Pączusie

5/5 (1)

Smażąc oponki z serem lub oponki drożdżowe, z pozostałego po wycinaniu za pomocą kieliszka dziurek ciasta można szybko przygotować pączusie, znane też jako pączuszki. Małe, urocze ciasteczka serowe lub drożdżowe, do usmażenia w kilka sekund, idealny dodatek do popołudniowej kawy lub smakołyk, który można wrzucić do serwowanej na śniadanie zupy mlecznej. Choć u mnie w domu w Tłusty Czwartek królowały pączki, ogromnym sentymentem darzę te małe słodkości, które co roku wychodzą spod ręki mojej babci.

Zobacz też: Więcej przepisów na Tłusty Czwartek

Pączusie można przygotować zarówno z ciasta serowego jak i drożdżowego. Co prawda są efektem ubocznym domowej produkcji oponek, ale może kiedyś ktoś skusi się i cierpliwie powycina je kieliszkiem w całym, rozwałkowanym cieście? Wyobrażacie sobie jak dużo by ich wyszło?

Pączusie

Liczba porcjiok. 70 sztuk
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania25 min
Całkowity czas30 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Pączusie czyli smażone środki z oponek. Można przygotować je z ciasta serowego lub drożdżowego, są nieduże i urocze, zwłaszcza ułożone w dużej ilości na talerzu.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Ciasto

    • 250 g twarogu (może być sernikowy z wiaderka lub klasyczny, zmielony w maszynce)
    • 250 g mąki (1,5 szklanki, przesiana; pszenna typ 450-550 (tortowa, poznańska lub luksusowa); można też wykorzystać mąkę orkiszową typ 630 lub pszenną razową)
    • ¼ Szklanki cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
    • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub miąższ z laski waniliowej
    • ¼ Szklanki śmietany (jeśli gotowy twarożek zawiera śmietanę, można pominąć; jeśli twaróg jest suchy i grudkowaty, można dodać nawet pół szklanki)
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżka octu

    Ciasto (opcjonalnie)

    • 1 jajko
    • 25 ml spirytusu, wódki lub rumu (dzięki dodatkowi alkoholu ciasto w trakcie smażenia „wypije” mniej tłuszczu)

    Do smażenia

    • 500 g smalcu lub innego tłuszczu ((np. rafinowany olej rzepakowy) odpornego na wysokie temperatury)

    Polewa lub posypka (do wyboru)

    • cukier puder ((z ksylitolu albo ze zwykłego cukru))
    • lukier
    • polewa z gorzkiej czekolady

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

    Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

    Moje porady

    Pączusie - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Pączusie w tym przepisie przygotowane są z ciasta na oponki serowe. Można też wykonać je z ciasta na oponki drożdżowe.

    Przydatne poradniki:

    1. Polewa czekoladowa – przepis
    2. Lukier - przepis

    Pączusie - Jak zrobić

    Krok 1
    Wszystkie składniki umieszczam w misce (sodę przed wsypaniem zalewam octem, żeby ją aktywować) i za pomocą miksera lub ręcznie zagniatam ciasto – wilgotne, lepiące się odrobinę do ręki. Gęstość ciasta można regulować, dodając, w razie potrzeby, więcej mąki.
    Krok 2
    Ciasto rozwałkowuję na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm i wycinam pączusie za pomocą kieliszka do wódki.
    Krok 3
    Rozgrzewam tłuszcz na patelni o średnicy ok. 26 cm do temperatury ok. 175 °C (trzymałam patelnię na najmniejszym palniku, na ½ mocy). Przed włożeniem większej partii można testowo wrzucić na środek jednego pączusia i sprawdzić, jak szybko się usmaży.
    Krok 4
    Smażę pączusie z obu stron, przewracając za pomocą drewnianej łopatki lub łyżki czy widelca. W czasie smażenia pączuszki powinny dość szybko wyrosnąć, ale tak, żeby spokojnie można było zdążyć wszystkie obrócić, bez przypalenia.
    Krok 5
    Usmażone pączusie odcedzam i odciskam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce. Studzę.
    Krok 6
    Gotowe pączusie można udekorować: posypać cukrem pudrem lub polać lukrem, albo polewą z czekolady.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Pączuszki
    Pączuszki

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    3 komentarze
    1. Wyglądają pysznie. U mnie niestety coś poszło nie tak i pączki się „pootwierały”. Nie wiem czy to wina „techniki” czy przepisu. Następnym razem muszę wypróbować tę Twoją recepturę 😉

    2. Przed nami jeszcze Tłusty Piątek, Sobota, Niedziela, Poniedziałek i Wtorek
      ;). Zapraszam na pączusie 😀 #przepis #food

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

    Polub, zanim zapomnisz :)