fbpx
Czytasz właśnie
Pesto z bazylii

Pesto z bazylii

Pesto bazyliowe

Uwielbiam pesto bazyliowe! Przez cały rok hoduję na parapecie kuchennym doniczkową bazylię, której używam jako dodatku do wielu dań, a od czasu do czasu cały krzaczek przeznaczam na przygotowanie pesto z bazylii. Drobno siekam listki na deseczce, a całość ucieram w moździerzu. Dla odrobiny ekstrawagancji można dodać orzechy, zmielone lub bardzo drobno posiekane, które wzbogacą konsystencję o dodatek chrupkich drobinek.

Pesto z reguły zjadam natychmiast po przyrządzeniu, chociaż pod przykryciem może stać w lodówce nawet przez 2 doby. Pesto z bazylii można też zamknąć w szczelnym pudełku i zamrozić.

Pesto z bazylii

Pesto z bazylii

Pesto z bazylii, oliwy, orzeszków piniowych, czosnku i parmezanu. Najlepsze pesto bazyliowe!
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Włoska
Przepis na: pesto z bazylii
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 szklanki listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony)
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 50 g parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • 50 g orzechów pinii lub ziemnych (opcjonalnie; uprażone na suchej patelni i drobno pokrojone lub zmielone w blenderze)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić pesto bazyliowe - krok po kroku

Jak zrobić

  • Czosnek z solą ucieramy w moździerzu na gładką masę.
  • Dodajemy drobno pokrojoną bazylię, ucieramy do gładkości, pod koniec wlewamy oliwę z oliwek.
  • Dosypujemy parmezan, ucieramy na gładką pastę. Pod koniec możemy dodać orzechy.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Pesto z bazylii
Pesto z bazylii
18 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom