Obok tiramisu, panna cotta to jeden z klasycznych, bardzo smacznych i prostych do przyrządzenia, włoskich deserów. Wywodzi się z północnej Italii, ale obecnie przyrządza się ją i podaje w całych Włoszech. To gotowana śmietanka z mlekiem, cukrem i wanilią. Dodaje się do niej żelatynę, a potem w lodówce, żeby stężała. Powstaje galaretka śmietankowa, którą można udekorować i serwować na wiele sposobów. Zobaczcie jak zrobić pannę cottę.
Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej
Panna cotta to deser, któremu uroku można dodać za pomocą foremki o ciekawym kształcie lub kolorowych owoców, polew czy sosów. Idealnie komponuje się z sezonowymi owocami jagodowymi! Zachęcam jednak do poeksperymentowania i wykonania dekoracji panna cotty z wykorzystaniem owoców egzotycznych, np. physallis, liczi, mango i granadilli. Można przygotowywać ją bez końca, za każdym razem uzyskując inny efekt!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 3 szklanki śmietanki kremówki
- 12-15 g żelatyny rybnej (w płatkach; można zastąpić ją 2 łyżkami żelatyny w proszku)
- 1 laska wanilii (przekrojona na pół, wydrążony środek; można zastąpić ją 1 łyżką ekstraktu z wanilii)
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki cukru
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Dekoracyjny jeż z mango - jak zrobić
Jak zrobić
- Żelatynę zalewam w miseczce ½ szklanki zimnego mleka i czekam, aż zmięknie.
- W garnku, w którym będę podgrzewać całość, zalewam cukier i wanilię śmietanką i mieszam.
- Podgrzewam śmietankę na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Do ciepłej śmietanki dodaję miękką żelatynę wraz z pozostałym mlekiem. Podgrzewam na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
- Do wilgotnych, przepłukanych zimną wodą miseczek, wlewam masę i studzę, następnie wstawiam do lodówki na ok. 12 godzin.
- Kiedy panna cotta stężeje, miseczki zanurzam w gorącej wodzie, następnie odwracam spodem do góry i potrząsam, żeby można było wyjąć z nich deser.
- Panna cottę układam na talerzykach i dekoruję owocami (do dekoracji będą pasować owoce jagodowe: truskawki, jagody, maliny lub egzotyczne: physalis, mango, liczi), frużeliną lub sosem owocowym albo polewą czekoladową i podaję.
Wartości odżywcze
Żeby miała choć odrobinę mniej kalorii, warto wykorzystać ksylitol lub erytrytol zamiast klasycznego cukru. W wersji bez laktozy mleko i śmietankę proponuję zastąpić gęstym, kremowym mlekiem kokosowym. Weganie, zamiast żelatyny, mogą wtedy do żelowania użyć agaru. Spójrzcie, ile możliwości!
Bardzo jestem ciekawa, jakie dodatki wybierzecie i z czym u Was deser panna cotta zagości na stołach. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!
wziąc * sie mówi..
Robiłam pannę cottę i prosta najlepiej dodać maliny.
PS Mam dopiero 13 lat :- )
Czy coś będzie nie tak jeśli misek nie poleje sie wilgotną wodą?
A i przepraszam za kilka komentarzy( nie wiedziałam,że się wkleiły:D)
Niektórzy dodają też do panny cotty olejek waniliowy zamiast laski wanilii….. czy to trafny wybór?
Ja bym ewentualnie dodała ekstrakt waniliowy (na alkoholu), bez konserwantów i sztucznego aromatu, zamiast ziarenek wanilii. Ale z naturalną wanilią smakuje najlepiej.
Mam jeszcze jedno pytanie: niektórzy mówią, że panna cotta lepsza jest z cukrem pudrem (normalny cukier zamienić na cukier puder), czy to prawda? Niektórzy dodają też do panny cotty olejek waniliowy zamiast laski wanilii….. czy to trafny wybór?
Nie ma różnicy, cukier i tak się rozpuszcza podczas podgrzewania, więc lepiej dać zwykły, bo jest tańszy :).
Droga Doroto!
Właśnie dziś mam zamiar zrobić panne cottę, ale mam mały problem: mam troszkę daleko do sklepów makro i mam pytanie czy składniki do tego deseru można kupić w normalnym sklepie spożywczym? Acha i jeszcze jedno: czy sos można zrobić z mrożonych truskawek (zmiksować je w mikserze)?
Sos można zrobić z mrożonych truskawek, jak najbardziej. W razie potrzeby dodać do nich trochę cukru, można też nawet ten sos podgrzać i polać deser takim ciepłym. Śmietankę kremówkę kupić można wszędzie, a żelatynę w listkach zamienić zwykłą żelatyną.
Ale bym sobie liczi zjadł ;<
[..YouTube..] Ale bym sobie liczi zjadł ;<
Niedawno trafiłam na stronę pozytywnej kuchni. Nie brakuje tu wielu ciekawych przepisów przedstawionych w przystępny sposób. Chętnie zdobywam tutaj inspiracje. Ciekawi mnie od kiedy funkcjonuje Pani strona kulinarna?
Strona działa od 3 lat, bardzo się cieszę, że Ci się podoba i przydaje :).
Właśnie zrobiłem Panna Cotte wg. Twojego przepisu i muszę przyznać, jest na prawdę dobra.
Ciekawi mnie tylko czym różni się żelatyna rybna od wieprzowej oraz taka w listkach od tej w proszku?
Bardzo się cieszę, Sewerynie, że panna cotta Ci się udała i smakuje :). Odpowiadając na Twoje pytanie: żelatyna rybna jest w takich przezroczystych płatkach jak te pokazane w moim filmie. Po włosku mówi się na nią „colla di pesce”. Jest produkowana z ryb, wynaleźli ją bodajże Rosjanie. Nie wiem niestety, z których części ryb jest pozyskiwana. A wieprzowa, w proszku lub czasem również w płatkach, jest produkowana z kości i chrząstek wieprzowych. Przed rozprzestrzenieniem się choroby wściekłych krów na rynku była też dostępna żelatyna wołowa.
Dziękuje Doroto za odpowiedź lecz mnie bardziej chodziło o to jakimi właściwościami różni się sproszkowana żelatyna od tej w listkach oraz żelatyna rybna od wieprzowej czy też wołowej oraz każdej innej. Bardziej chodzi mi o to czy to ma jakiekolwiek znaczenie smakowe czy też posiada jakieś inne właściwości kuchenne lub zdrowotne.
Szukałem takowych informacji w internecie lecz poza genezą oraz krótkimi wyjaśnieniami jakie spełnia funkcje nie znalazłem żadnych informacji na temat różnić między tymi produktami.
PS Troszeczkę pomyliłaś się co do mojego imienia ale jeśli chcesz możesz mi mówić Sebastianie 🙂
PPS W dniu Wszystkich Świętych mam zamiar zrobić Zupę Krem z dyni i zauważyłem że posiadasz bardzo ciekawy przepis na to danie, na pewno spróbuję je zrobić wg. Twoich instrukcji.
Przepraszam najmocniej za pomyłkę, już poprawiłam :). Osobiście nie wyczuwam większej różnicy smakowej między żelatyną rybną a wieprzową. Można zaryzykować stwierdzenie, że jest odrobinę delikatniejsza i bardziej nadaje się do deserów. Spore znaczenie może mieć dla osób, które nie jedzą mięsa ani innych produktów „odzwierzęcych”, a spożywają ryby. Postaram się poszukać więcej informacji na ten temat w wolnej chwili :).
Niewiele brakowało ;). Jestem mistrzynią w dobieraniu za małych garnków i patelni do gotowanej potrawy ;).
[..YouTube..] Niewiele brakowało ;). Jestem mistrzynią w dobieraniu za małych garnków i patelni do gotowanej potrawy ;).
[..YouTube..] @doniqa007 Niewiele brakowało ;). Jestem mistrzynią w dobieraniu za małych garnków i patelni do gotowanej potrawy ;).
że tez to Ci sie nie wylało w tym rondelku..
[..YouTube..] że tez to Ci sie nie wylało w tym rondelku..
tak tak z makiem i pasternakiem..:)
Fajnie musi chrupać 🙂
Hihi ale naprawde panna cota zmakiem jest dobra! 🙂
Z makiem to chyba figi są najlepsze 😉
pamiętam, że to był jeden z pierwszych moich „poważnych deserów” 🙂 dzieki za twoj sposob na ten deser
mniam! Wygląda pyyyysznie! 😀
Z makiem 😀
maliny, popieram!
skąd takie płatki zelatyny mozan wziąsc w makro?:)
Już od dawna planuję ją zrobić i jakoś się zabrać nie mogę. Dziękuję za ten przepis – teraz pewnie szybciej się zmobilizuję:)
[..YouTube..] pamiętam, że to był jeden z pierwszych moich „poważnych deserów” 🙂 dzieki za twoj sposob na ten deser
[..YouTube..] mniam! Wygląda pyyyysznie! 😀
najlepsza z malinami:)
z sosem z maraqui
Z sosem z truskawek lubię
A czy można polać rozpuszczoną czekoladą Pannę Cottę? 🙂
Dzieciak: można, najlepiej ciemną i gorzką – będzie pięknie wyglądać i nie przesłodzi całości deseru.
[..YouTube..] skąd takie płatki zelatyny mozan wziąsc w makro?:)