Pierniczki czekoladowe

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Nie wiem sama, które ładniej wyglądają: pierniczki czekoladowe czy klasyczne pierniczki świąteczne. Odpowiedzią na ten dylemat jest propozycja: można przygotować jedne i drugie :). Są bardzo dekoracyjne, pięknie pachną w trakcie pieczenia i doskonale smakują, bo komu z nas połączenie kakao i aromatycznych, korzennych przypraw nie przywodzi na myśl świątecznego czasu?

Zobacz też: Więcej przepisów na Boże Narodzenie

Pierniczki czekoladowe dają wiele możliwości dekoracji. Można upiec je i nie wykonywać żadnych zdobień lub polać polewą czekoladową, która doda im jeszcze więcej charakteru. Bardzo elegancko prezentują się z białą dekoracją z lukru, zwłaszcza gdy zdobienia są drobne i przypominają nałożoną na wierzch ciasteczka koronkę. Brązowy kolor pierniczków komponuje się też pięknie z barwionym lukrem: zwłaszcza czerwienią i zielenią, z którymi tworzy piękną, świąteczną kompozycję.

Przygotowując je w zdrowszej wersji, warto sięgnąć po mąkę wyższego typu. Polecam orkiszową, o niższym indeksie glikemicznym, a zamiast klasycznego cukru – ksylitol, który można też zmiksować na puder, ale koniecznie trzeba go przesiać przed dodaniem do lukru, żeby uniknąć pojawienia się grudek utrudniających wykonywanie dekoracji.

Moje pierniczki czekoladowe postanowiłam udekorować kolorowymi lukrami i posypkami oraz innymi cukierniczymi dekoracjami dostępnymi w hipermarketach. Srebrne i kolorowe koraliki, białe płatki śniegu, czekoladowe gwiazdki – będą piękną ozdobą stołu lub choinki czy prezentów, do których można je schować lub zawiesić na tasiemce.

Im więcej foremek, tym więcej możliwości, ale i tak najbardziej lubię choinki, gwiazdki, ludziki i serduszka. Ciekawe jak udadzą się Wasze dekoracje – trzymam kciuki i czekam na informacje o efektach :).

Pierniczki czekoladowe

Liczba porcjiok. 3 blaszki z wyposażenia piekarnika
Czas przygotowania i oczekiwania3 godz., 15 min
Czas gotowania10 min
Całkowity czas3 godz., 25 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Ciasto

    • 450 g mąki (2½ szklanki; pszenna typ 450-650 lub orkiszowa typ 630-800; przesiana)
    • 200 g miodu (płynny, naturalny)
    • 100 g cukru pudru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
    • 120 g masła (stopione; można zastąpić olejem kokosowym)
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 Opakowanie przyprawy do pierników (ok. 20 g; mieszanka cynamonu, imbiru, kardamonu, kolendry, anyżu, goździków i gałki muszkatołowej)
    • 50 g kakao (½ szklanki)

    Lukier do pierniczków

    • 1 białko
    • 100-200 g cukru pudru (przesiany, nie powinien mieć nierozmiksowanych drobinek)

    Do dekoracji (do wyboru)

    • cukier puder
    • posypki cukiernicze
    • dekoracje cukiernicze (perełki, płatki, gwiazdki itp.)
    • barwniki spożywcze
    • polewa czekoladowa

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

    Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

    Moje porady

    Pierniczki czekoladowe - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Przydatne poradniki:

    1. Jak zrobić lukier z białek
    2. Jak zrobić lukier królewski

    Pierniczki czekoladowe - Jak zrobić

    Krok 1
    Miód podgrzewam w garnku z cukrem i przyprawami, cały czas mieszając. Delikatnie studzę.
    Krok 2
    Mieszankę miodową łączę z mąką przesianą z sodą i kakao.
    Krok 3
    Dodaję roztopione masło i jajko i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące.
    Krok 4
    Ciasto wałkuję na grubość maksymalnie 0,5 cm (polecam cieniej, bo i tak wyrasta w trakcie pieczenia jak szalone).
    Krok 5
    Wykrawam pierniczki (za pomocą foremek lub nożem), układam na natłuszczonej blaszce i wypiekam przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 °C. Przed pieczeniem można w pierniczkach zrobić dziurki (np. za pomocą słomki do drinków) i po upieczeniu i udekorowaniu powiesić je na choince.

    UWAGA: Upieczone pierniczki będą miękkie, a po wystudzeniu mocno stwardnieją. Dopiero po leżakowaniu skruszeją i znów staną się miękkie.

    Pierniczków nie należy rumienić podczas pieczenia, bo późniejsze skruszenie nie będzie możliwe.

    W trakcie pieczenia można otwierać piekarnik i zamieniać blaszki miejscami, żeby wszystkie pierniki upiekły się równomiernie.
    Krok 6
    Gotowe, ostudzone pierniczki lukruję i ozdabiam, następnie zamykam szczelnie w słoju lub blaszanym pudełku - żeby skruszały. Będą smaczne i kruche już po 3-4 dniach, ale całkowicie przejdą przyprawami i wydobędą pełnię swojego smaku po ok. 3-4 tygodniach.

    Pierniczki o wiele łatwiej kruszeją po polukrowaniu, przejmując część wilgoci z lukru (ale niestety lukier może przez to popękać, jeśli nie był odpowiednio gęsty!).

    Jeśli po kilku dniach pierniczki nie kruszeją, do każdego pudełka wkładam po kawałku obranego jabłka, co znacznie ułatwi i przyspieszy nabieranie przez ciasto wilgoci.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Pierniczki choinki czekoladowe
    Pierniczki choinki czekoladowe
    Czekoladowe pierniczki ludziki
    Czekoladowe pierniczki ludziki
    Czekoladowe pierniczki dzwoneczki
    Czekoladowe pierniczki dzwoneczki

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    8 komentarzy
      1. Nie są bardzo słodkie, jest tu zmniejszona ilość cukru o połowę, bo w recepturze na klasyczne pierniczki, bez kakao, początkowo podawałam 200 g (teraz jest tam sugestia, że można wykorzystać 100-200 g). Jeśli nie masz cukru pudru, postaraj się wykombinować drobniejszy cukier do wypieków, ale ze zwykłego białego też wyjdą – rozpuści się w miodzie. Do lukru musi być cukier puder, chyba że przygotujesz lukier pomadkowy :). Powodzenia :D.

      1. Cześć Misiaczko! Zdążysz :). W razie potrzeby kruszenie możesz przyspieszyć, zamykając pierniczki w pudełku z kawałkiem obranego jabłka. Wtedy możesz je zacząć piec nawet 2 dni przed Wigilią.

    1. Przepis znajduje się w kategorii bez mleka a jest w nim masło, więc nie jest to przepis dla osób nie mogących spożywać mleka.

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

    Polub, zanim zapomnisz :)