fbpx
Czytasz właśnie
Pasztet z dziczyzny

Pasztet z dziczyzny

Pasztet z dziczyzny

Pasztet z dziczyzny warto przygotować z okazji Świąt Wielkiej Nocy, np. zamiast powszechnego pasztetu z kurczaka. Przepis na pasztet z dziczyzny to wersja równie prosta do przygotowania. Do zrobienia z mięsa z dzika, jelenia i sarny – tradycyjnych, polskich mięs lubianych już w czasach „panowania” kuchni staropolskiej. Zobaczcie jak zrobić pasztet myśliwski krok po kroku.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na Wielkanoc

i Boże Narodzenie

Pasztet to bardzo „wdzięczna” potrawa kuchni polskiej, która z powodzeniem może pojawić się na stole zarówno na co dzień, jak i specjalne okazje. Serwowany na śniadanie lub kolację, na przykład jako dodatek do kanapek albo szybka przekąska.

Przepis na pasztet z dziczyzny

Odświętnie można podać pokrojony w plastry, udekorowany konfiturą z czerwonej cebuli lub dojrzałą gruszką, z dodatkiem suszonej żurawiny i sosu balsamico. Bardzo mało skomplikowana, a jednocześnie elegancka i ciekawa kompozycja smaków. Z pewnością zachwyci podniebienie niejednego miłośnika pasztetów.

Pasztet z dziczyzny

Pasztet z dziczyzny

Pasztet z dziczyzny czyli świąteczny pasztet wielkanocny. Przepis na pasztet myśliwski z mięs jelenia, sarny i dzika oraz aromatycznego boczku, z dodatkiem warzyw. Najlepszy pasztet z dziczyzną na święta.
4.70 from 10 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 3 hours
Razem: 3 hours 15 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: pasztet z dziczyzną, pasztet z dziczyzny
Liczba porcji: 2 keksówki 12×30 cm
Kalorie: 88kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Do gotowania

  • 2 kg świeżej lub mrożonej dziczyzny* (mięso z dzika, jelenina, sarnina)
  • 250 g boczku wędzonego (pokrojony w kostkę)
  • 2 marchewki (niewielkie; obrane)
  • 1 pietruszka (niewielka; obrana)
  • 1 cebula (duża; obrana, opalona na palniku gazowym)
  • 1 seler (mały; obrany)
  • ½ pora
  • 3 liście laurowe
  • 5 Ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Do pieczenia

  • 3 łyżki suszonego majeranku Horeca Select*
  • 2 łyżki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu Horeca Select*
  • 4 jajka

Do dekoracji

  • świeża bazylia Horeca Select*
  • żurawina suszona Fine Food*
  • sos balsamico
  • gruszki (obrane, skropione sokiem z cytryny, pokrojone w cienkie plastry)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Ryba w migdałach

Przydatne przepisy i poradniki

* Przepis powstał we współpracy z Makro. Świeża i mrożona dziczyzna oraz przyprawy i zioła Horeca Select i produkty Fine Food dostępne są w halach MAKRO Cash and Carry w całej Polsce
Przydatne poradniki:
  1. Jak sprawdzić świeżość jajka

Jak zrobić

  • Mięso rozmrażamy i kroimy w kawałki, które łatwo zmieszczą się w maszynce do mielenia. Można pokroić mięso razem z kośćmi i oddzielić je dopiero po gotowaniu lub od razu skorzystać z mięsa filetowanego.
  • Warzywa obieramy, myjemy, kroimy na kilka części i razem z przyprawami i ziołami wkładamy do dużego garnka wypełnionego 1,5 l zagotowanej wody, doprowadzając następnie do wrzenia.
  • Do gotującego się wywaru dodajemy dziczyznę, zmniejszamy płomień i na niewielkim ogniu gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę.
  • Dodajemy wędzony boczek i na wolnym ogniu gotujemy przez kolejne 60 minut. Przed dodaniem do wywaru boczek można delikatnie podsmażyć na suchej patelni i wrzucić do wywaru razem z wytopionym tłuszczem.
  • Odcedzamy mięso i warzywa, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę o drobnych oczkach.
  • Mieszankę zmielonego mięsa i warzyw doprawiamy rozmarynem, majerankiem i gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku i mieszamy dokładnie z całymi jajkami.
    Masa nie powinna być zbyt gęsta i sucha, dlatego rozcieńczamy ją wywarem pozostałym z gotowania mięsa, aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany.
  • Przekładamy masę do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą i pieczemy przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C (bez termoobiegu).
  • Upieczony pasztet studzimy i schładzamy w lodówce, następnie kroimy w plastry.
  • Plastry pasztetu układamy dekoracyjnie na talerzu i ozdabiamy bazylią, plasterkami gruszki, żurawiną i sosem balsamico.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 60g | Kalorie: 88kcal (4%) | Węglowodany: 1g | Białko: 11g (22%) | Tłuszcze: 3g (5%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 57mg (19%) | Sód: 69mg (3%) | Potas: 185mg (5%) | Witamina A: 425IU (9%) | Witamina C: 0.8mg (1%) | Wapń: 9mg (1%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pokrojony w plastry, udekorowany gruszką, bazylią i balsamico, pasztet z dziczyzną pojawił się na moim świątecznym stole. Cieszył się ogromną popularnością! Dodatkowo stanowił piękną ozdobę! Z pewnością zachwyci również Was!

Pasztet z dziczyzny przepis

Dziczyzna, dawniej doprowadzana do skruszenia na mrozie. Dziś, niezależnie od pory roku, łatwo kruszeje w zamrażarce. W czasie gotowania wydziela przyjemny, słodkawy zapach. Potem można delektować się jej różnorodnym smakiem. W pasztecie świetnie skomponuje się z wędzonym boczkiem lub wątróbką wieprzową. Na pasztet z dziczyzną polecam przeznaczyć te „gorsze” kawałki: takie, z których nie da się przygotować pieczeni, zrazów czy steków.

Pasztet z dziczyzny
Pasztet z dziczyzny

Czekam na wieści od Was, jak udał się pasztet z dziczyzną. Jakie mięsa wybraliście do jego przygotowania?

13 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom