Omlet na słodko przepis | Dorota Kamińska

Omlet na słodko

Omlet na słodko – przepis na jedno z moich ulubionych śniadań. Chociaż z rodzicami i bratem najczęściej w soboty i niedziele jadaliśmy jajecznicę, z domu rodzinnego wyniosłam też umiejętność jak zrobić omlet puszysty, który smażyć nauczyła mnie moja babcia. To taka podstawowa wersja, którą warto znać i dowolnie modyfikować, przygotowując omlet słodki lub wytrawny, z ulubionymi dodatkami. Jestem miłośniczką słodkich omletów, do których dodaję owoce lub konfitury. Potem polewam syropem klonowym albo smaruję masłem orzechowym czy czekoladowym. Uwielbiam tę puszystą konsystencję, taką delikatną, która nasiąka syropem lub sokiem z owoców.

Zobacz teżPrzepisy na najlepsze śniadania

Mój omlet na słodko zjem z bananami. Nie mam masła orzechowego, ale mogę polać go syropem klonowym. W lodówce czeka mascarpone. Trudno, dodam go nieco mniej do planowanego sernika… Przecież nie ma dziś rano nic lepszego od kremowej konsystencji tego serka wyłożonego na puszysty omlet, lekki, o słodkim smaku dojrzałych owoców.

5 od 1 osoby
Omlet
Omlet na słodko
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
 
Omlet - przepis na puszysty, najlepszy omlet na słodko przygotowany na pianie z białek. Jest to bardzo delikatny omlet idealny do podania z owocami i bitą śmietaną oraz czekoladą.
Danie: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Liczba kalorii: 292 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 1 omlet o średnicy ok. 20 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szczypta soli (do białek)
  • olej lub klarowane masło (do smażenia)
Dodatki do masy żółtkowej (do wyboru)
  • ½ łyżeczki cukru (omlet na słodko)
  • ¼ łyżeczki soli (omlet na słono)
Dodatki do omletu (przykładowe)
  • konfitura lub dżem
  • bita śmietana
  • masło orzechowe lub czekoladowe
  • świeże owoce
  • syrop klonowy
  • twarożek lub mascarpone
  • duszone warzywa
  • ser żółty

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Omlet na słodko - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Piana z białek – jak ubić
Omlet na słodko - Jak zrobić
  1. Żółtka rozkłócamy z solą lub cukrem za pomocą widelca.
  2. Do masy żółtkowej dodajemy mąkę i energicznie mieszamy widelcem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  4. Do białek dodajemy masę żółtkową i bardzo delikatnie i powoli mieszamy całość.
  5. Na patelni o nieprzywierającej powłoce rozgrzewamy tłuszcz do smażenia i nakładamy ciasto na omlet. Smażymy na średnim ogniu, a kiedy wierzchnia warstwa będzie delikatnie ścięta, obracamy omlet i dosmażamy z drugiej strony.
  6. Można też, opcjonalnie, włożyć na wierzchnią warstwę dodatki, złożyć omlet na pół i dosmażyć jeszcze chwilę z obu stron.
  7. Podajemy omlet z ulubionymi dodatkami, kładąc w całości na talerz lub składając na pół.
Wartości odżywcze
Omlet na słodko
Wielkość porcji (1 omlet bez dodatków)
Liczba kalorii 292 kcal Kalorie z tłuszczów 207 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 23g 35%
Tłuszcze nasycone 12g 60%
Cholesterol 365mg 122%
Sód 745mg 31%
Potas 121mg 3%
Węglowodany ogółem 8g 3%
Cukry 2g
Białko 11g 22%
Witamina A 9.5%
Wapń 4.9%
Żelazo 10.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Niech wieje wiatr, niech pada deszcz, niech potem ulice pokryją się kałużami po roztopionym śniegu! Zaparzam filiżankę ulubionej herbaty i nigdzie się dziś stąd nie ruszę!

Omlet
Omlet

Jak smakuje Wam omlet na słodko? Dajcie znać w komentarzach, które dodatki wykorzystaliście :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

15 komentarzy
  1. Ćwiczenie czyni mistrza :). Chociaż są umiejętności, których niektórzy nie potrafią opanować – ja np. przez całe życie, pomimo wkładania w to ogromnego wysiłku, nie nauczyłam się ładnie pisać. Bazgrolę jak kura pazurem. A o dziwo – do innych rzeczy, np. haftowania, szydełkowania, robienia na drutach – mam ogromne zdolności manualne.

  2. ahhh szkoda, że nie mam ręki do gotowania… Robiłam według przepisu, który na pewno jest genialny ale niestety średnio mi wyszedł. Był taki niekształtny i niedorobiony ;P Zazdroszczę pani talentu 🙂

  3. Jak ja jako facet robie omlety, to u mnie w domu jest święto 🙂 dzieciaki i żona zawsze się nimi zachwycają, ja stosuje zupełnie inny przepis, ale ten też sprawdzimy.

  4. ja osobiście używam tego-ht tp://img.bazarek.pl/166334/12304/3418868/18148717964ffbed8326358.jpg koszt to ok 6-7 zł zależy od marketu, kupowałam w almie i auchanie, polecam bo mleko ma smak mleka a nie wody bo często tak bywa przy tego typu mlekach

  5. U mnie w domu omlet to koniecznie na słono, z kolei moja współlokatorka robi omlet na słodko pod pokrywką, wtedy omlet rośnie i jest jeszcze bardziej puszysty:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)