W tym roku marzyła mi się na Wielkanoc pascha potrójna (w zeszłym roku przygotowywałam odrobinę inną paschę wielkanocną). Marzyła się, więc zrobiłam! Niestety w jednym wspólnym durszlaku, z powodu braku na wyposażeniu mojej kuchni osobnych, mniejszych foremek. Gdybym miała trzy nieduże, mogłabym każdy smak przyrządzić osobno. A tak, są warstwy :). Smakowała rewelacyjnie, a dodatek 10 żółtek i 2 całych jajek sprawił, że przybrała wyjątkowo słoneczny, żółty kolor. Dodatkowo, na okrągłej blaszce, upiekłam biszkopt. Cieniutki, z połowy składników na spód ciasta Shrek, idealny pod serową paschę. Zobaczcie jak zrobić paschę potrójną.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc
Przygotowana w trzech osobnych formach będzie prezentować się cudownie! Jestem tego więcej niż pewna i chętnie zobaczę, jak prezentowały się Wasze. Może kiedyś uda mi się zrobić ją we właściwej wersji. Moja potrójna pascha, pomimo tego, że w jednej foremce, również wyszła całkiem przyjemna dla oka, a dodatkowo cudownie rozpływała się w ustach, dając możliwość chrupania ulubionych bakalii.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa serowa
- 1 kg sypkiego twarogu (nie warto próbować używać twarożku sernikowego z wiaderka, jest zbyt rzadki i pascha z niego się nie uda)
- 10 żółtek (ugotowane na twardo)
- 500 g cukru
- 2 jajka (sparzone wrzątkiem)
- 2 opakowania cukru waniliowego (albo 1 opakowanie na podwójną porcję mąki)
- 250 g masła (miękkie)
- 1 laska wanilii (należy ją przeciąć na pół i wydrążyć miąższ)
Bakalie
- 1 garść płatków migdałowych
- 1 garść kawałków kandyzowanego ananasa
- 1 garść kawałków papai
- 1 garść sparzonych, obranych ze skórki orzechów
- 1 garść sparzonych, osączonych rodzynek
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Twaróg domowy - jak zrobić
- Polewa czekoladowa - przepis
- Bita śmietana - przepis
Jak zrobić
- Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera.
- Twaróg przecieramy przez sito (u mnie doskonale sprawdził się w tej roli durszlak o drobnych oczkach).
- 10 żółtek gotujemy na twardo (można oddzielić je od białek i ugotować wg poniższego sposobu, cały czas mieszając albo ugotować 10 jajek i po prostu wyjąć z nich twarde żółtka).
- Do zmiksowanego z cukrem masła dodajemy utarte na sicie żółtka i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy całe jajka, znów ubijamy. Na końcu stopniowo do miksowanej masy dosypujemy biały ser. Całość gładko ucieramy.
- Masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy miąższ z laski wanilii, do drugiej garść płatków migdałowych, do trzeciej pozostałe bakalie. Foremki na paschę wykładamy suchymi, czystymi i dobrze wytrzepanymi ściereczkami (dobrze sprawdzić, czy na ściereczkach nie ma np. kurzu albo włosów).
- Nakładamy masę do 3 osobnych foremek (lub warstwowo, do jednej wspólnej foremki), zawijamy, dociskamy (np. słoikiem z wodą albo konfiturami) i odstawiamy na 24 godziny do odsączenia. Po tym czasie wyjmujemy paschy, układamy obok siebie na dużym talerzu i możemy, ale nie musimy, dodać dodatkowe ozdoby (np. polewę czekoladową).
Wartości odżywcze
Jak Wam wyszły Wasze paschy? Bardzo jestem ciekawa i czekam na Wasze komentarze :).
Panie Karolu,
Proszę o kontakt. Potrzebuje z Panem kontaktu w sprawie fotoprzepis.pl
Mój e-mail: [email protected]
Piekny fotoprzepis 🙂
Napewno bedzie pomocny bo z pascha jak widze to nie przelewki 😉
uwielbiam paschę!
piękna jest.