fbpx
Czytasz właśnie
Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia – powtarza moja babcia. Ma rację, pod warunkiem, że wieczorem nie zjadło się za dużo na kolację :). Kiedy jeszcze nie pracowałam we własnym, domowym biurze, nigdy nie wychodziłam z domu bez śniadania. Kanapki, płatki z mlekiem albo jogurtem, muesli albo owsianka – zawsze udawało mi się znaleźć czas na zjedzenie czegoś konkretnego. Sobotnie i niedzielne śniadania uwielbiam celebrować – wyniosłam ten zwyczaj z rodzinnego domu i nie potrafię rozpocząć sobotniego czy niedzielnego poranku bez jajecznicy lub sałatki z pomidorów w towarzystwie świeżej bagietki, pajdy chleba lub tostów, albo bez naleśników. Tak, naleśniki z serem to także jedno z moich ulubionych, pożywnych śniadań.

Najważniejszy jest ser do naleśników: obowiązkowo klasyczny, grudkowaty twaróg, zmielony w maszynce o cienkich oczkach, kremowy. Można dodać do niego ziarna wydrążone z laski wanilii lub cynamon albo domowy cukier waniliowy, ale klasycznym składnikiem, który zawsze dodawały do niego moja mama i babcia, jest surowe żółtko z wyparzonego wcześniej jajka. To właśnie dzięki niemu naleśniki z serem zachwycą nadzieniem o pięknym, żółtym kolorze.

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem i wanilią lub cynamonem oraz żółtkiem czyli najlepsze naleśniki z serem twarogowym jak w domu u mamy. To bardzo pożywne i sycące naleśniki z twarożkiem, który, w nieco wzbogaconej wersji, można zastąpić serem mascarpone.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 25 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Danie główne, Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: naleśniki z serem
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody (kranówka lub mineralna gazowana)
  • 1,5-2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Nadzienie z białego sera

  • 500 g twarogu (zmielony w maszynce o drobnych oczkach)
  • 2-4 łyżki śmietany (opcjonalnie, jeśli twaróg jest suchy)
  • 8 łyżek cukru lub cukru waniliowego (najlepiej zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy; można posłodzić mniej wg uznania; zamiast cukru można dodać do sera 1 bardzo dojrzałego, rozgniecionego widelcem banana)
  • miąższ z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 żółtka

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Najlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550.
  2. Naleśniki z serem bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną zastępujemy uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą.
  3. Naleśniki z serem bez laktozy - mleko w cieście można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym. Do farszu wykorzystać specjalny twaróg bez laktozy lub twarożek przygotowany z jogurtu greckiego czy na grzybku tybetańskim (kefirowym).
  4. Naleśniki z serem bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne do ciasta i tofu lub twarożek kokosowy/migdałowy do farszu.
  5. Naleśniki z serem bez jajek - jajko w cieście można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia, a w farszu - pominąć lub zastąpić połówką dojrzałego banana (można wtedy dodać mniej cukru)
  6. Naleśniki z serem wegańskie - można przygotować tak jak naleśniki z serem bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym, zastępując ser tofu lub twarożkiem roślinnym.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić naleśniki
  2. Jak zrobić naleśniki razowe
  3. Jak zrobić domowy twaróg
  4. Jak zrobić ser do naleśników
  5. Jak zrobić masło klarowane
  6. Jak zrobić cukier waniliowy
  7. Jak wyparzyć jajko

Jak zrobić

  • Składniki na nadzienie mieszamy w miseczce.
  • Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w misce za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki na niezbyt gęste ciasto.
  • Smażymy naleśniki na patelni z obu stron, na niezbyt dużej ilości oleju.
  • Na połowie każdego naleśnika nakładamy po kilka łyżek nadzienia i składamy „na cztery”.
  • Naleśniki można dodatkowo udekorować świeżymi owocami, konfiturą lub frużeliną, albo kwaśną lub bitą śmietaną.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Naleśniki z serem
Naleśniki z serem
35 komentarzy
  • Olej do ciasta, olej na patelnię – fuj !! Żadnego oleju do ciasta, rozgrzaną patelnię posmaruj kawałeczkiem słoninki nabitym na widelec – przed każdym nalaniem ciasta. Nie śmierdzi, nie przypala się – jest ok !!!

  • Jeszcze tak nie próbowałam, ale na pewno spróbuję, zwłaszcza, że moje dzieci uwielbiają naleśniki. Nike pomyślałam tylko, że można owoce albo ewentualnie syropy owocowe zmieszać z serem.

  • Pychotka. Naleśniki z serem. Ja swoim dzieciom ponieważ nie przepadają za serem a uwielbiają owoce pod każdą postacią to mieszam ser s syropem owocowym i polewam na wierzch naleśniki śmietanką.

  • Zrobię dziś moim urwisom na śniadanko. Nie mam białego sera więc wezmę serek waniliowy. Zostały mi jeszcze truskawki mrożone to zmiksuję z syropem truskawkowym na mus i poleję na wierzch. Zawsze robię sosem buźki, żeby chętniej jadły.

  • Zupa śniadaniowa – 5 przemian
    Przepis na zupę śniadaniową wg. książki „FILOZOFIA ZDROWIA” Anny Ciesielskiej

    g – do ok. 1,51 wrzqcej wody dodać:
    g – szczyptę kurkumy,
    sl – 2lyzki kaszy jaglanej,
    o – 3 lyzki platkow owsianych,
    o – imbiru na końcu lyzeczki,
    sn – sól do smaku,
    gotować okolo 30 min, a potem dodać:k – łyżeczkę soku z cytryny lub utarte jablko
    g – wrzącą wodę, jesli trzeba uzupelnie ilość zupy,
    g – 5 orzechow wloskich pokrojonych (dowolnie),
    sl – łyżeczka rodzynek (dowolnie),
    gotować okolo 10 min, a potem dodać:
    sl- maslo i miod do smaku
    gotować 1 min
    ZUPĘ można przygotować poprzedniego dnia wieczorem Oprócz
    wymienionych kasz mozna stosować zamiennie kaszę kukurydzianą
    (sl), platki pszenne (k) i j((czmienne (0).
    Oznaczenia w tekście:

    •k – smak kwaśny
    •g – smak gorzki
    •sł – smak słodki
    •o – smak ostry
    •sn – słony

  • A u mnie dzisiaj zupa śniadaniowa -5przemian…z jogurtem i cynamonem to już mój wynalazek…pycha, uwielbiamy ją z mężem 🙂

  • @Szusz, z Biedry jest kilka dobrych rzeczy, ale na pewno nie tych całkiem gotowych ;))). Do kuchni smażyć domowe marsz ;). Po Łazienkach to ja byłam dobrze dotleniona, nic mnie kochana nie bolało :).

  • może głowa boli przez spacery po łazienkach 😉 ja wczoraj zainspirowana Twoimi przepisami zjadałam naleśniki z serem … gotowe, z biedronki, bleeeeeeee

  • Tiramisu też można byłoby zrobić z żółtkami na twardo, a białek nie dodawać w ogóle – krem będzie wtedy po prostu gęstszy. Albo nie dodawać cukru do mascarpone, tylko z białek i cukru ubić pianę i upiec dwa płaty bezowe. I wtedy robimy tak: biszkopty nasączone kawą, na to mascarpone wymieszane z żółtkami ugotowanymi na twardo, na to beza, potem znów biszkopty, mascarpone i beza. Trochę oszukane, ale potrzeba matką wynalazku :).

  • [..YouTube..] Tiramisu też można byłoby zrobić z żółtkami na twardo, a białek nie dodawać w ogóle – krem będzie wtedy po prostu gęstszy. Albo nie dodawać cukru do mascarpone, tylko z białek i cukru ubić pianę i upiec dwa płaty bezowe. I wtedy robimy tak: biszkopty nasączone kawą, na to mascarpone wymieszane z żółtkami ugotowanymi na twardo, na to beza, potem znów biszkopty, mascarpone i beza. Trochę oszukane, ale potrzeba matką wynalazku :).

  • Dziękuję 🙂 I tak smakuje mi ser w naleśnikach i bez żółtka, ale może kiedyś będzie mi się chciało ugotować specjalnie jajko i się przekonać 🙂

    Z podobnych względów nie robię też tiramisu, po prostu surowe jajka jakoś mnie przerażają.

    Pozdrawiam 🙂

  • [..YouTube..] Dziękuję 🙂 I tak smakuje mi ser w naleśnikach i bez żółtka, ale może kiedyś będzie mi się chciało ugotować specjalnie jajko i się przekonać 🙂

    Z podobnych względów nie robię też tiramisu, po prostu surowe jajka jakoś mnie przerażają.

    Pozdrawiam 🙂

  • Daje piękny kolor, poprawia konsystencję, zmniejsza kwaśność twarogu, nadaje mu trochę inny smak. Jeśli masz obawy przed żółtkiem surowym, możesz spróbować z żółtkiem na twardo i ugnieść je z serem za pomocą widelca.

  • [..YouTube..] Daje piękny kolor, poprawia konsystencję, zmniejsza kwaśność twarogu, nadaje mu trochę inny smak. Jeśli masz obawy przed żółtkiem surowym, możesz spróbować z żółtkiem na twardo i ugnieść je z serem za pomocą widelca.

  • Co daje to żółtko? Zawsze mam obawy przed dodaniem go i robię bez. Ale czy ono spełnia jakąś funkcję? 🙂

  • Jest tłuszcz dodany do ciasta, a patelnię też natłuszczam, ale co drugi naleśnik. Myślę, że jedni wolą mocno wysmażone, z chrupiącymi brzegami, a inni niskokaloryczne i zdrowsze, więc nie ma co generalizować, które lepsze tylko robić tak jak się lubi :).

  • [..YouTube..] Jest tłuszcz dodany do ciasta, a patelnię też natłuszczam, ale co drugi naleśnik. Myślę, że jedni wolą mocno wysmażone, z chrupiącymi brzegami, a inni niskokaloryczne i zdrowsze, więc nie ma co generalizować, które lepsze tylko robić tak jak się lubi :).

  • Niestety ale nalesniki smazone bez dodatku oliwy lub innego tluszczu sa nieodpowiednio przyrzadzone .Warto pamietac, ze klasyczne podejscie do gotowania ( w tym przypadku na 100% ) daje na ogol najlepsze rezultaty 🙂 Pozdrawiam.

  • [..YouTube..] Niestety ale nalesniki smazone bez dodatku oliwy lub innego tluszczu sa nieodpowiednio przyrzadzone .Warto pamietac, ze klasyczne podejscie do gotowania ( w tym przypadku na 100% ) daje na ogol najlepsze rezultaty 🙂 Pozdrawiam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom