Wybierając patelnie do swojej kuchni, w pierwszej kolejności stawiamy na podstawowe modele i z reguły decydujemy się na 1-2 sztuki o podstawowym kształcie: większą, do smażenia dań obiadowych dla 2-4 osób oraz mniejszą, do przygotowywania śniadań na ciepło, obiadów dla 1 osoby oraz odgrzewania. Kiedy dysponujemy większą ilością miejsca w kuchni i lubimy przygotowywać dania smażone na głębokim tłuszczu lub potrawy jednogarnkowe duszone, zwłaszcza te charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej, warto rozważyć zakup do swojej kuchni woka: dużej, okrągłej, wysokiej, głębokiej patelni. Dziś recenzja: patelnia wok Neoflam Amie 30 cm – ceramiczna.
Patelnia-wok ceramiczna Neoflam Amie 30 cm – pierwsze wrażenie
Wok Neoflam Amie o średnicy 30 cm wykonany jest z aluminium, a jego dno, podobnie jak w pozostałych produktach całej serii Amie, pokryto specjalną powłoką ceramiczną Ecolon. Spód patelni i boki, również pokryte ekologiczną powłoką, zostały pomalowane na cieniowany, brązowy kolor. Rączka patelni, w kolorze czarnym, z dziurką umożliwiającą powieszenie, została wykonana z chropowatego bakelitu i jest połączona z dnem patelni za pomocą jednej śruby.
Patelnia ceramiczna wok Neoflam Amie 30 cm – recenzja wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Powłoka ceramiczna Ecolon
Ecolon to powłoka wytworzona na bazie ceramiki, a w jej skład wchodzi głównie krzemionka, która w środowisku naturalnym najczęściej spotykana jest w postaci kamienia lub piasku. Powłoka ta nie jest szkodliwa ani dla człowieka, ani dla środowiska, a dzięki procesowi produkcji przystosowanemu wyłącznie do wytwarzania powłok ceramicznych, nie ma możliwości dostania się do niej zanieczyszczeń z produktów opartych o inne technologie, np. teflonowe.
Powłoka ceramiczna Ecolon składa się z kilku warstw, szybko przewodzi ciepło do smażonej potrawy i dodatkowo, dzięki zewnętrznej warstwie anionowej, uwalnia aniony podczas nagrzewania. Aniony (jony ujemne), obecne w powietrzu czy np. w jedzeniu, korzystnie wpływają na nastrój i energię człowieka.
Cechy
- Kolor: brązowy rozjaśniany od dołu ku górze
- Średnica: 30 cm (górna krawędź)
- Wysokość: 8,5 cm
- Grubość dna: 5 mm
- Waga: 1,3 kg – bez pokrywki, 1,9 kg z pokrywką
- Materiał: aluminium
- Powłoka ceramiczna Ecolon
- Mocowanie uchwytu do patelni: niewidoczna śruba; jednolite dno patelni bez nitów
- Uchwyt: bakelit lub silikon
- Gwarancja: polska gwarancja: 24 miesiące
Współpraca z kuchenkami
Modelu woka Neoflam Amie 30 cm można używać na kuchenkach elektrycznych, gazowych, ceramicznych i indukcyjnych. Dzięki wytrzymałości na wysokie temperatury, można wstawić go także do piekarnika nagrzanego do 190 °C.
Użytkowanie
Patelnię należy rozgrzać razem z tłuszczem (zwłaszcza przy pierwszym użytkowaniu) lub bez tłuszczu, jeśli smażymy składniki, które już same w sobie zawierają sporo tłuszczu: np. boczek czy kiełbasę i smażyć potrawę zgodnie z czasem podanym w przepisie. Patelnia nagrzewa się szybko i równomiernie, nawet pomimo dość grubego dna. Z patelnią-wokiem Neoflam Amie 30 cm dostaniemy w komplecie dopasowaną, szklaną pokrywkę, dzięki czemu, oprócz smażenia, wok nada się też świetnie do duszenia mięsa, ryb czy warzyw i przygotowywania jednogarnkowych potraw.
Powierzchnia patelni jest bardzo gładka, najgładsza ze wszystkich patelni ceramicznych, jakie dotychczas testowałam. Można smażyć na niej z minimalną ilością tłuszczu albo beztłuszczowo, pod warunkiem że zastosujemy składniki, które są tłuste same w sobie: boczek, kiełbasa. Chude mięso albo ryba niestety może przywierać, chyba że będziemy podsmażać je delikatnie, w niewysokiej temperaturze, albo po prostu dusić pod przykryciem.
Dno patelni-woka Neoflam Amie 30 cm zostało wyprofilowane tak, żeby ułatwić podrzucanie smażonych potraw i jednocześnie – stabilne postawienie patelni na kuchence.
Rączka patelni posiada odpowiednią długość do swobodnego manewrowania i podrzucania smażonych składników, jednak, pomimo że określana przez producenta jako ergonomiczna, nie dopasowuje się do kształtu dłoni. Chwytając patelnię, czuje się kanciastość rączki.
Producent deklaruje odporność powłoki ceramicznej na ścieranie i zarysowania, ale mimo wszystko polecam stosowanie drewnianych lub silikonowych łopatek do przewracania smażonych składników i zdejmowania ich z patelni.
Cena i dostępność
- Cena: 180 zł
- Gdzie kupić: Neoflam.pl
Historia użytkowaniaStart: listopad 2011 r. |
Ja też mam taki sam wok ale inny, bo kupiłem w kerfurze za 20złoty, wprawdzie nie ma już powłoki teflonowej ale muszę przyznać, że jedzenie z domieszką rdzy jest wspaniałe. Polecam!
Można :).
[..YouTube..] Ja też mam taki sam wok ale inny, bo kupiłem w kerfurze za 20złoty, wprawdzie nie ma już powłoki teflonowej ale muszę przyznać, że jedzenie z domieszką rdzy jest wspaniałe. Polecam!
[..YouTube..] Można :).
[..YouTube..] @gwiazdenka1987 Można :).
Dorotko powiedz czy..mozna w Nim przygotowywac bigos,czy lepiej nie..
[..YouTube..] Dorotko powiedz czy..mozna w Nim przygotowywac bigos,czy lepiej nie..
Jest trochę mniejszy (ale to akurat nie problem jak nie potrzebujesz dużego), za to zastanawia mnie gładkość powłoki, oczywiście tylko na podstawie zdjęć, bo nie znałam dotychczas tej marki. Na fotografiach wygląda jak chropowata, chyba że to tylko wzorek – jeśli tak, to jakość jest wg mnie porównywalna.
Dzięki. Też mnie to zastanawia, ale nigdy woka nie miałam i nie używałam. 🙁 Poproszę Mikołaja, może mi przyniesie. 🙂
Zrobię po Świętach 🙂
zrobisz na niej jakiegos chinskiego kurczaka orjentalnego?
[..YouTube..] Zrobię po Świętach 🙂
[..YouTube..] @TheUnboxinglive Zrobię po Świętach 🙂
Ten ma płaskie dno, możesz go postawić na elektrycznej :).
Mam zwykłego woka, bez ceramicznej powłoki. Ten wydaje się fajny, jak będę myślała o zmianach, to go wezmę pod uwagę 🙂
P.S. Muszę policzyć patelnie w mojej kuchni, odziedziczyłam troche po Teściowej i sporo sie nazbierało. Najbardziej lubię grillowa i ostatnio parową 🙂
U mnie też sporo, ale ostatnio rozdałam trochę mamie i teściowej :). A ta parowa też mi się marzy :).
[..YouTube..] zrobisz na niej jakiegos chinskiego kurczaka orjentalnego?
A czy ten byłby dobry? http://allegro.pl/wok-ceramiczny-bergner-26cm-4-kolory-bg6604-i1970680947.html
Pasowałby mi niebieski, ale firmy nie znam. 🙁
Och… chyba sobie sprawię. 🙂
Chciałabym… ale czy istnieją woki na kuchnie elektryczne?