fbpx
Czytasz właśnie
Panna cotta

Panna cotta

Deser panna cotta

Obok tiramisu, panna cotta to jeden z klasycznych, bardzo smacznych i prostych do przyrządzenia, włoskich deserów. Wywodzi się z północnej Italii, ale obecnie przyrządza się ją i podaje w całych Włoszech. To gotowana śmietanka z mlekiem, cukrem i wanilią. Dodaje się do niej żelatynę, a potem w lodówce, żeby stężała. Powstaje galaretka śmietankowa, którą można udekorować i serwować na wiele sposobów. Zobaczcie jak zrobić pannę cottę.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Panna cotta to deser, któremu uroku można dodać za pomocą foremki o ciekawym kształcie lub kolorowych owoców, polew czy sosów. Idealnie komponuje się z sezonowymi owocami jagodowymi! Zachęcam jednak do poeksperymentowania i wykonania dekoracji panna cotty z wykorzystaniem owoców egzotycznych, np. physallis, liczi, mango i granadilli. Można przygotowywać ją bez końca, za każdym razem uzyskując inny efekt!

Panna cotta

Panna cotta

Klasyczny, włoski deser na zimno czyli panna cotta z mleka, kremowej śmietanki, cukru i wanilii, bez jajek. Pyszna galaretka śmietankowa z owocami.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Chłodzenie: 12 godziny
Razem: 12 godziny 20 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Włoska
Przepis na: galaretka śmietankowa, panna cotta
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 508kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 szklanki śmietanki kremówki
  • 12-15 g żelatyny rybnej (w płatkach; można zastąpić ją 2 łyżkami żelatyny w proszku)
  • 1 laska wanilii (przekrojona na pół, wydrążony środek; można zastąpić ją 1 łyżką ekstraktu z wanilii)
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki cukru

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Dekoracyjny jeż z mango - jak zrobić

Jak zrobić

  • Żelatynę zalewam w miseczce ½ szklanki zimnego mleka i czekam, aż zmięknie.
  • W garnku, w którym będę podgrzewać całość, zalewam cukier i wanilię śmietanką i mieszam.
  • Podgrzewam śmietankę na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Do ciepłej śmietanki dodaję miękką żelatynę wraz z pozostałym mlekiem. Podgrzewam na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
  • Do wilgotnych, przepłukanych zimną wodą miseczek, wlewam masę i studzę, następnie wstawiam do lodówki na ok. 12 godzin.
  • Kiedy panna cotta stężeje, miseczki zanurzam w gorącej wodzie, następnie odwracam spodem do góry i potrząsam, żeby można było wyjąć z nich deser.
  • Panna cottę układam na talerzykach i dekoruję owocami (do dekoracji będą pasować owoce jagodowe: truskawki, jagody, maliny lub egzotyczne: physalis, mango, liczi), frużeliną lub sosem owocowym albo polewą czekoladową i podaję.

Wartości odżywcze

Serving: 180g (bez dekoracji i owoców) | Kalorie: 508kcal (25%) | Carbohydrates: 22g (7%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 45g (69%) | Tłuszcze nasycone: 28g (175%) | Cholesterol: 167mg (56%) | Sód: 66mg (3%) | Potas: 142mg (4%) | Cukier: 18g (20%) | Witamina A: 1815IU (36%) | Witamina C: 0.7mg (1%) | Wapń: 123mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Żeby miała choć odrobinę mniej kalorii, warto wykorzystać ksylitol lub erytrytol zamiast klasycznego cukru. W wersji bez laktozy mleko i śmietankę proponuję zastąpić gęstym, kremowym mlekiem kokosowym. Weganie, zamiast żelatyny, mogą wtedy do żelowania użyć agaru. Spójrzcie, ile możliwości! 

Zobacz też
Galaretki z wódką

Panna cotta
Panna cotta

Bardzo jestem ciekawa, jakie dodatki wybierzecie i z czym u Was deser panna cotta zagości na stołach. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

41 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom