fbpx
Czytasz właśnie
Pizza bezglutenowa

Pizza bezglutenowa

Pizza bezglutenowa

Niełatwe są wypieki bezglutenowe, w których ciasto wyrasta na drożdżach i na pewno pizza bezglutenowa niejeden raz, podobnie jak mi, wyszła Wam zbyt sucha, krucha, łamiąca się, a ciasto trudno było formować, nie mówiąc o rozciąganiu. Ale jest przepis na pizzę bezglutenową, dzięki któremu konsystencja ciasta jest odpowiednia, smak również i jeśli ktoś glutenu nie może jeść, na pewno przyda mu się taka receptura.

Zobacz też: Więcej przepisów glutenfree

Pizza bezglutenowa przygotowana na tym cieście będzie delikatna, lekka, a ciasto można uformować w cienki placek, rozciągając je delikatnie na boki. Taka pizza bez glutenu może być pieczona w piekarniku, na blaszce lub kamieniu do pizzy, z kilkoma dowolnymi dodatkami.

Pizza bezglutenowa

Pizza bezglutenowa

Pizza bezglutenowa na delikatnym, cienkim cieście z mąki ryżowej i gotowanych ziemniaków. Najlepsza pizza bezglutenowa z dowolnymi dodatkmi.
4.50 from 6 votes
Przygotowanie: 1 hour 50 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 2 hours
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: pizze bezglutenowa
Liczba porcji: 2 duże pizze lub 2 razy więcej małych
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 2 ziemniaki (sypkie, duże, ugotowane w mundurkach, delikatnie ostudzone i obrane, następnie zmielone w maszynce)
  • szklanki wody (ciepła)
  • 30 g drożdży (świeże)
  • 1 szklanka mąki ryżowej (biała; najlepsza będzie mąka z ryżu kleistego, tzw. sticky rice)
  • ½ szklanki tapioki (sproszkowana)
  • 1 białko (można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonych ziaren siemienia lnianego, zalanego 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawionego na kilkanaście minut do spęcznienia)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru (można zastąpić miodem lub syropem z agawy)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (extra vergine)

Dodatki

  • sos do pizzy
  • dowolne do wyboru (zgodnie z zasadą, żeby były różnorodne i nie obciążyły za bardzo ciasta)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Drożdże kruszę do średniej miseczki, zalewam całą wodą, dodaję cukier, mieszam i odstawiam, pod przykryciem, na ok. 5 minut w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Powinny zabąbelkować i wyrosnąć.
  • W dużej misce lub robocie planetarnym ugniatam ziemniaki, mąkę ryżową, tapiokę i sól, do połączenia składników.
  • Dodaję białko (można ubić je na białą, ale nie sztywną pianę lub dodać bez ubijania), oliwę i rozczyn drożdżowy, ugniatam do połączenia składników.
  • Odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywając miskę (najlepiej przykryć szczelnie, folią do żywności). Ciasto po 1,5 godz. wyrastania powinno podwoić swoją objętość.
  • Odpowietrzam ciasto pięścią i dzielę na 2-4 części.
  • Z każdej części formuję cienki placek, rozgniatając ręką bezpośrednio na omączonej mąką ryżową łopatce do nakładania pizzy na kamień lub naoliwionej/wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • Po dodaniu ulubionych dodatków ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250 st. C i piekę na blaszce przez ok. 10-15 minut (im dłużej pieczone, tym bardziej sztywne i chrupkie). Na kamieniu do pizzy ciasto piecze się przez 7-10 minut.
  • Po upieczeniu pizzę dobrze jest na 2-5 minut wyłożyć na kratce, dzięki czemu do spodu będzie miało dostęp powietrze.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu. Jakie są Wasze ulubione dodatki do pizzy?

Zobacz też
Pizza z pieczarkami

 

5 komentarzy
  • Moim zdaniem o polowe za malo wody do wyrobienia ciasta, robiac zgodnie z przepisem wychodzi kruszonka a nie ciasto 🙂

    • Dołożyłam wideo do wpisu, żeby było widać konsystencję. U mnie była taka jak trzeba, chociaż wiadomo, że przy składzie bez sklejaczy tj. guma ksantanowa to nie to samo, co ciasto z mąki pszennej. Może miałeś, Przemku, mniejszą szklankę niż 250 ml lub małe jajko w rozmiarze S?

  • Pizza rewelacja. Długo szukałam przepisu na pizzę bez mąki pszennej i te które robiłam z mąki żytniej, ziemniaczane i kukurydzianej to nie to, bo nie dość że krucha to jeszcze przyklejająca się. Pani przepis na pizzę bezglutenową jest super. Pizza jest przepyszna ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom