fbpx
Czytasz właśnie
Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Paszteciki z kapustą i grzybami to jedna z imprezowych potraw oraz przekąska idealna na świąteczny stół. Przekąski pieczone z ciast drożdżowych i francuskich mają wzięcie. Zawsze znajdą się chętni do skosztowania choćby jednej sztuki i z reguły na tym nie koniec. Można podać je na ciepło lub zimno. Zjadane samodzielnie lub do maczania w barszczu czy innej zupie, sprawdzą się doskonale!

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami idealne do zaserwowania na ciepło lub zimno. Pyszne paszteciki z farszem grzybowym z kapustą, cebulą i przyprawami.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 50 minuty
Wyrastanie ciasta: 1 godzina 30 minuty
Razem: 1 godzina 20 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: paszteciki z grzybami i kapustą, paszteciki z kapustą i grzybami
Liczba porcji: 20 porcji
Kalorie: 207kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g drożdży
  • 200 ml mleka (ciepłe)
  • 2 jajka
  • 50 g masła lub oleju
  • 1 łyżeczka soli

Farsz z kapustą i grzybami

  • 250 g suszonych grzybów (namoczone na kilka godzin w zimnej wodzie, odciśnięte i pokrojone na nieduże kawałki)
  • 150 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych śliwek (można zastąpić suszoną żurawiną; śliwki pokrojone w drobną kosteczkę, a żurawina posiekana)
  • 1 cebula (duża; bardzo drobno pokrojone)
  • 100 ml białego wina (wytrawne)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 szczypta łyżeczki chili (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • 1 jajko (małe; rozkłócone)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Ciasto drożdżowe

  • Mąkę przesiewam do miski i tworzę zagłębienie w kopcu. Do środka kruszę drożdże, zalewam mlekiem i zasypuję cukrem.
  • Delikatnie mieszam mleko tak, żeby połączyło się z częścią mąki i drożdżami. Przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 10 minut.
  • Do miski wbijam jajka, dosypuję sól i mieszam całość za pomocą łyżki. Odstawiam pod przykryciem, do momentu gdy na cieście zaczną pojawiać się bąbelki.
  • Dolewam stopione, delikatnie przestudzone masło i wyrabiam ciasto przez ok. 10 minut. Powinno być elastyczne, o gładkiej powierzchni.
  • Odstawiam przykrytą miskę w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 1 godzinę.

Farsz z kapustą i grzybami

  • Kapustę płuczę w zimnej wodzie, siekam, zalewam wrzątkiem. Gotuję przez ok. 15 minut z dodatkiem kminku, ziela angielskiego i listków laurowych. Odcedzam i odciskam dokładnie na sicie.
  • Cebulę szklę delikatnie na połowie oleju, na patelni o nieprzywierającej powłoce.
  • Dodaję grzyby i śliwki/żurawinę, doprawiam solą i pieprzem i podduszam. Odkrywam, zwiększam płomień i odparowuję. Dodaję połowę masła i podsmażam jeszcze przez parę minut.
  • Dodaję kapustę, wino, pozostałe masło i olej. W razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem i chili. Smażę jeszcze przez kilka minut na średnim ogniu, odparowując część wina i łącząc składniki w farsz.

Formowanie i klejenie

  • Ciasto zagniatam w kulę na omączonej stolnicy. Dzielę na 2 części.
  • Rozwałkowuję każdą część w prostokąt o długości blaszki z wyposażenia piekarnika i szerokości połowy szerokości blaszki. Przekładam na papier do pieczenia ułożony na blaszce.
  • Nacinam oba prostokąty w kształt grzebienia o 10 zębach. Każdy „ząb” będzie mieć szerokość ok. 4 cm.
    Ten sposób nacinania pozwoli nakładać farsz na nierozcięte ciasto i przykrycie go wszystkimi naciętymi kawałkami tak, żeby po upieczeniu można było łatwo odrywać poszczególne porcje.
  • Na nierozciętej części każdego prostokąta równo rozsmarowuję farsz. 
  • Zawijam skrawki ciasta tak, żeby przykrywały farsz i wchodziły pod spód dolnej warstwy. To zapobiegnie rozklejaniu w trakcie wyrastania i pieczenia.
  • Odstawiam ciasto do wyrośnięcia, pod ściereczką, na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 °C (góra+dół).

Pieczenie

  • Smaruję wierzch pasztecików rozkłóconym jajkiem i posypuję kminkiem. Piekę przez ok. 25 minut na złocisty kolor.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 207kcal (10%) | Carbohydrates: 32g (11%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 6g (9%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 33mg (11%) | Sód: 170mg (7%) | Potas: 294mg (8%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 175IU (4%) | Witamina C: 3.6mg (4%) | Wapń: 27mg (3%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Paszteciki z kapustą i grzybami - przepis
Paszteciki z kapustą i grzybami – przepis

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom