Uwielbiam pesto bazyliowe! Przez cały rok hoduję na parapecie kuchennym doniczkową bazylię, której używam jako dodatku do wielu dań, a od czasu do czasu cały krzaczek przeznaczam na przygotowanie pesto z bazylii. Drobno siekam listki na deseczce, a całość ucieram w moździerzu. Dla odrobiny ekstrawagancji można dodać orzechy, zmielone lub bardzo drobno posiekane, które wzbogacą konsystencję o dodatek chrupkich drobinek.
Pesto z reguły zjadam natychmiast po przyrządzeniu, chociaż pod przykryciem może stać w lodówce nawet przez 2 doby. Pesto z bazylii można też zamknąć w szczelnym pudełku i zamrozić.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 szklanki listków bazylii
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony)
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy
- 50 g parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
- 50 g orzechów pinii lub ziemnych (opcjonalnie; uprażone na suchej patelni i drobno pokrojone lub zmielone w blenderze)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Czosnek z solą ucieramy w moździerzu na gładką masę.
- Dodajemy drobno pokrojoną bazylię, ucieramy do gładkości, pod koniec wlewamy oliwę z oliwek.
- Dosypujemy parmezan, ucieramy na gładką pastę. Pod koniec możemy dodać orzechy.
to mój ulubiony przepis na pesto. tylko, żadnych moździerzy nie używam. wszystko w blenderze. liście w kawałkach, czosnek przekrojony na pół, lub cztery części w zależności od wielkości ząbka. I wtedy to „jest moment” 🙂
pozdr., V.
Świetny przepis 🙂 hodujemy bazylię na balkonie i czas ją w końcu ściąć i coś z niej zrobić 🙂 to pesto wygląda kusząco 🙂
Orzechy są opcjonalne, zresztą są na liście składników :).
zapomniala Pani o orzechach 🙂
Wezmę to pod uwagę przy kolejnych przepisach, dzięki :).
[..YouTube..] Wezmę to pod uwagę przy kolejnych przepisach, dzięki :).
Nie ma czegoś takiego jak oliwa zrobiona czegoś innego niż oliwki, dlatego powinniśmy mówić olej z oliwek albo oliwa. Określenie oliwa z oliwek to pleonazm.
[..YouTube..] Nie ma czegoś takiego jak oliwa zrobiona czegoś innego niż oliwki, dlatego powinniśmy mówić olej z oliwek albo oliwa. Określenie oliwa z oliwek to pleonazm.
Są na liście składników jako opcjonalne. U mnie na wsi ciężko o nie :).
[..YouTube..] Są na liście składników jako opcjonalne. U mnie na wsi ciężko o nie :).
A gdzie orzeszki piniowe?
[..YouTube..] A gdzie orzeszki piniowe?
Pyszny przepis, mam takie dziwne pytanie- czy można takie pesto zawekować?
Teoretycznie tak, ale bazylia może wtedy zgorzknieć. Dlatego sklepowe pesto ze słoika smakuje zupełnie inaczej. Lepiej mieć świeżą bazylię i przygotowywać je na bieżąco, ewentualnie mrozić.
dziękuję za odpowiedź:). Właśnie mam małą plantację bazylii, co prawda czerwono-listnej ale chyba też się nada do mrożenia:)
Też chyba zamrozimy 🙂 fakt od wekowania może zmienić smak.
zawsze robie swieze. przywoze z wloch najpiekniejszej toskanii !!
O, właśnie… ten przepis był mi potrzebny…