Patelnia ceramiczna Ceramic Galicja – recenzja

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Wybierając dużą patelnię do kuchni, oprócz jakości, częściej niż w przypadku mniejszych modeli, zwracamy też uwagę na cenę. Im większa średnica patelni, tym wyższa jej cena. Licząc się z zasobnością własnego portfela i kalkulując finansowe możliwości, warto wtedy przyjrzeć się produktom nieco mniej znanych marek i sprawdzić, czy oferowana przez nie jakość, w parze z przystępną ceną, nie zaspokoi naszych kulinarnych potrzeb w stopniu podobnym do znanej i droższej marki. Patelnia ceramiczna Ceramic Galicja to produkt, na który warto zwrócić uwagę.

Zobacz też: Test i recenzja garnka ceramicznego Ceramic Galicja

Patelnia ceramiczna Ceramic Galicja – recenzja wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Patelnia ceramiczna Ceramic Galicja 28 cm – pierwsze wrażenie

Patelnia wykonana jest z aluminium, a jej dno pokryto specjalną warstwą ceramiczną, która, według obietnic producenta, jest odporna na zadrapania i ścieranie oraz gwałtowne zmiany temperatur i nie ulega korozji chemicznej. Model Ceramic Galicja 28 cm bardzo ładnie zaprezentuje się na kuchennym relingu: dno patelni w kolorze jasnobeżowym ładnie współgra z pomarańczową emalią i rączką z czarnymi wstawkami.

Cechy

– Średnica: 28 cm (górna krawędź)

– Wysokość: 5,3 cm

– Grubość dna: 4,8 mm

– Waga: 1080 g

– Materiał: aluminium

– Powłoka ceramiczna

– Mocowanie uchwytu do patelni: nitowane

– Powłoka uchwytu: silikon

– Rękojmia: 12 miesięcy

Współpraca z kuchenkami

Modelu patelni Ceramic Galicja można używać na kuchenkach elektrycznych, gazowych, ceramicznych i indukcyjnych. Jest to dużą zaletą, kiedy kupujemy zestaw patelni jeszcze przed wprowadzeniem się do własnego mieszkania (np. gdy wynajmujemy mieszkanie nieumeblowane i bez wyposażenia) i nie wiemy jaką w przyszłości kuchenkę będziemy mieć we własnym lokum.

Użytkowanie

Patelnię należy rozgrzać razem z tłuszczem (lub bez tłuszczu, jeśli smażymy składniki, które już same w sobie zawierają sporo tłuszczu: np. boczek czy kiełbasę) i smażyć potrawę zgodnie z czasem podanym w przepisie. Nagrzewa się dość szybko i równomiernie, choć odrobinę dłużej niż patelnie teflonowe. Na patelni, po dokupieniu pokrywki o odpowiedniej średnicy, można też dusić składniki tj. mięso, ryby czy warzywa.

Powierzchnia patelni jest gładka, choć w porównaniu z droższymi modelami widać różnicę i czuć ją także po przejechaniu po ceramicznej powierzchni palcem. Co prawda nie usmażymy na niej naleśników bez tłuszczu (trzeba delikatnie smarować nim patelnię przed nalaniem ciasta na co trzeci-czwarty naleśnik, a mięsa czy ryby, przy jego zbyt małej ilości, mogą zacząć lekko, nieznacznie przywierać, ale z pewnością oleju czy masła zużyjemy o wiele mniej, co wpłynie korzystnie na nasze zdrowie i sylwetkę. Podczas mycia ręcznego umycie patelni nie będzie aż tak szybkie i łatwe jak w przypadku patelni z powłokami ceramicznymi o bardziej zaawansowanej technologii i może się zdarzyć, że trzeba będzie poświęcić przy kuchennym zlewie kilka minut i docisnąć nieco mocniej gąbkę. Patelnię Ceramic Galicja można też myć w zmywarce.

Rączka patelni została wyprofilowana tak, żeby dopasowywać się do kształtu dłoni. Jej kształt najlepiej będzie odpowiadał osobom, które chwytają za uchwyt patelni od spodu. Osoby o nieco większych dłoniach lub kucharze lubiący, zamiast obracania smażonych składników łopatką, podrzucanie, mogą wyczuć, że rączka patelni jest odrobinę za krótka i niepotrzebnie zwęża się ku końcowi.

Producent deklaruje odporność powłoki ceramicznej na ścieranie i zarysowania, ale mimo wszystko polecam stosowanie drewnianych lub silikonowych łopatek do przewracania smażonych składników i zdejmowania ich z patelni.

Cena i dostępność

– Cena: 71,40 zł

– Gdzie kupić: SklepGalicja.pl

Historia użytkowania

Start: sierpień 2011 r.
Stop: maj 2015 r. Powłoka ceramiczna przestała być nieprzywieralna, do patelni wszystko się przyklejało i trzeba się było jej pozbyć.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Plusy
    Minusy
    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    29 komentarzy
    1. super, szkoda, że nie nagrałaś Dorotko troszkę wcześniej – 2 tyg temu kupowałam patelnię na indukcję i zastanawiałam się na dnią:(

    2. Jak długo masz ta patelnię, bo słyszałam ze powierzchnia non stick wytrzymuje do 5 mcy, a potem wszystko przywiera?

    3. [..YouTube..] @kucibaba2 Mam ją od 3 tygodni. Mam też inną, bodajże od pół roku, ale akurat innej marki i na razie wszystko z nią ok :). A używam regularnie, często pojawia się w moich filmach.

    4. [..YouTube..] Mam ją od 3 tygodni. Mam też inną, bodajże od pół roku, ale akurat innej marki i na razie wszystko z nią ok :). A używam regularnie, często pojawia się w moich filmach.

    5. Mam ją od 3 tygodni. Mam też inną, bodajże od pół roku, ale akurat innej marki i na razie wszystko z nią ok :). A używam regularnie, często pojawia się w moich filmach.

    6. Mogę zapytać sprzedawcy jeśli to bardzo ważna informacja, bo nie ma jej niestety w specyfikacji, a sama nie mam na czym zważyć. Ale nie jest ciężka.

    7. Witam,

      waga patelni Ceramic to:

      – 28 cm waży: 1030 g
      – 26 cm waży: 870 g
      – 24 cm waży: 810 g
      – 22 cm waży: 650 g
      – 20 cm waży: 550 g

      Osobiście używam ją od 3 miesięcy. Na razie wszystko OK. Z powłoką nic się nie dzieje.
      Przy poluzowaniu się raczki dokręciłam ją śrubokrętem i raczka trzyma się już solidnie.
      Inni pracownicy używają ich już nawet od roku i na razie nie narzekają.

    8. Zastanawiam się jak to z tą patelnią jest po roku użytkowania, jak jej powłoka itp. Czy ktoś, oprócz pracowników Galicji 😉 , miał może z nią styczność przez tak długi okres czasu i chciałby się podzielić swoimi spostrzeżeniami? 🙂

    9. – MOJA DZIEWCZYNA ciagle marudzi , prosi co chwile
      – zrob mi patelnie , lubie , dlaczego nie robisz mi patelni ?
      – glupia jakas …..
      – jak mam jej patelnie zrobic ? z czego ?
      – jak w sklepach tyle nowych ladnych patelni jest
      – lepiej kupic

    10. Dalej mam, dalej działa, dalej nic nie przywiera tylko brzegi się trochę oskrobały w niektórych miejscach. Dokupiłam sobie drugą, mniejszą, tej samej marki.

    11. niestety kupiłam identyczną patelnię, po kilku użyciach rozregulowała się
      rączka, spód i boki patelni bardzo się brudziły i trudno się domywały, aż w
      końcu zostawały trwałe plamy, jeśli chodzi o sztućce, to można tylko używać
      drewnianych bo powierzchnia rysuje się. Nie polecam. Być może mi trafił się
      bubel, osobiście mam garnki Galicji i jestem z nich zadowolona, również
      sitko i drobny sprzęt kuchenny mam właśnie tej marki i jestem zadowolona,
      ale ta patelnia była niezdatna do użycia już po kilku miesiącach.

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

    Polub, zanim zapomnisz :)