Pasztet z dziczyzny warto przygotować z okazji Świąt Wielkiej Nocy, np. zamiast powszechnego pasztetu z kurczaka. Przepis na pasztet z dziczyzny to wersja równie prosta do przygotowania. Do zrobienia z mięsa z dzika, jelenia i sarny – tradycyjnych, polskich mięs lubianych już w czasach „panowania” kuchni staropolskiej. Zobaczcie jak zrobić pasztet myśliwski krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc
i Boże Narodzenie
Pasztet to bardzo „wdzięczna” potrawa kuchni polskiej, która z powodzeniem może pojawić się na stole zarówno na co dzień, jak i specjalne okazje. Serwowany na śniadanie lub kolację, na przykład jako dodatek do kanapek albo szybka przekąska.
Przepis na pasztet z dziczyzny
Odświętnie można podać pokrojony w plastry, udekorowany konfiturą z czerwonej cebuli lub dojrzałą gruszką, z dodatkiem suszonej żurawiny i sosu balsamico. Bardzo mało skomplikowana, a jednocześnie elegancka i ciekawa kompozycja smaków. Z pewnością zachwyci podniebienie niejednego miłośnika pasztetów.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Do gotowania
- 2 kg świeżej lub mrożonej dziczyzny* (mięso z dzika, jelenina, sarnina)
- 250 g boczku wędzonego (pokrojony w kostkę)
- 2 marchewki (niewielkie; obrane)
- 1 pietruszka (niewielka; obrana)
- 1 cebula (duża; obrana, opalona na palniku gazowym)
- 1 seler (mały; obrany)
- ½ pora
- 3 liście laurowe
- 5 Ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
Do pieczenia
- 3 łyżki suszonego majeranku Horeca Select*
- 2 łyżki zmielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki suszonego rozmarynu Horeca Select*
- 4 jajka
Do dekoracji
- świeża bazylia Horeca Select*
- żurawina suszona Fine Food*
- sos balsamico
- gruszki (obrane, skropione sokiem z cytryny, pokrojone w cienkie plastry)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Mięso rozmrażamy i kroimy w kawałki, które łatwo zmieszczą się w maszynce do mielenia. Można pokroić mięso razem z kośćmi i oddzielić je dopiero po gotowaniu lub od razu skorzystać z mięsa filetowanego.
- Warzywa obieramy, myjemy, kroimy na kilka części i razem z przyprawami i ziołami wkładamy do dużego garnka wypełnionego 1,5 l zagotowanej wody, doprowadzając następnie do wrzenia.
- Do gotującego się wywaru dodajemy dziczyznę, zmniejszamy płomień i na niewielkim ogniu gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę.
- Dodajemy wędzony boczek i na wolnym ogniu gotujemy przez kolejne 60 minut. Przed dodaniem do wywaru boczek można delikatnie podsmażyć na suchej patelni i wrzucić do wywaru razem z wytopionym tłuszczem.
- Odcedzamy mięso i warzywa, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę o drobnych oczkach.
- Mieszankę zmielonego mięsa i warzyw doprawiamy rozmarynem, majerankiem i gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku i mieszamy dokładnie z całymi jajkami.
Masa nie powinna być zbyt gęsta i sucha, dlatego rozcieńczamy ją wywarem pozostałym z gotowania mięsa, aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany. - Przekładamy masę do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą i pieczemy przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C (bez termoobiegu).
- Upieczony pasztet studzimy i schładzamy w lodówce, następnie kroimy w plastry.
- Plastry pasztetu układamy dekoracyjnie na talerzu i ozdabiamy bazylią, plasterkami gruszki, żurawiną i sosem balsamico.
Wartości odżywcze
Pokrojony w plastry, udekorowany gruszką, bazylią i balsamico, pasztet z dziczyzną pojawił się na moim świątecznym stole. Cieszył się ogromną popularnością! Dodatkowo stanowił piękną ozdobę! Z pewnością zachwyci również Was!
Pasztet z dziczyzny przepis
Dziczyzna, dawniej doprowadzana do skruszenia na mrozie. Dziś, niezależnie od pory roku, łatwo kruszeje w zamrażarce. W czasie gotowania wydziela przyjemny, słodkawy zapach. Potem można delektować się jej różnorodnym smakiem. W pasztecie świetnie skomponuje się z wędzonym boczkiem lub wątróbką wieprzową. Na pasztet z dziczyzną polecam przeznaczyć te „gorsze” kawałki: takie, z których nie da się przygotować pieczeni, zrazów czy steków.
Czekam na wieści od Was, jak udał się pasztet z dziczyzną. Jakie mięsa wybraliście do jego przygotowania?
Witam, dodaje do pasztetu wątrobę z kurczaka po uprzedni przesmażeniu, wtedy to ,daje aksamitny posmak. Mięso powinno się dodawać z obgotowanych kości, wtedy to daje swój smak i nie daje wywaru z warzyw tylko przegotowana wodę oraz naturalne przyprawy ( gdyż mam problemy gastryczne). nie jadłem tak samczego pasztetu , pozdrawiam Tadek.
Nie rozumiem po co gotowac mięso..?od lat robię pasztety i nie gotuję
.Mięso zmielone przyprawiam i daję bezposrednio do piekarnika.
Nie jadłam nigdy pasztetu przygotowywanego bez gotowania mięsa, więc nie mogę się wypowiedzieć na temat różnicy. Mogę jedynie przypuszczać, że ten z gotowanego jest bardziej wilgotny i delikatny, bo dodaje się do niego bułkę i wywar.
Nie udało mi się jak dotąd kupić królika 🙁
Zrób proszę pasztet z królika. Wiem że dodaje się do niego podgardle wieprzowe a z przypraw to gałka musz. i nie wiem co dalej:(
[..YouTube..] Nie udało mi się jak dotąd kupić królika 🙁
[..YouTube..] Zrób proszę pasztet z królika. Wiem że dodaje się do niego podgardle wieprzowe a z przypraw to gałka musz. i nie wiem co dalej:(
A tak jakoś wyszło, że bez ;). Ale można dodać ok. 200 g na ostatnie 30 minut gotowania.
Nie ma to jak domowy pasztet. 🙂
Tylko czemu bez wątróbki? 😛
[..YouTube..] A tak jakoś wyszło, że bez ;). Ale można dodać ok. 200 g na ostatnie 30 minut gotowania.
[..YouTube..] Nie ma to jak domowy pasztet. 🙂
Tylko czemu bez wątróbki? 😛
A czy to musi być taka maszynka do mielenia czy może być robot kuchenny który tą masę rozdrobni na miazgę?
Jak sobie robot dotychczas radził z takim rozdrabnianiem to jak najbardziej :).