fbpx
Czytasz właśnie
Pierogi z dynią

Pierogi z dynią

Pierogi z dynią

Jestem wielbicielką pierogów. Od dziecka asystowałam babci lub mamie w przygotowywaniu pierogów ruskich, a teraz, w mojej kuchni, wymyślam kolejne farsze i nadzienia. W sezonie na dynię na stole pojawiają się pierogi z dynią, w których farsz, przygotowany z dyni piżmowej, zachwyca pięknym, pomarańczowym kolorem i wyjątkowym, delikatnym smakiem.

Pierogi z dynią

Pierogi z dynią

Pierogi z dynią i parmezanem lub ricottą albo polskim twarogiem, polane masłem. Doskonałe pierogi z farszem z dyni na bezmięsny obiad.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pierogi z dynią
Liczba porcji: 100 sztuk
Kalorie: 23kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1-2 szklanki maślanki
  • 1 szczypta soli

Farsz

  • szklanki purèe z dyni (najlepiej wykorzystać ugotowaną, ugniecioną dynię piżmową lub inną dynię o miąższu, który po ugotowaniu/upieczeniu przypomina w konsystencji ugotowane ziemniaki)
  • 1 szklanka tartego parmezanu lub ricotty (można zastąpić twarogiem doprawionym solą)
  • 6 łyżek bułki tartej

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Najlepsza mąka na pierogi to mąka pszenna luksusowa typ 550.

Jak zrobić

  • Składniki na ciasto zagniatamy przez ok. 5-10 minut, początkowo dodając 1 szklankę maślanki i dolewając więcej, jeśli ciasto jest zbyt twarde i trudne do wyrobienia.
  • Składniki na farsz dokładnie mieszamy w misce. Dynia na purèe nie może być zbyt rzadka i wilgotna – po ugotowaniu jej konsystencja powinna przypominać konsystencję gotowanych ziemniaków.
  • Ciasto rozwałkowujemy cienko, do grubości ok. 1-2 mm, w czasie wałkowania podsypując je mąką.
  • Za pomocą szklanki wykrawamy w cieście kółka.
  • Każde kółko obracamy, w razie potrzeby rozciągamy i na bardziej wilgotną część nakładamy farsz.
  • Składamy ciasto na pół i zlepiamy dokładnie brzegi, palcami obtoczonymi w niewielkiej ilości mąki.
  • Pierogi wrzucamy delikatnie (albo każdy po kolei, albo za pomocą durszlaka) do wrzącej wody (na 1 l wody przypada 1 łyżeczka soli), delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna i zagotowujemy przez chwilę, aż wypłyną na powierzchnię.
  • Wyjmujemy pierogi z dynią przy pomocy durszlaka, jednocześnie odcedzając z wody, kładziemy na talerz i delikatnie polewamy stopionym masłem lub oliwą z oliwek i posypujemy dodatkowym parmezanem.

Wartości odżywcze

Serving: 30g (około) | Kalorie: 23kcal (1%) | Carbohydrates: 4g (1%) | Białko: 1g (2%) | Fat: 1g (2%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 1mg | Sód: 26mg (1%) | Potas: 19mg (1%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 618IU (12%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 1mg (5%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 1µg (17%) | Witamina C: 1mg (1%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 1mg (7%) | Vitamin K: 1µg (1%) | Wapń: 15mg (2%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 3mg (1%) | Phosphorus: 15mg (2%) | Selenium: 2µg (3%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz też: Więcej pomysłów na tani obiad

Sama dynia jest tu wyjątkowo ważnym składnikiem: jeśli będzie zbyt wilgotna, trudno będzie nadziewać pierogi farszem i sklejać. Najlepiej wybrać dynię piżmową lub hokkaido, której konsystencja, po ugotowaniu, przypomina gotowane ziemniaki. Jako dodatek do farszu świetnie pasuje parmezan lub ricotta, ale zwykły, biały ser również sprawdzi się jako jeden ze składników.

Pierogi z dynią podaję polane stopionym masłem lub oliwą z oliwek i posypane tartym parmezanem, który na gorącym cieście delikatnie się rozpuszcza, tworząc cienką, smaczną warstwę, przez którą, po przekrojeniu, docieramy do słonecznego farszu.

Pierogi z dynią
Pierogi z dynią
7 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom