Ciasto piegusek to jedno z prostszych do przygotowania ciast. Wypiek piegusek o sympatycznej nazwie i przyjemnej, puszystej, konsystencji, z dodatkiem chrupiącego maku. Pamiętam jak bardzo posmakowało mi, kiedy pewnego dnia, dla odmiany od pleśniaka albo lamingtona, moja mama postanowiła upiec coś nowego. Wybrała jednocześnie coś mało skomplikowanego. „Ciasto lubiane przez dzieci” – przeczytała w książce kucharskiej. „Może wreszcie trafię na coś, czego spróbuje Twój brat”.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Trudno wyobrazić sobie dziś czasy, w których obydwoje nie przepadaliśmy za ciastami. Jednak to właśnie mój brat był dzieckiem, któremu najbardziej smakował kwaśny pomidor, ogórki kiszone i chleb z żółtym serem i keczupem. Z pleśniaka zjadaliśmy obydwoje piankę i kiedy do rodziców przychodzili goście, czekał na nich kruchy placek z owocami i całkowicie oskubanym z bezy i kruszonki wierzchem. Lamingtona nie dotykaliśmy ze względu na polewę z gorzkiego kakao i znienawidzone wtedy wiórki kokosowe. Od czasu do czasu zjedliśmy sernik, pod warunkiem, że mama nie dodała do niego rodzynek.
Ciasto piegusek jak za dawnych lat
To niesamowite jak z wiekiem potrafią zmienić się preferencje smakowe. Często, przez złe skojarzenia z czasów dzieciństwa, rezygnujemy z różnych ciekawych potraw. Dziś nie wyobrażam sobie nie zjeść kokosowych wypieków, gorzkiej czekolady czy ciasta z owocami na kruchym spodzie. Smakują mi różne dania i desery, na które kiedyś nawet nie mogłam spojrzeć. Ale akurat piegusek jest dokładnie taki jak dawniej. Smaczny i chrupiący, uroczo piegowaty, chociaż unowocześnia go polewa z białej czekolady – niedostępnej w sklepach w czasach mojego dzieciństwa.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa na ciasto z makiem
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru (warto zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
- ½-1 szklanka maku
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki (pszenna tortowa typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo mąka bezglutenowa)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
- 250 g masła (1¼ kostki)
Do dekoracji
- polewa z białej czekolady
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Ciasto piegusek bez jajek - każde 1 jajko można zastąpić 1 łyżką zmielonych nasion lnu złocistego, zalanych wcześniej 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawionych do napęcznienia.
Ciasto piegusek bez laktozy - mleko można zastąpić kefirem, maślanką lub jogurtem naturalnym, albo mlekiem roślinnym
Ciasto piegusek bez mleka - mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym, np. mlekiem kokosowym, a masło - roślinnym tłuszczem o podobnej konsystencji.
Ciasto piegusek wegańskie - bez jajek, mleka i masła. Przydatne poradniki:
- Polewa z białej czekolady– przepis
- Polewa czekoladowa – przepis
Jak zrobić
- Przed mieszaniem składników nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C.
- Masło o temperaturze pokojowej ucieram mikserem na puszysty krem.
- Do masła dodaję cukier i znów ucieram, aż do jego rozpuszczenia.
- Do kremu maślanego wbijam po jednym jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując przed dodaniem kolejnego.
- Dosypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodaję wanilię i miksuję całość do połączenia składników.
- W trakcie miksowania stopniowo dolewam mleko i dosypuję suchy, niesparzony mak (im mniej maku tym lżejsze i jaśniejsze ciasto).
- Całkowity czas miksowania wszystkich składników powinien trwać ok. 3 minuty.
- Przelewam masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, kaszą manną lub mąką i wstawiam formę do piekarnika. Czas pieczenia: ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
UWAGA: W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Dopiero na 5 minut przed końcem pieczenia można sprawdzić drewnianym patyczkiem czy piegusek w środku nie jest jeszcze wilgotny i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kolejne 5 minut. - Po upieczeniu od razu wyjmuję ciasto piegusek z piekarnika i studzę na kratce, żeby chłodne powietrze miało dostęp do spodu.
- Dekoruję całkowicie wystudzonego pieguska polewą z białej czekolady.
Wartości odżywcze
A jak wasze wrażenia? Smakuje Wam ciasto piegusek? Dajcie znać w komentarzach, czy było łatwe do zrobienia :). Bardzo jestem ciekawa!
Nie wiem, jak to robię, ale mój piegusek zawsze wychodzi mega wilgotny- wedlug mnie zakalec 🙁 gdzie moze tkwic błąd?
Nie mam nigdy jednoznacznej odpowiedzi na takie pytania, bo z reguły wszyscy twierdzą, że „robią dokładnie jak w przepisie”, a potem okazuje się, że użyte produkty nie do końca się zgadzają, np. masło jest zastępowane margaryną, która jest tłustsza. Jeśli korzystasz z margaryny, to zamień margarynę na masło :). Masło ma 82% tłuszczu i jest zdrowsze niż margaryna.
Wpis niesłychanie nietuzinkowy. Pozdrawiam, Klaster z Lublina.
fajny byłby kremem z białej czekolady
Foremki o jakiej średnicy dokładnie Pani użyła, poniewaz chcialabym upiec to ciasto jeszcze z dodatkiem rabarbaru, a taka wysokość ciasta mi bardzo odpowiada.
21 cm.
Ciasto wygląda smakowicie i dziś zabieram się za jego pieczenie, tylko nie wiem wg jakiego przepisu mam je zrobić ponieważ wykonanie tego ciasta wg opisu znacząco różni się od tego z filmiku. No i dylemat jest. Wobec tego będę naprawdę wdzięczna za podpowiedź
Ja tam różnic nie widzę, ale jeśli uważasz, że jakieś są to będę wdzięczna za wskazanie :).
Bardzo fajny przepis:) Na pewno go kiedyś wypróbuje:)
różowy talerzy:)
z przepisu skorzystam:)
Kolega miał u mnie małe szkolenie kulinarne :).
Oglądam, oglądam a tu nagle mikser i jakieś męskie ręce 😀 😀 trochę zbiło mnie to z tropu