Są smaki i zapachy, które pamiętamy przez całe życie. Przywodzą na myśl najmilsze chwile spędzone w pięknych miejscach, często w towarzystwie wspaniałych osób. Są potrawy, które kojarzymy z beztroskim dzieciństwem i te, których spróbowaliśmy już jako dorośli ludzie. Są wreszcie i takie, które towarzyszyły nam w codziennych chwilach i to właśnie one stanowią element magii naszej codzienności. Naleśniki z bananem i nutellą.
Zobacz też: Więcej pomysłów na smaczne śniadania
„Zobacz, stołówka wprowadziła nowość” – oznajmiła 18 lat temu moja przyjaciółka, kiedy obie stałyśmy w kolejce w szkolnej stołówce. „Spróbujemy?” Ogromna porcja z zawiniętymi w środku połówkami banana i masło czekoladowo-orzechowe. Dwa duże naleśniki polane sosem waniliowym i polewą czekoladową. „Dwa naleśniki z bananem i nutellą – jeden dla Ciebie, drugi dla mnie. Zobacz, nieźle to sobie wymyślili.”
Wspomnienie tego smaku, podobnie jak nasza przyjaźń, przetrwało do dziś. Za każdym razem, kiedy wspólnie smażymy naleśniki, powraca do nas jak bumerang. Szkolną stołówkę zastępuje restauracja lub kawiarnia, albo nasze domowe kuchnie. W piżamach albo w koszulkach i spodenkach lub leginsach, boso, z potarganymi włosami, o poranku, parzymy kawę i herbatę, siadamy i zjadamy wspólnie śniadanie, takie najlepsze, po wieczornym wypadzie na miasto. Jak dobrze, że jesteś :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka lub kefiru, albo jogurtu naturalnego
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 łyżka cukru (najlepiej wykorzystać ksylitol czyli cukier brzozowy o niskim indeksie glikemicznym)
- 2 łyżki oleju (np. kokosowy (+ dodatkowy olej do smażenia; można wykorzystać też masło klarowane))
Dodatki
- 3 banany (dojrzałe)
- nutella
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić naleśniki z mąki pszennej tortowej
- Domowa nutella - łatwa i fit
- Bita śmietana - przepis
Jak zrobić
- Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w większej misce za pomocą trzepaczki.
- Na dobrze rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem smażymy naleśniki z obu stron (naleśniki razowe wymagają nieco dłuższego czasu smażenia niż klasyczne, z mąki pszennej tortowej). Smażąc co drugi naleśnik można smarować patelnię dodatkowym olejem (np. za pomocą kawałka papierowego ręcznika).
- Usmażone naleśniki smarujemy nutellą i przekładamy plasterkami banana.
- Naleśniki z bananem i nutellą można serwować z bitą śmietaną, posypane niewielką ilością gorzkiego kakao lub gorzkiej czekolady utartej na tarce o grubych oczkach.
Mniam, wyglądają bardzo apetycznie <3
A jak by dodać jeszcze orzechy laskowe pokruszone?
O coś nowego, może sam spróbuje. Te banany brzmią ciekawie.
To prawda, dobrze powiedziane
Z mięsem jeszcze nie jadłem
Mmm :).
Ja polecam, pokroić banany w kostkę, skropić je sokiem z cytryny, dodać nutelli i wszystko wymieszać, a potem faszerować tym naleśniki.
NAAALEEEŚNIKI?????
Witam
Nie ma nic gorszego jak wlewanie oleju na patelnię. Dodaj go do ciasta koleżanko a będziesz miała jednolity kolor naleśników na całej ich płaszczyźnie i nie będą z wierzchu takie błyszczące (tłuste). No i mniej oleju wtedy idzie. Albo zamiast oleju do naleśników dać masło wówczas kremowa konsystencja i zdrowiej.
Ps. Nie będą się przyklejały do patelni i nie będzie poszczerbionych boków
Uwielbiam naleśniki w prawie każdej postaci <3 Zwłaszcza zapieczone z szynką i serem :3
Ja właśnie wcinam kawałki selera naciowego z masłem z orzeszków ziemnych. Żeby nie mieć wyrzutów sumienia, co drugi kawałek jem bez masła ;).
spróbowałam… pyszne 🙂 coby nie mieć za dużych wyrzutów sumienia (co do kalorii) to drugiego naleśnika zjadłam z samym bananem 😀
No tak ,pierwszy raz w życiu naleśniki robiłem ,a słabo obeznany w kuchni jestem i kierowałem się proporcjami, a nie tym jak ta masa powinna wyglądać 😀 ,bakcyla do gotowania połknąłem i staram się codziennie gotować, metodą prób i błędów, dzisiaj znowu naleśniczki w planach,wielkie dzięki za udzielenie cennej rady ;p
To mogła być po prostu kwestia samej mąki – bywają różne i czasem trzeba dosypać więcej.
Oglądając ten filmik straszna ochota na naleśniki mnie naszła i postanowiłem je zrobic,wszystko zgodnie z przepisem ,jednak podczas smazenia nalesniki sie rozlatywały i byly bardzo zadkie ;/ i niewiem jaki blad popelnilem bo na twoim filmiku wygladają obłędnie i sie nie rozwalaja przy przewracaniu ;/ natomiast za 2razem kiedy je robiłem ponownie dałem 3jajka które najpierw ubiłem później reszta składników i 1/4 szkl. wody i prawie 2szkl. mąki i masa była bardziej gesta ,a nalesniki się udały ; )
dla mnie one są dobre same w sobie i nie potrzebują żadnych ozdób tudzież wspomagaczy smaku jak bita śmietana czy polewa czekoladowa. uwielbiam te naleśniki pomimo niemiłych wspomnień, jakie u mnie budzą – pierwszy raz jadłam je będąc w szpitalu.
super!!!!! łap suba!!
Idealne na poprawe humoru i romantyczny wieczór we dwoje
Przeciez istnieje sport 🙂
ja ostatnio robiłem amerykańskie pancakesy – z tym, że do ciasta dodałem pogniecione widelcem 2 banany i cynamon – poezja – pozdrawiam 🙂
jakie sprytne siteczko, że ja o tym nie pomyślałam 🙂
Sprytna Dorota ;).
na sniadanie moze byc 🙂 zwlaszcza przed jakims ciezkim dniem
Naleśniki naleśnikami, a ja uważam, że super pomysł na wykorzystanie zaparzacza do posypania kakao 🙂
Naleśniki, banan i nutella – orgazm dla podniebienia :)))) ummm coś fantastycznego 🙂
Prawie zemdlałam jak je zobaczyłam:D Kocham nalesniki, kocham nutellę i kocham banany:D
święta prawda!
Wystarczy się trochę ruszać i można jeść wszystko 😀
Dlatego właśnie są w wersji razowej, chociaż tyle mogłam zrobić dla obniżenia ich indeksu glikemicznego :D.
wyglądają obłędnie,ale podziękuje to giga bomba kaloryczna (chociaż w sumie czasem można zaszaleć)
uwielbiam naleśniki z Nutellą i bananem, zawsze jeszcze dodaję na wierzch bitej smietany i polewam sosem karmelowym – najlepsza wersja nalesników na świecie:)
Jest pyszny, ale ja więcej niż jednego nie zjem, za słodkie. 😉
Pokochasz ten smak :).
z bananem i nutellą nie próbowałam ale spróbuję 😀
Pychotka. Musze koniecznie je dzis zrobic.Dziekujemy za swietny pomysl jak zawsze i pieknie wykonany filmik :)))
pierwszy <3