Owsianka

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Jedno z moich ulubionych śniadań w czasie tygodnia pracy to owsianka. Prosta, poranna potrawa, do przygotowania w kilka minut, a jednocześnie tak wiele możliwości! O poranku budzi mnie budzik i powoli wychodzę spod kołdry, niespiesznie ubierając ulubioną, szarą bluzę i ciepłe skarpetki, kierując swoje kroki do ekspresu do kawy. Spieniam mleko roślinne i przyrządzam moją ulubioną kawę latte, przy okazji wymyślając skład dzisiejszej owsianki.

Zaglądam do lodówki i już wiem, że tym razem będzie to owsianka „na bogato”: środek zimy nie zawsze przeszkadza w zdobyciu truskawek i borówki amerykańskiej, dorzucę jeszcze orzechy, kiwi i jabłko, przyprawię cynamonem…

Zobacz też: Więcej pomysłów na pyszne śniadania

Bardzo lubię niespieszne śniadania, kiedy mogę powoli przygotować wszystko co najbardziej smakuje mi o poranku, słuchając ulubionej muzyki. Kiedy przez okno zagląda słońce, zamykam oczy, przeciągam się i tańczę w swojej kuchni, uśmiechając się do własnych myśli. Gdy jestem śpiąca, a na zewnątrz pochmurno lub pada deszcz, najchętniej szybko zabieram śniadanie do łóżka i siedząc pod kołdrą, rozpoczynam swoją pracę, popijając kawę, herbatę lub sok i oblizując łyżeczkę i miskę z resztek najlepszej owsianki. To mój ulubiony, sprawdzony sposób na początek dnia od poniedziałku do piątku, a w weekendy lubię przygotować kanapki, naleśniki czy jajecznicę.

W najprostszej wersji owsiankę można ugotować na wodzie, ewentualnie dosładzając i dokładając ulubione dodatki. Zamiast wody można wykorzystać sok owocowy 100%, który doda smaku, zwłaszcza gdy nie mamy pod ręką świeżych owoców. Do gotowania owsianki nada się też klasyczne lub roślinne mleko, a jako dodatek, kiedy płatki owsiane będą już miękkie – jogurt.

Owsianka
Owsianka – bazowa receptura

A jeśli pod ręką są owoce i bakalie – czemu nie dorzucić ich do miseczki? Można przygotować tak wiele owocowych wariacji smakowych lub dodać składniki wytrawne: sery, smażoną cebulkę, fasolkę czy kukurydzę, chociaż te dodatki wybiorą już chyba tylko ci najbardziej odważni, gotowi na najbardziej nietypowe eksperymenty smakowe, domowi kucharze :).

Owsianka

Liczba porcji2
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania5 min
Całkowity czas10 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.in
Owsianka - przepis podstawowy czyli bazowy skład owsianki i sposób gotowania. Pokazuję jak ugotować owsiankę i proponuję najlepsze dodatki do owsianki.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Bazowe składniki

    • 50 g płatków owsianych górskich
    • 1 Szklanka wody/mleka/soku owocowego 100%

    Do posłodzenia (opcjonalnie)

    • 1-2 łyżeczki miodu, cukru, brązowego cukru, syropu klonowego, syropu z agawy, karmelu, masła orzechowego, masła czekoladowego lub ksylitolu (polecam też gorąco słodkie masło daktylowe, w 100% naturalny słodzik)

    Dodatki (do wyboru) (opcjonalnie)

    • 2 łyżki suszonych owoców (daktyle, morele, śliwki, żurawina, rodzynki, papaja, ananas)
    • świeże owoce (banan, truskawki, maliny, jagody, borówka amerykańska, śliwki, jabłka, gruszki, wiśnie, figi, brzoskwinie, morele, granat, winogrona, ananas, kiwi)
    • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 1 Szczypta cynamonu
    • 1-2 łyżki orzechów, migdałów, wiórków kokosowych lub maku
    • 1-2 Kostki czekolady (starta na tarce o grubych oczkach lub pokrojona w kostkę o boku ok. 0,5 cm)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

    Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

    Moje porady

    Owsianka - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Przydatne poradniki:
    7 sprawdzonych zestawów dodatków do owsianki:

    1. Owsianka „na bogato”: 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 szczypta cynamonu, 1 łyżeczka suszonej żurawiny lub rodzynek, 1 łyżka orzechów włoskich lub migdałów (płatki, słupki lub całe, blanszowane), 2 suszone daktyle, 1 plasterek kiwi, 1 truskawka, 3 plasterki jabłka, 1 łyżka borówek amerykańskich
    2. Owsianka z bakaliami: 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 szczypta cynamonu, 1 łyżka orzechów włoskich lub migdałów (płatki, słupki lub całe, blanszowane), 1 łyżka rodzynek lub żurawiny, 3 suszone śliwki, morele lub figi, 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy lub kandyzowanej papai czy ananasa
    3. Owsianka z bananem: 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 szczypta cynamonu, 4 plasterki banana, 1 kostka czekolady
    4. Owsianka z jabłkiem i miodem: 1 łyżka miodu, pół jabłka pokrojonego w kostkę lub startego na tarce o grubych oczkach, szczypta cynamonu
    5. Owsianka z granatem: 1 łyżka pestek z dyni lub migdałów w płatkach, kulki wydrążone z połowy granatu, 1 łyżka orzechów (grubo posiekane)
    6. Owsianka z persymoną: Pół persymony pokrojonej w kostkę, 1 łyżka żurawiny
    7. Owsianka kokosowa: 2 łyżki wiórków kokosowych, ugotowana na mleku kokosowym lub wodzie kokosowej

    Jak zrobić masło daktylowe - przepis na dodatek do owsianki bez cukru

    Owsianka - Jak zrobić

    Krok 1
    Sok owocowy/wodę/mleko zagotowujemy.
    Krok 2
    Dodajemy płatki owsiane i przez 1-2 minuty gotujemy na dużym ogniu.
    Krok 3
    Zdejmujemy garnek z ognia, przelewamy owsiankę do miseczki i mieszamy z dodatkami.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Owsianka z rodzynkami i cynamonem
    Owsianka z rodzynkami i cynamonem
    Owsianka z bananem i wiórkami kokosowymi
    Owsianka z bananem i wiórkami kokosowymi
    Owsianka z miodem, mlekiem i jabłkiem
    Owsianka z miodem, mlekiem i jabłkiem
    Owsianka z granatem, pestkami z dyni i orzechami
    Owsianka z granatem, pestkami z dyni i orzechami
    Owsianka z persymoną, żurawiną i jogurtem naturalnym
    Dzień 2: Owsianka z persymoną, żurawiną i jogurtem naturalnym
    Owsianka z owocami
    Owsianka z owocami

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    5 komentarzy
    1. Mojemu mężczyźnie do pracy przygotowuję owsiankę w takim słoiku na pstryczek ze szklanym wieczkiem, przekładaną jogurtem i owocami, górę posypuję musli z suszonymi owocami, pycha 🙂

    2. Ja także w tygodniu jadam owsiankę, chociaż „czystą” owsianką trudno to nazwać, gdyż dodaję jeszcze płatki gryczane i płatki orkiszowe, a także otręby. Oczywiście są i inne dodatki jak rodzynki, orzechy, migdały, a ostatnio żurawina i owoce goi.

    3. Tez jestem zwolenniczka owsianki na śniadanie, najchętniej z mlekiem, troszkę miodu, orzechy, jabłko lub to, co akurat jest pod ręka 🙂

    4. Jestem fanem owsianki bez mleka – na wodzie. Mama koleżanki powiedziała kiedyś, że to taka wersja do karmienia świń, ale mi i tak smakuje:) Ale najbardziej lubię wersję pieczoną!

    5. Owsianka na bogato 🙂 Bajecznie kolorowa. Poza tym chyba nic tak nie rozgrzewa w chłodniejsze dni jak gorąca owsianka z rana.

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

    Polub, zanim zapomnisz :)