Pasztet z ciecierzycy

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Jedząc hummus przygotowany z ciecierzycy i testując wersję z suszonymi pomidorami, postanowiłam przygotować pasztet z ciecierzycy. Taki, który będzie można pokroić w plastry lub rozsmarować na kanapkach, upieczony w piekarniku w foremce. To mój kolejny pomysł na przemycenie roślin strączkowych do posiłków, a przy okazji znalazł się w nim dodatek kaszy jaglanej.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do kanapek

Mój partner nie przepada za strączkami, ale twierdzi, że od kiedy jesteśmy razem, i tak zrobił spory krok w kierunku zdrowego odżywiania, bo często pije koktajle owocowe lub warzywne i nauczył się jadać sałatki. Pomimo szczerych chęci po prostu niektóre rzeczy mu nie smakują i kiedy ja zajadam się brukselką i jarmużem, on przygotowuje sobie coś innego. Kasze i warzywa strączkowe to też nie jego bajka, podobnie jak buraki, nad czym ubolewam i… traktuję jako wyzwanie! Od czasu do czasu udaje mi się przygotować posiłek fit, który, choć nie w jego klimatach, jednak uważa za smaczny. Pasztety wegańskie polubił, podobnie jak hummus czy smalec z fasoli. Dlatego warzywne pasztety będą w najbliższym czasie częstszym gościem w naszej kuchni. Najpierw zagoszczą w wielkanocnym menu, a potem niech sobie robi z nimi kanapki ;).

Pasztet z ciecierzycy – roślinny, o pięknym kolorze

Gdyby nie pomidory, miałby dość łagodny smak. W połączeniu z przypaloną na gazie, a potem zeszkloną cebulą, z dodatkiem suszonym ziół, tworzy smaczną kompozycję. Jest bogaty w roślinne białko i minerały, a wilgotności dodaje mu kasza jaglana. Można zastąpić ją kaszą gryczaną niepaloną lub dodać mąkę owsianą przed pieczeniem. Nawet sucha bułka namoczona w wywarze warzywnym świetnie by się sprawdziła, ale lubię jeść niskoglutenowo i jeśli pieczywo, to tylko pod pasztetem, najlepiej samodzielnie upieczone.

Pasztet z ciecierzycy

Liczba porcjikeksówka 11 × 20 cm
Czas przygotowania i oczekiwania1 godzina, 15 min
Czas gotowania2 godz.
Całkowity czas3 godz., 15 min

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 Szklanki ciecierzycy
  • 1 Szklanka pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 cebule (posiekane; przed posiekaniem można opalić je na palniku kuchenki gazowej)
  • 2 Ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • ¼ Szklanki kaszy jaglanej
  • ½ Szklanki oleju pozostałego po suszonych pomidorach (+ kilka łyżek do zeszklenia cebuli i czosnku)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

Moje porady

Kaszę można też dodać do masy w trakcie miksowania, jeśli pasztet nie ma mieć jej wyczuwalnych ziaren po upieczeniu.

Przydatne poradniki:

  1. Jak ugotować ciecierzycę
  2. Jak ugotować kaszę jaglaną

Pasztet z ciecierzycy - Jak zrobić

Krok 1
Ciecierzycę gotuję do miękkości (wcześniej trzeba ją namoczyć na całą noc lub zastosować opcję ekspresową - niżej porady). Kaszę gotuję na sypko.
Krok 2
Cebulę szklę na kilku łyżkach oliwy. Dodaję czosnek i szklę całość.
Krok 3
Zeszklone warzywa, pomidory oraz oliwę dodaję do ugotowanej, odcedzonej ciecierzycy i miksuję blenderem, doprawiając solą, pieprzem i ziołami. W takiej formie pasztet jest już gotowy, jeśli wystarczy rzadsza wersja do smarowania nożem i zaserwowania w miseczce. Można natomiast wykonać jeszcze kilka kroków i zrobić pasztet pieczony.
Krok 4
Mieszam masę z ugotowaną kaszą i przekładam do foremki keksówki (wyłożona papierem do pieczenia lub nasmarowana oliwą i posypana bułką tartą/mąką).
Krok 5
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 40 minut (góra+dół), do zrumienienia wierzchu. Na ostatnich 15 minut pieczenia można włączyć dodatkowe podpiekanie od góry.
Krok 6
Studzę, przekładam do lodówki i schładzam przez 2 godziny (pasztet nabierze pełni smaku). Serwuję pokrojony w plastry.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Ciekawa jestem, czy polubicie ten smak. A może macie inne pomysły na przemycenie kasz i warzyw strączkowych w posiłkach?

Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

1 komentarz
  1. Zrobiłam na święta. Jest pyszny. Całej rodzinie smakuje nawet tacie a on z tych co nie uznaje jedzenia bez mięsa 🙂 Na pewno będę robiła go częściej 🙂

Jak wrażenia? Podoba Ci się?

Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).