fbpx
Czytasz właśnie
Naleśniki z bananem i nutellą

Naleśniki z bananem i nutellą

Naleśniki z bananem i nutellą

Są smaki i zapachy, które pamiętamy przez całe życie. Przywodzą na myśl najmilsze chwile spędzone w pięknych miejscach, często w towarzystwie wspaniałych osób. Są potrawy, które kojarzymy z beztroskim dzieciństwem i te, których spróbowaliśmy już jako dorośli ludzie. Są wreszcie i takie, które towarzyszyły nam w codziennych chwilach i to właśnie one stanowią element magii naszej codzienności. Naleśniki z bananem i nutellą.

Zobacz też: Więcej pomysłów na smaczne śniadania

„Zobacz, stołówka wprowadziła nowość” – oznajmiła 18 lat temu moja przyjaciółka, kiedy obie stałyśmy w kolejce w szkolnej stołówce. „Spróbujemy?” Ogromna porcja z zawiniętymi w środku połówkami banana i masło czekoladowo-orzechowe. Dwa duże naleśniki polane sosem waniliowym i polewą czekoladową. „Dwa naleśniki z bananem i nutellą – jeden dla Ciebie, drugi dla mnie. Zobacz, nieźle to sobie wymyślili.”

Wspomnienie tego smaku, podobnie jak nasza przyjaźń, przetrwało do dziś. Za każdym razem, kiedy wspólnie smażymy naleśniki, powraca do nas jak bumerang. Szkolną stołówkę zastępuje restauracja lub kawiarnia, albo nasze domowe kuchnie. W piżamach albo w koszulkach i spodenkach lub leginsach, boso, z potarganymi włosami, o poranku, parzymy kawę i herbatę, siadamy i zjadamy wspólnie śniadanie, takie najlepsze, po wieczornym wypadzie na miasto. Jak dobrze, że jesteś :).

Zobacz też
Rosyjskie watruszki

Naleśniki z bananem i nutellą

Naleśniki z bananem i nutellą

Naleśniki z bananem i nutellą, polane sosem waniliowym i polewą czekoladową. Najlepsze naleśniki z bananem i nutellą na świecie, cienkie i delikatne, słodkie, z bitą śmietaną.
4.50 from 4 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 25 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: naleśniki z bananem i nutellą
Liczba porcji: 10 naleśników o średnicy 22 cm
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka lub kefiru, albo jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 łyżka cukru (najlepiej wykorzystać ksylitol czyli cukier brzozowy o niskim indeksie glikemicznym)
  • 2 łyżki oleju (np. kokosowy (+ dodatkowy olej do smażenia; można wykorzystać też masło klarowane))

Dodatki

  • 3 banany (dojrzałe)
  • nutella

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić naleśniki z mąki pszennej tortowej
  2. Domowa nutella - łatwa i fit
  3. Bita śmietana - przepis

Jak zrobić

  • Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w większej misce za pomocą trzepaczki.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem smażymy naleśniki z obu stron (naleśniki razowe wymagają nieco dłuższego czasu smażenia niż klasyczne, z mąki pszennej tortowej). Smażąc co drugi naleśnik można smarować patelnię dodatkowym olejem (np. za pomocą kawałka papierowego ręcznika).
  • Usmażone naleśniki smarujemy nutellą i przekładamy plasterkami banana.
  • Naleśniki z bananem i nutellą można serwować z bitą śmietaną, posypane niewielką ilością gorzkiego kakao lub gorzkiej czekolady utartej na tarce o grubych oczkach.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Naleśniki z bananem i nutellą
Naleśniki z bananem i nutellą

 

36 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom