fbpx
Czytasz właśnie
Pasta z fasoli

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli

Przepis na Antywalentynki, choć polecam jeść ją częściej, również zakochanym, bo stanowczo za mało w przeciętnym, polskim domu jada się warzyw strączkowych. Pasta z fasoli, polska odpowiedź na modę na hummus, wyjątkowo smaczna i zdrowa, bo bogata w roślinne tłuszcze, białko i minerały.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do kanapek

W najprostszej wersji można zrobić ją tak samo jak pastę z ciecierzycy, zastępując sezam słonecznikiem lub orzechami, a ciecierzycę – fasolą. Ale dopiero po dodaniu zeszklonej cebuli pasta z fasoli nabiera pełni smaku. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek, bazą do przygotowania kremowej zupy z fasoli (wystarczy rozcieńczyć ją warzywnym wywarem). Świetnie sprawdzi się jako dodatek do maczania chipsów. Polecam po jej zjedzeniu zażyć profilaktycznie łyżeczkę mielonego kminku wymieszanego z wodą na papkę – bo jeśli nie obchodzicie Antywalentynek, to niekoniecznie uśmiecha się Wam pewnie rewolucja po zjedzeniu całej miski fasolowej pasty? 🙂

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli do kanapek, chipsów, paluszków i sałatek oraz dań obiadowych, np. jako dodatek do grillowanych warzyw czy mięs i ryb. Zdrowa i smaczna pasta z fasoli - przepis z dodatkiem natki pietruszki i chili.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 9 hours 10 minutes
Gotowanie: 1 hour 30 minutes
Razem: 10 hours 40 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: pasta z fasoli
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g suchej fasoli (lub 2 puszki gotowanej, po ok. 450 g każda (dowolnej wielkości i koloru; suchą fasolę trzeba wcześniej namoczyć))
  • 1 garść orzechów ziemnych, blanszowanych laskowych lub włoskich, albo blanszowanych migdałów (delikatnie uprażone na suchej patelni)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 6 łyżek oleju rzepakowego lub oleju lnianego (tłoczony na zimno)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2-4 łyżki mięty lub natki pietruszki (świeża, drobno posiekana)
  • ½ łyżeczki kminku (mielony)
  • 1 cebula (mała, drobno posiekana)
  • 1 szczypta chili lub ostrej papryki (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Suchą fasolę gotuję do miękkości przez ok. 1,5 godziny (wcześniej zalewam na noc wodą i odstawiam na 8-14 godzin lub, w trybie przyspieszonym, namaczam w wodzie przykrywającej z zapasem ziarna i od razu zagotowuję całość, a następnie, na dużym ogniu, gotuję jeszcze przez 2-3 minuty i zdejmuję z ognia. Pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, fasola musi moczyć się w garnku przez 1 godzinę). Ugotowaną i wystudzoną fasolę odcedzam i zachowuję wodę pozostałą z gotowania.
  • Fasolę z puszki odcedzam, zachowując zalewę.
  • Do dekoracji odkładam część listków, odrobinę chili lub papryki i kilka-kilkanaście całych ziaren fasoli.
  • Cebulę i czosnek szklę na kilku łyżkach oleju.
  • Wszystkie składniki pasty z fasoli, oprócz oleju, umieszczam w blenderze i miksuję, pulsacyjnie, do uzyskania możliwie najgładszej konsystencji.Miksuję nadal, dolewając stopniowo olej. Można regulować gęstość pasty, dodając wodę pozostałą z gotowania fasoli.
  • Przekładam pastę do miseczki, dekoruję i serwuję.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Pasta z fasoli
Pasta z fasoli
Zobacz komentarze (1)
  • Od kiedy zaczęłąm się zdrowo odżywiać, odkryłam fasolę, w ogóle wszystkie strączkowe. Uwielbiam soczewicę, to mój faworyt. Dzięki za przepis, na pewno wypróbuję.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom