Paszteciki z kapustą i grzybami to jedna z imprezowych potraw oraz przekąska idealna na świąteczny stół. Przekąski pieczone z ciast drożdżowych i francuskich mają wzięcie. Zawsze znajdą się chętni do skosztowania choćby jednej sztuki i z reguły na tym nie koniec. Można podać je na ciepło lub zimno. Zjadane samodzielnie lub do maczania w barszczu czy innej zupie, sprawdzą się doskonale!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g drożdży
- 200 ml mleka (ciepłe)
- 2 jajka
- 50 g masła lub oleju
- 1 łyżeczka soli
Farsz z kapustą i grzybami
- 250 g suszonych grzybów (namoczone na kilka godzin w zimnej wodzie, odciśnięte i pokrojone na nieduże kawałki)
- 150 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych śliwek (można zastąpić suszoną żurawiną; śliwki pokrojone w drobną kosteczkę, a żurawina posiekana)
- 1 cebula (duża; bardzo drobno pokrojone)
- 100 ml białego wina (wytrawne)
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka kminku
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1 szczypta łyżeczki chili (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Dodatkowo
- 1 jajko (małe; rozkłócone)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
Ciasto drożdżowe
- Mąkę przesiewam do miski i tworzę zagłębienie w kopcu. Do środka kruszę drożdże, zalewam mlekiem i zasypuję cukrem.
- Delikatnie mieszam mleko tak, żeby połączyło się z częścią mąki i drożdżami. Przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 10 minut.
- Do miski wbijam jajka, dosypuję sól i mieszam całość za pomocą łyżki. Odstawiam pod przykryciem, do momentu gdy na cieście zaczną pojawiać się bąbelki.
- Dolewam stopione, delikatnie przestudzone masło i wyrabiam ciasto przez ok. 10 minut. Powinno być elastyczne, o gładkiej powierzchni.
- Odstawiam przykrytą miskę w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 1 godzinę.
Farsz z kapustą i grzybami
- Kapustę płuczę w zimnej wodzie, siekam, zalewam wrzątkiem. Gotuję przez ok. 15 minut z dodatkiem kminku, ziela angielskiego i listków laurowych. Odcedzam i odciskam dokładnie na sicie.
- Cebulę szklę delikatnie na połowie oleju, na patelni o nieprzywierającej powłoce.
- Dodaję grzyby i śliwki/żurawinę, doprawiam solą i pieprzem i podduszam. Odkrywam, zwiększam płomień i odparowuję. Dodaję połowę masła i podsmażam jeszcze przez parę minut.
- Dodaję kapustę, wino, pozostałe masło i olej. W razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem i chili. Smażę jeszcze przez kilka minut na średnim ogniu, odparowując część wina i łącząc składniki w farsz.
Formowanie i klejenie
- Ciasto zagniatam w kulę na omączonej stolnicy. Dzielę na 2 części.
- Rozwałkowuję każdą część w prostokąt o długości blaszki z wyposażenia piekarnika i szerokości połowy szerokości blaszki. Przekładam na papier do pieczenia ułożony na blaszce.
- Nacinam oba prostokąty w kształt grzebienia o 10 zębach. Każdy „ząb” będzie mieć szerokość ok. 4 cm.Ten sposób nacinania pozwoli nakładać farsz na nierozcięte ciasto i przykrycie go wszystkimi naciętymi kawałkami tak, żeby po upieczeniu można było łatwo odrywać poszczególne porcje.
- Na nierozciętej części każdego prostokąta równo rozsmarowuję farsz.
- Zawijam skrawki ciasta tak, żeby przykrywały farsz i wchodziły pod spód dolnej warstwy. To zapobiegnie rozklejaniu w trakcie wyrastania i pieczenia.
- Odstawiam ciasto do wyrośnięcia, pod ściereczką, na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 °C (góra+dół).
Pieczenie
- Smaruję wierzch pasztecików rozkłóconym jajkiem i posypuję kminkiem. Piekę przez ok. 25 minut na złocisty kolor.
Wartości odżywcze
Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski