fbpx
Czytasz właśnie
Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki
5/5 (3)

Pieczone ziemniaki są ekstra! Choć najprościej podać ugotowane, pieczone ziemniaczki z piekarnika, również zrobią się praktycznie same. Najwięcej czasu potrzeba do ich upieczenia. Samo przygotowanie to tylko obranie ich ze skórki, pokrojenie na plasterki i przyprawienie solą oraz, opcjonalnie, odrobiną białego pieprzu. Potem jeszcze trzeba koniecznie posmarować oliwą. Jednak moja ulubiona ich wersja to te z dodatkiem pięknie pachnących ziół i soku z limonki lub cytryny. Te dodatki najlepiej podkreślają ziemniaczany smak. Zobaczcie jak zrobić krok po kroku!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do obiadu

Pieczone ziemniaki goszczą u mnie jako dodatek do innych, pieczonych dań: mięs, ryb. Można też rozgrzać piekarnik specjalnie dla nich. Gdy chcemy na szybko przygotować kolację dla znajomych, którzy zapowiedzieli, że za pół godziny wpadną z wizytą. Można wstawić do pieczenia i podjąć gości smacznym, prostym posiłkiem, jakim są ziemniaczki pieczone.

Przepis na pieczone ziemniaki

Pięknie pachną, bo nie potrafię ich przyrządzić inaczej jak z dodatkiem ziół. Uważam, że rozmaryn i tymianek to najlepsze dodatki, chociaż lubię też wersję z miętą, a nawet szałwią, chociaż to już trochę mniej popularny smak. Oliwa zmniejsza ich indeks glikemiczny, a jeszcze bardziej zmniejszy go dodatek białka, stąd dobry pomysł na kefir lub jogurt. Mało kalorii i niewiele tłuszczu, więc znacznie lżej i zdrowiej niż w przypadku wszelkich wersji smażonych czy ziemniaków hasselback ze śmietankowym sosem.

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki to prosty sposób na podanie ziemniaków w eleganckim stylu i szybki dodatek do obiadu lub główne danie wegetariańskie czy wegańskie. Najlepsze pieczone ziemniaki z dodatkiem soli, oliwy i suszonych ziół: rozmarynu lub tymianku, albo ziół prowansalskich czy szałwii, mięty… oraz sokiem z cytryny lub limonki.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 40 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 197kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 16 ziemniaków (średniej wielkości, obrane, opłukane w zimnej wodzie; pokrojone na plasterki o grubości ok. 3-5 mm)
  • sól
  • oliwa (jeśli nie przygotowujemy wersji wegańskiej, można też wykorzystać kawałki klarowanego masła i obłożyć nimi ziemniaki na czas pieczenia)
  • suszony rozmaryn lub tymianek (opcjonalnie; można też wykorzystać miętę lub szałwię, albo mieszankę ziół prowansalskich)
  • biały pieprz (opcjonalnie; )
  • 1 cytryna lub limonka (opcjonalnie; mała, wyszorowana, sparzona, a następnie pokrojona w plastry)
  • świeży tymianek (opcjonalnie; lub inne zioła; do dekoracji)
  • ser żółty lub feta (opcjonalnie; np. parmezan, starty na tarce o drobnych oczkach; feta pokruszona; w wersji wegańskiej pomijamy)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

 
Pieczone ziemniaki można zaserwować z dodatkiem kefiru lub jogurtu naturalnego postawionego w osobnej miseczce, do polania lub maczania.

Jak zrobić

  • Ziemniaki delikatnie posypuję solą i spryskuję oliwą w rozpylaczu (dzięki temu tłuszczu zużywa się znacznie mniej).
  • Rozprowadzam sól i oliwę dłońmi, równomiernie po wszystkich plasterkach.
  • Posypuję ziemniaki ziołami i przekładam do żaroodpornego naczynia (na połowę pieczenia można je przykryć, ale ja zostawiam odkryte).
  • Wstawiam naczynie do rozgrzanego wcześniej do 220 °C piekarnika (można dołożyć ziemniaki na dolną półkę np. pod piekące się na środku mięso czy rybę i dopiero na koniec zapiec wierzch). Piekę przez 30-40 minut, do miękkości i zezłocenia, chociaż można przypiec je nawet odrobinę mocniej, do lekkiego zbrązowienia boków.
  • Wyjmuję z piekarnika (można też posypać je teraz startym żółtym serem, np. parmezanem lub pokruszoną fetą i skropić sokiem z limonki lub cytryny, które, do dekoracji, można wykorzystać razem ze świeżymi ziołami) i serwuję po kilku minutach, kiedy nie będą już tak mocno gorące.

Wartości odżywcze

Serving: 340g | Kalorie: 197kcal (10%) | Carbohydrates: 42g (14%) | Białko: 8g (16%) | Sód: 34mg (1%) | Potas: 1404mg (40%) | Fiber: 8g (33%) | Witamina C: 38.8mg (47%) | Wapń: 102mg (10%) | Żelazo: 11mg (61%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Gotowanie ziemniaków zwiększa ich indeks glikemiczny. Dlatego nie są wskazane dla osób z problemem cukrzycy oraz jako składnik niektórych diet, np. south beach. Tam, w początkowej fazie, całkowicie się je eliminuje, a w drugiej unika. Dlaczego? Chociaż mają mało kalorii, po ich zjedzeniu szybko można znów poczuć głód. Zwłaszcza gdy zjada się ich sporo, a szczególnie jako główne danie.

Ziemniaki pieczone z rozmarynem i tymiankiem
Ziemniaki pieczone z rozmarynem i tymiankiem

Sama na co dzień rzadko jadam ziemniaki. Mam jednak słabość do młodych ziemniaczków z koperkiem i masłem oraz kefirem. Lubię czasem, od święta, zjeść pyszne, kremowe puree ziemniaczane z dodatkiem masła, mleka i gałki muszkatołowej. Do codziennych obiadów wybieram ciemny ryż lub kaszę: gryczaną, jaglaną. Bardzo lubię ziemniaki z ogniska w przypalonej skórce lub te zawinięte w folię aluminiową. Wystarczy wcześniej podziurawić je widelcem i upiec potem na dnie grilla lub w piekarniku. Polecam podane z jogurtem i odrobiną czosnku! To taki składnik, który można przyrządzić gdzieś „na boku”, przy okazji.

Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki

Jestem ciekawa, które dodatki wybierzecie. A może jeszcze jakieś prażone migdały lub orzechy do tego?

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

2 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom