Omlet na słodko – przepis na jedno z moich ulubionych śniadań. Chociaż z rodzicami i bratem najczęściej w soboty i niedziele jadaliśmy jajecznicę, z domu rodzinnego wyniosłam też umiejętność jak zrobić omlet puszysty, który smażyć nauczyła mnie moja babcia. To taka podstawowa wersja, którą warto znać i dowolnie modyfikować, przygotowując omlet słodki lub wytrawny, z ulubionymi dodatkami. Jestem miłośniczką słodkich omletów, do których dodaję owoce lub konfitury. Potem polewam syropem klonowym albo smaruję masłem orzechowym czy czekoladowym. Uwielbiam tę puszystą konsystencję, taką delikatną, która nasiąka syropem lub sokiem z owoców.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze śniadania
Mój omlet na słodko zjem z bananami. Nie mam masła orzechowego, ale mogę polać go syropem klonowym. W lodówce czeka mascarpone. Trudno, dodam go nieco mniej do planowanego sernika… Przecież nie ma dziś rano nic lepszego od kremowej konsystencji tego serka wyłożonego na puszysty omlet, lekki, o słodkim smaku dojrzałych owoców.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
- 1 łyżka mąki
- 1 szczypta soli (do białek)
- olej lub klarowane masło (do smażenia)
Dodatki do masy żółtkowej (do wyboru)
- ½ łyżeczki cukru (omlet na słodko)
- ¼ łyżeczki soli (omlet na słono)
Dodatki do omletu (przykładowe)
- konfitura lub dżem
- bita śmietana
- masło orzechowe lub czekoladowe
- świeże owoce
- syrop klonowy
- twarożek lub mascarpone
- duszone warzywa
- ser żółty
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić masło klarowane
- Piana z białek – jak ubić
Jak zrobić
- Żółtka rozkłócamy z solą lub cukrem za pomocą widelca.
- Do masy żółtkowej dodajemy mąkę i energicznie mieszamy widelcem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Do białek dodajemy masę żółtkową i bardzo delikatnie i powoli mieszamy całość.
- Na patelni o nieprzywierającej powłoce rozgrzewamy tłuszcz do smażenia i nakładamy ciasto na omlet. Smażymy na średnim ogniu, a kiedy wierzchnia warstwa będzie delikatnie ścięta, obracamy omlet i dosmażamy z drugiej strony.
- Można też, opcjonalnie, włożyć na wierzchnią warstwę dodatki, złożyć omlet na pół i dosmażyć jeszcze chwilę z obu stron.
- Podajemy omlet z ulubionymi dodatkami, kładąc w całości na talerz lub składając na pół.
Wartości odżywcze
Niech wieje wiatr, niech pada deszcz, niech potem ulice pokryją się kałużami po roztopionym śniegu! Zaparzam filiżankę ulubionej herbaty i nigdzie się dziś stąd nie ruszę!
Jak smakuje Wam omlet na słodko? Dajcie znać w komentarzach, które dodatki wykorzystaliście :).
Bardzo fajny przepis..:))
Ćwiczenie czyni mistrza :). Chociaż są umiejętności, których niektórzy nie potrafią opanować – ja np. przez całe życie, pomimo wkładania w to ogromnego wysiłku, nie nauczyłam się ładnie pisać. Bazgrolę jak kura pazurem. A o dziwo – do innych rzeczy, np. haftowania, szydełkowania, robienia na drutach – mam ogromne zdolności manualne.
ahhh szkoda, że nie mam ręki do gotowania… Robiłam według przepisu, który na pewno jest genialny ale niestety średnio mi wyszedł. Był taki niekształtny i niedorobiony ;P Zazdroszczę pani talentu 🙂
chyba troche sie przypalil:D
Raczej kolega ma racje spalilo ci sie
ja mam dobrze ustawiona jasnosc a tez widze.ze sie przypalil
Ja najbardziej lubię w oliwkami i suszonymi pomidorami 🙂
Nie wiem z której strony, chyba masz za małą jasność ekranu ustawioną ;).
spaliło Ci sie to
Zgłodniałam !!
wygląda smakowicie
Jak ja jako facet robie omlety, to u mnie w domu jest święto 🙂 dzieciaki i żona zawsze się nimi zachwycają, ja stosuje zupełnie inny przepis, ale ten też sprawdzimy.
ja osobiście używam tego-ht tp://img.bazarek.pl/166334/12304/3418868/18148717964ffbed8326358.jpg koszt to ok 6-7 zł zależy od marketu, kupowałam w almie i auchanie, polecam bo mleko ma smak mleka a nie wody bo często tak bywa przy tego typu mlekach
U mnie w domu omlet to koniecznie na słono, z kolei moja współlokatorka robi omlet na słodko pod pokrywką, wtedy omlet rośnie i jest jeszcze bardziej puszysty:)
ja uwielbiam ze smażonymi pomidorami, szynką i bazylią