fbpx
Czytasz właśnie
Piegusek

Piegusek

Ciasto piegusek

Ciasto piegusek to jedno z prostszych do przygotowania ciast. Wypiek piegusek o sympatycznej nazwie i przyjemnej, puszystej, konsystencji, z dodatkiem chrupiącego maku. Pamiętam jak bardzo posmakowało mi, kiedy pewnego dnia, dla odmiany od pleśniaka albo lamingtona, moja mama postanowiła upiec coś nowego. Wybrała jednocześnie coś mało skomplikowanego. „Ciasto lubiane przez dzieci” – przeczytała w książce kucharskiej. „Może wreszcie trafię na coś, czego spróbuje Twój brat”.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Trudno wyobrazić sobie dziś czasy, w których obydwoje nie przepadaliśmy za ciastami. Jednak to właśnie mój brat był dzieckiem, któremu najbardziej smakował kwaśny pomidor, ogórki kiszone i chleb z żółtym serem i keczupem. Z pleśniaka zjadaliśmy obydwoje piankę i kiedy do rodziców przychodzili goście, czekał na nich kruchy placek z owocami i całkowicie oskubanym z bezy i kruszonki wierzchem. Lamingtona nie dotykaliśmy ze względu na polewę z gorzkiego kakao i znienawidzone wtedy wiórki kokosowe. Od czasu do czasu zjedliśmy sernik, pod warunkiem, że mama nie dodała do niego rodzynek.

Ciasto piegusek jak za dawnych lat

To niesamowite jak z wiekiem potrafią zmienić się preferencje smakowe. Często, przez złe skojarzenia z czasów dzieciństwa, rezygnujemy z różnych ciekawych potraw. Dziś nie wyobrażam sobie nie zjeść kokosowych wypieków, gorzkiej czekolady czy ciasta z owocami na kruchym spodzie. Smakują mi różne dania i desery, na które kiedyś nawet nie mogłam spojrzeć. Ale akurat piegusek jest dokładnie taki jak dawniej. Smaczny i chrupiący, uroczo piegowaty, chociaż unowocześnia go polewa z białej czekolady – niedostępnej w sklepach w czasach mojego dzieciństwa.

Zobacz też
Surówka z kapusty pekińskiej

Piegusek

Ciasto piegusek

Ciasto piegusek czyli łatwe i szybkie ciasto z makiem wyrastające na proszku do pieczenia. Najlepszy piegusek - przepis i film wideo krok po kroku. 
5 z 5 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 50 minuty
Razem: 1 godzina
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 269kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa na ciasto z makiem

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru (warto zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • ½-1 szklanka maku
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki (pszenna tortowa typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo mąka bezglutenowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
  • 250 g masła (1¼ kostki)

Do dekoracji

  • polewa z białej czekolady

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Ciasto piegusek bezglutenowe - mąkę pszenną trzeba zastąpić uniwersalną mieszanką bezglutenową najlepszą
Ciasto piegusek bez jajek - każde 1 jajko można zastąpić 1 łyżką zmielonych nasion lnu złocistego, zalanych wcześniej 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawionych do napęcznienia.
Ciasto piegusek bez laktozy - mleko można zastąpić kefirem, maślanką lub jogurtem naturalnym, albo mlekiem roślinnym
Ciasto piegusek bez mleka - mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym, np. mlekiem kokosowym, a masło - roślinnym tłuszczem o podobnej konsystencji.
Ciasto piegusek wegańskie - bez jajek, mleka i masła.
Przydatne poradniki:
  1. Polewa z białej czekolady– przepis
  2. Polewa czekoladowa – przepis

Jak zrobić

  • Przed mieszaniem składników nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C.
  • Masło o temperaturze pokojowej ucieram mikserem na puszysty krem.
  • Do masła dodaję cukier i znów ucieram, aż do jego rozpuszczenia.
  • Do kremu maślanego wbijam po jednym jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując przed dodaniem kolejnego.
  • Dosypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodaję wanilię i miksuję całość do połączenia składników.
  • W trakcie miksowania stopniowo dolewam mleko i dosypuję suchy, niesparzony mak (im mniej maku tym lżejsze i jaśniejsze ciasto).
  • Całkowity czas miksowania wszystkich składników powinien trwać ok. 3 minuty.
  • Przelewam masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, kaszą manną lub mąką i wstawiam formę do piekarnika. Czas pieczenia: ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
    UWAGA: W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Dopiero na 5 minut przed końcem pieczenia można sprawdzić drewnianym patyczkiem czy piegusek w środku nie jest jeszcze wilgotny i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kolejne 5 minut.
  • Po upieczeniu od razu wyjmuję ciasto piegusek z piekarnika i studzę na kratce, żeby chłodne powietrze miało dostęp do spodu.
  • Dekoruję całkowicie wystudzonego pieguska polewą z białej czekolady.

Wartości odżywcze

Serving: 80g | Kalorie: 269kcal (13%) | Carbohydrates: 28g (9%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 76mg (25%) | Sód: 135mg (6%) | Potas: 128mg (4%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 15g (17%) | Witamina A: 475IU (10%) | Wapń: 97mg (10%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Piegusek
Piegusek

A jak wasze wrażenia? Smakuje Wam ciasto piegusek? Dajcie znać w komentarzach, czy było łatwe do zrobienia :). Bardzo jestem ciekawa!

12 komentarzy
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom