego w tabelce ;). Ser także obniża IG całego posiłku, bo zawiera białko. Zamiast cukru ksylitol i będzie dobrze :).

  2. Zrobiłam, w smaku wyszły pyszne i skusił mnie ten dietetyczny aspekt. Jednak, tak jak zostało zaznaczone w filmiku, trzeba je dłużej smażyć i jednak zwykłe chyba lepiej mi smakują. Choć pomysł z naleśnikami czekoladowymi, które też wypróbowałam jest fantastyczny. Wspaniały deser!

  3. Z okazji Dnia Kobiet chętnie pozmywam u Ciebie Dorotko naczynia po tych naleśnikach –
    taki prezent 🙂 he

  4. Dzięki za info :). Zastanawiałam się ostatnio czy jest możliwe przygotowanie naleśników zupełnie bez mleka i to jest bardzo dobra wiadomość, bo sama nie powinnam go pić, a sojowe, maślanka, jogurt czy kefir też nie zawsze mam pod ręką.

  5. jak ktoś ma alergię na mleko czy soję, to chcę wam powiedzieć, że z wodą również wychodzą b.smaczne, trzeba tylko dodać do masy olej, lub jakiś inny płynny tłuszcz

  6. Można pominąć, zależy jaką masz patelnię. Niektóre, zwłaszcza te nowe, mają taką powłokę, że ilość oleju potrzebna do smażenia jest minimalna.

  7. Mniam, na pewno spróbuje. Ja robię naleśniki zazwyczaj ze zwykłej mąki, ale dodaję 2-3 duże łyżki mielonych otrębów 🙂 Pycha. Takie też wypróbuje 🙂 Pozdrawiam 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)