Jedno z moich ulubionych śniadań w czasie tygodnia pracy to owsianka. Prosta, poranna potrawa, do przygotowania w kilka minut, a jednocześnie tak wiele możliwości! O poranku budzi mnie budzik i powoli wychodzę spod kołdry, niespiesznie ubierając ulubioną, szarą bluzę i ciepłe skarpetki, kierując swoje kroki do ekspresu do kawy. Spieniam mleko roślinne i przyrządzam moją ulubioną kawę latte, przy okazji wymyślając skład dzisiejszej owsianki.
Zaglądam do lodówki i już wiem, że tym razem będzie to owsianka „na bogato”: środek zimy nie zawsze przeszkadza w zdobyciu truskawek i borówki amerykańskiej, dorzucę jeszcze orzechy, kiwi i jabłko, przyprawię cynamonem…
Zobacz też: Więcej pomysłów na pyszne śniadania
Bardzo lubię niespieszne śniadania, kiedy mogę powoli przygotować wszystko co najbardziej smakuje mi o poranku, słuchając ulubionej muzyki. Kiedy przez okno zagląda słońce, zamykam oczy, przeciągam się i tańczę w swojej kuchni, uśmiechając się do własnych myśli. Gdy jestem śpiąca, a na zewnątrz pochmurno lub pada deszcz, najchętniej szybko zabieram śniadanie do łóżka i siedząc pod kołdrą, rozpoczynam swoją pracę, popijając kawę, herbatę lub sok i oblizując łyżeczkę i miskę z resztek najlepszej owsianki. To mój ulubiony, sprawdzony sposób na początek dnia od poniedziałku do piątku, a w weekendy lubię przygotować kanapki, naleśniki czy jajecznicę.
W najprostszej wersji owsiankę można ugotować na wodzie, ewentualnie dosładzając i dokładając ulubione dodatki. Zamiast wody można wykorzystać sok owocowy 100%, który doda smaku, zwłaszcza gdy nie mamy pod ręką świeżych owoców. Do gotowania owsianki nada się też klasyczne lub roślinne mleko, a jako dodatek, kiedy płatki owsiane będą już miękkie – jogurt.
A jeśli pod ręką są owoce i bakalie – czemu nie dorzucić ich do miseczki? Można przygotować tak wiele owocowych wariacji smakowych lub dodać składniki wytrawne: sery, smażoną cebulkę, fasolkę czy kukurydzę, chociaż te dodatki wybiorą już chyba tylko ci najbardziej odważni, gotowi na najbardziej nietypowe eksperymenty smakowe, domowi kucharze :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 50 g płatków owsianych górskich
- 1 szklanka wody/mleka/soku owocowego 100%
Do posłodzenia (opcjonalnie)
- 1-2 łyżeczki miodu, cukru, brązowego cukru, syropu klonowego, syropu z agawy, karmelu, masła orzechowego, masła czekoladowego lub ksylitolu (polecam też gorąco słodkie masło daktylowe, w 100% naturalny słodzik)
Dodatki (do wyboru; opcjonalnie)
- 2 łyżki suszonych owoców (daktyle, morele, śliwki, żurawina, rodzynki, papaja, ananas)
- świeże owoce (banan, truskawki, maliny, jagody, borówka amerykańska, śliwki, jabłka, gruszki, wiśnie, figi, brzoskwinie, morele, granat, winogrona, ananas, kiwi)
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 szczypta cynamonu
- 1-2 łyżki orzechów, migdałów, wiórków kokosowych lub maku
- 1-2 kostki czekolady (starta na tarce o grubych oczkach lub pokrojona w kostkę o boku ok. 0,5 cm)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Owsianka „na bogato”: 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 szczypta cynamonu, 1 łyżeczka suszonej żurawiny lub rodzynek, 1 łyżka orzechów włoskich lub migdałów (płatki, słupki lub całe, blanszowane), 2 suszone daktyle, 1 plasterek kiwi, 1 truskawka, 3 plasterki jabłka, 1 łyżka borówek amerykańskich
- Owsianka z bakaliami: 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 szczypta cynamonu, 1 łyżka orzechów włoskich lub migdałów (płatki, słupki lub całe, blanszowane), 1 łyżka rodzynek lub żurawiny, 3 suszone śliwki, morele lub figi, 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy lub kandyzowanej papai czy ananasa
- Owsianka z bananem: 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 szczypta cynamonu, 4 plasterki banana, 1 kostka czekolady
- Owsianka z jabłkiem i miodem: 1 łyżka miodu, pół jabłka pokrojonego w kostkę lub startego na tarce o grubych oczkach, szczypta cynamonu
- Owsianka z granatem: 1 łyżka pestek z dyni lub migdałów w płatkach, kulki wydrążone z połowy granatu, 1 łyżka orzechów (grubo posiekane)
- Owsianka z persymoną: Pół persymony pokrojonej w kostkę, 1 łyżka żurawiny
- Owsianka kokosowa: 2 łyżki wiórków kokosowych, ugotowana na mleku kokosowym lub wodzie kokosowej
Jak zrobić
- Sok owocowy/wodę/mleko zagotowujemy.
- Dodajemy płatki owsiane i przez 1-2 minuty gotujemy na dużym ogniu.
- Zdejmujemy garnek z ognia, przelewamy owsiankę do miseczki i mieszamy z dodatkami.
Owsianka na bogato 🙂 Bajecznie kolorowa. Poza tym chyba nic tak nie rozgrzewa w chłodniejsze dni jak gorąca owsianka z rana.
Jestem fanem owsianki bez mleka – na wodzie. Mama koleżanki powiedziała kiedyś, że to taka wersja do karmienia świń, ale mi i tak smakuje:) Ale najbardziej lubię wersję pieczoną!
Tez jestem zwolenniczka owsianki na śniadanie, najchętniej z mlekiem, troszkę miodu, orzechy, jabłko lub to, co akurat jest pod ręka 🙂
Ja także w tygodniu jadam owsiankę, chociaż „czystą” owsianką trudno to nazwać, gdyż dodaję jeszcze płatki gryczane i płatki orkiszowe, a także otręby. Oczywiście są i inne dodatki jak rodzynki, orzechy, migdały, a ostatnio żurawina i owoce goi.
Mojemu mężczyźnie do pracy przygotowuję owsiankę w takim słoiku na pstryczek ze szklanym wieczkiem, przekładaną jogurtem i owocami, górę posypuję musli z suszonymi owocami, pycha 🙂