Pascha wielkanocna, mój ulubiony, wielkanocny deser. W mojej rodzinie nie było tradycji jej przygotowywania i na stole wielkanocnym z reguły pojawiały się serniki. Myślę, że z okazji Świąt Wielkiej Nocy można czasem z nich zrezygnować i nauczyć się jak zrobić paschę wielkanocną. Niech będzie piękną dekoracją stołu obok świątecznego mazurka!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Pascha – masa serowa
- 1 kg twarogu (niekwaśny, tłusty, dobrze odciśnięty)
- 5 żółtek
- 200 g masła (niesolone, miękkie; 1 kostka)
- 250 ml śmietanki kremówki (30-36%)
- 250 g cukru (polecam erytrytol lub ksylitol czyli cukier brzozowy, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
- ½ laski wanilii (ewentualnie możemy ją zastąpić aromatem lub cukrem waniliowym)
- 200 g bakalii (opcjonalnie; np. migdały, rodzynki, orzechy, kandyzowane owoce: ananas, papaja)
Do dekoracji (opcjonalnie)
- polewa czekoladowa
- świeże owoce, np. truskawki
- bita śmietana
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Twaróg domowy – jak zrobić
- Jak wyparzyć jajko
- Jak sprawdzić świeżość jajka
- Polewa czekoladowa – przepis
- Bita śmietana – przepis
Jak zrobić
- Twaróg przecieram przez sito lub trzykrotnie mielę w maszynce o drobnych oczkach.
- W garnku ucieram żółtka z cukrem, dodaję śmietankę i dalej ucieram, aż do uzyskania konsystencji kremu.
- Garnek z żółtkami stawiam na ogniu i ogrzewam prawie do zagotowania, cały czas mieszając.
- W trakcie ogrzewania kremu z żółtek dodaję miąższ wydrążony z laski wanilii.
- Zdejmuję garnek z ognia, dodaję masło, przetarty ser i ucieram mikserem.
- Dodaję ulubione bakalie, dokładnie mieszam.
- Na dnie durszlaka (lub specjalnej dziurkowanej foremki – jeśli taką posiadam) układam czystą ściereczkę/serwetkę, wlewam masę i odciskam.
- Zawijam serwetkę, mocno dociskam z góry (można położyć deseczkę obciążoną np. słoikiem z miodem, dżemem itp.) i zostawiam na noc w lodówce.
- Na drugi dzień wykładam paschę na talerz, ozdabiam owocami, bitą śmietaną, polewą czekoladową i całymi bakaliami.
Wartości odżywcze
Po raz pierwszy paschy wielkanocnej udało mi się spróbować kilka lat temu, kiedy razem z przyjaciółką udałyśmy się na długi weekend na Hel. W Juracie zastała nas piękna pogoda! W przerwie obiadowej trafiłyśmy do restauracji, w której menu znalazłyśmy ten smaczny, wielkanocny deser. Co więcej, to była pascha własnego, domowego wyrobu.
Od tamtego czasu pascha wielkanocna jest rarytasem, który samodzielnie przygotowuję na święta. Dla mnie ma już lepszego, wielkanocnego deseru.
Alternatywą dla tego przepisu jest pascha wielkanocna wykonana z wykorzystaniem mleka, z którego musimy najpierw własnoręcznie przygotować ser. Jeśli ktoś ma w okolicy krowę dającą dobre, tłuste mleko, może spróbować :).
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc
Podobno im więcej kolorowych dekoracji, tym lepiej. Zgadzacie się? A może wolicie prostą, za to elegancką ozdobę z polewy? Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak udały się i smakowały Wasze paschy!
Witam,
Bardzo polecam ten przepis. Co prawda w mojej rodzinie nigdy nie było tradycji robienia i sama też nigdy jej nie jadłam ale coś mnie podkusiło i w tym roku zrobiłam moją pierwszą paschę. Nie wiem jak smakują inne paschy…ale mogę tylko powiedzieć, że ta wykonana wg tego przepisu bardzo wszystkim smakowała (dodam tylko, że moja mama jest z wykształcenia cukiernikiem i dlatego jest dość wymagającym smakoszem). Wszyscy jednogłośnie orzekli, że pascha wchodzi do naszego tradycyjnego menu i w przyszłym roku mam ją „tradycyjnie” przygotować:) Dziękuję i pozdrawiam Asia
Cieszę się, że grono miłośników tego deseru znów się powiększyło :))).
dodałam ser twarogowy i wyszła mi konsystencja kremowej zupy… czy mogę z tym coś jeszcze zrobić???
Dodać białka ubite na pianę, delikatnie wymieszać łyżką, w razie potrzeby dosłodzić i upiec sernik. 150 st. C, ok. 1,5 godziny pieczenia. Studzenie w zamkniętym piekarniku, potem chłodzenie w lodówce :).
Albo dodać 6 łyżek żelatyny rozpuszczone (bardzo dokładnie) w jak najmniejszej ilości gorącej wody (ok. ćwierć szklanki), dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do stężenia.
Dzięki za przepis! Pascha wyszła dosknała!
Przepis fantastyczny. Jako bakalie dałem : rodzynki, suszone żurawiny namoczone w miodówce i daktyle. Ser jest najważniejszy , zamiast tradycyjnie przeze mnie kupowanego , kupiłem konkurencyjny, okazało się , ze jest lepszy, bo ma mniej wody. Górę paschy ozdobilem dwiema lyzeczkami konfitury żurawinowej. Pascha ze stołu zniknęła najszybciej. Przepis dodaję do moich typowych dań Wielkanocnych.
Pozdrawiam serdecznie.
Wojtku, wrzuć zdjęcie jak wyglądała, jeśli je masz. Ten smak miodówki w rodzynkach musiał być boski :).
Właśnie wykonałam paschę Twojego przepisu, wisi nad zlewem na sicie 😀 zupełnie jak u Ciebie bo chce mieć pewność , że mi wyjdzie . Super przepis i super , że dodatkowo z filmikiem , bo ja jako nijaka piekarka bardzo go doceniłam. W takim razie czekam na jutro by udekorować i poczęstować sporo osób przy moim Wielkanocnym Stole 🙂 Wesołych Świąt 🙂
bardzo pyszne polaceam dodac polewe tofi 🙂
Nigdy nie robiłam paschy, a w tym roku chciałabym spróbować 🙂 Czy ona do momentu podania musi być cały czas w lodówce?
Niestety tak, inaczej szybko się psuje. Dlatego najlepiej zrobić ją w sobotę wieczorem i zostawić na noc na balkonie, a rano, kiedy lodówka opróżni się po śniadaniu, szybko wstawić paschę do środka :).
Życzę powodzenia :). Ja za pierwszym razem (kilka lat temu) nie miałam udanej paschy i przerabiałam ją na sernik :).
[..YouTube..] Życzę powodzenia :). Ja za pierwszym razem (kilka lat temu) nie miałam udanej paschy i przerabiałam ją na sernik :).
[..YouTube..] @kedziora87 Życzę powodzenia :). Ja za pierwszym razem (kilka lat temu) nie miałam udanej paschy i przerabiałam ją na sernik :).
[..YouTube..] @kedziora87 Życzę powodzenia :). Ja za pierwszym razem (kilka lat temu) nie miałam udanej paschy i przerabiałam ją na sernik :).
Ja jak zwykle wychodzę na dyletanta bo nie znam różnicy…
Hmm… nigdy nie próbowałam tego deseru. Chyba się skuszę…. Będzie Wielkanocna pascha w tym roku 😉
pozdr.!
[..YouTube..] Hmm… nigdy nie próbowałam tego deseru. Chyba się skuszę…. Będzie Wielkanocna pascha w tym roku 😉
pozdr.!
[..YouTube..] Hmm… nigdy nie próbowałam tego deseru. Chyba się skuszę…. Będzie Wielkanocna pascha w tym roku 😉
pozdr.!
Ponieważ moja mama robi pyszna pasche jak i pyszny sernik nie umiem wybrać i jem i to i to;)
Zawsze oglądam filmiki ,których jestem widzem..
Zapraszam do mnie ..
A przepois cudowny
[..YouTube..] Zawsze oglądam filmiki ,których jestem widzem..
Zapraszam do mnie ..
A przepois cudowny
Zrobiłam w sobotę drugie podejście i udało się! Pascha jak marzenie :).
A u mnie jak co roku była Pascha .. tylko tym razem z tego przepisu 🙂 dzięki za pyszny przepis 🙂
ulla
Uwaga, nie idźcie na łatwiznę tak jak ja :). Kupiłam ser do sernika (gotowy, zmielony) zamiast normalnego twarogu. I zamiast paschy wyszła mi rzadka masa na sernik. Na szczęście po dodaniu piany z białek i budyniu oraz odrobiny twarogu udało się ją zagęścić i upiec ciasto. A na paschę mam jeszcze czas jutro wieczorem :).
bardzo dziękuję za info żeby nie kupowac gotowej masy twarogowej, chce sama zrobić w tym roku paschę,i gotowy ser bardzo ułatwiłby mi pracę,ale jeżeli ma się nie udać to zrobię z prawdziwego twarogu.pozdrawiam i zyczę zdrowych i spokojnych świąt:)
Izo, gotowy można, byleby był grudkowaty i nie za mokry. Twarogi z wiaderek często są mokre, nawet te 100%, bez dodatku śmietany.
Ja już kupiłam twaróg w wiaderku, półtłusty śmietankowy ale boję się bo użyc po tym co preczytałam i chyba zmielę sama. Zamierzam dodać do tego suszone figi i daktyle i skórkę cytrynową, jestem stremowana bo to mój debiut paschalny 😉 Życzę wszystkim udanych wypieków wielkanocnych
Słusznie Magdo, upiecz z tego twarogu kremowy sernik, a na paschę zmiel sama :).
Również życzę Ci udanych, rodzinnych Świąt i najsmaczniejszych wypieków i potraw pod słońcem :).
Trafiłam dzisiaj tutaj szukając inspiracji na tegoroczną Wielkanoc. Paschę robię raz w roku – tylko na Wielkanoc. Ser przygotowuję sama, z mleka 3,2%, śmietany kremówki i jajek. Nie ma nic lepszego od tak przygotowanego sera. Spróbujcie :). Wszystkiego dobrego na Święta!
Ja też w tym roku po raz pierwszy wykonałam paschę. Pewnie też wejdzie do naszego świątecznego menu na stałe, bo jest pyszna! Nie próbowałam jeszcze z polewą, owocami i bitą śmietaną – to musi być szczyt szczęścia 🙂
Bardzo apetyczna! U mnie w domu nie bylo tradycji robienia paschy, ale cos czuje, ze taka domowa pascha pojawi sie kiedys u mnie na stole:)
Pozdrawiam.
konsti: u mnie też nie, ale postanowiłam wprowadzić ją w tym roku :).