Placki ziemniaczane z cukinią wymyśliłyśmy, wspólnie z moją przyjaciółką Anią, po powrocie z dość długiego spaceru. Przepis na placki z ziemniaków i cukinii to receptura na dość szybko. Burczało nam w brzuchach i nie było rady – trzeba było przygotować coś, co nie zajęłoby dużo czasu i składało się z ziemniaków i cukinii. Akurat tylko to plus parę jajek znajdowało się tego popołudnia w mojej lodówce :).
Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie
Pokroiłyśmy drobno jedną cebulę, starłyśmy na tarce o grubych oczkach obraną cukinię i 5 dużych ziemniaków, dodałyśmy jedno jajko i szklankę mąki, sól i pieprz, dokładnie wymieszałyśmy. Usmażyłyśmy placki cukiniowe z ziemniakami na teflonowej patelni, na niewielkiej ilości oleju i podałyśmy ze śmietanką.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto na placki
- 1 cebula (drobno pokrojona lub starta na tarce o grubych oczkach)
- 1 cukinia (mała; starta na tarce o grubych oczkach)
- 5 ziemniaków (duże; starte na tarce o grubych oczkach)
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- sól, pieprz
Dodatkowo
- kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
- olej (do smażenia)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki dokładnie mieszam w misce.
- Na patelni o nieprzywierającej powłoce smażę z obu stron placki na niewielkiej ilości oleju.
- Po usmażeniu każdy placek osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce.
- Podaję ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Wartości odżywcze
Po pobycie na świeżym powietrzu wyostrza się apetyt. Dobrze jest mieć w zanadrzu przepis na takie małe co nieco :). Spróbujcie zastąpić cukinię innymi warzywami: patisonem, marchewką, dynią o niezbyt wodnistym miąższu. To tylko początek plackowych możliwości!
Na podstawie własnych głupich doświadczeń ostrzegam – cukinia, podobnie jak ogórki, puszcza sok. Dużo. Trzeba ją najpierw posolić i odstawić na min. kwadrans, ja tego za pierwszym razem nie zrobiłam i dużo się gimnastykowałam, żeby masa się trzymała…
Niestety moje placki nie są zwarte, przy próbie przełożenia na drugą stronę rozpadają się. Dodać więcej mąki lub jajek? Smażyć na małym czy dużym ogniu?
Może potrzebują więcej mąki. Ogień średni lub duży – zależy czy nakładasz grubiej czy cieniej.
Trochę przesadziłam z grubością, ale wyszły pyszne! 🙂
Z czym mozna podac takie placki? Jaki sos miesny do nich pasuje? Bede wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam
Obstawiałabym łagodny z piersią z kurczaka. Ale ja podałam je jako danie główne :).
Witam,
wczoraj zrobiłem te placuszki z sosem grzybowym oczywiście, bo sezon grzybowy w pełni. 🙂
Zmodyfikowałem tylko o usunięcie cebuli. Wyszły smaczne. Zobaczymy jak smakują odgrzewane, bo oczywiście zostało trochę.
Pozdrawiam
Tomek
ziemniaczano cukiniowe lubiane są w moim Domu bardzo 🙂
robiłam klasyczne i z grochu, ale z cukinią jeszcze nie poznałam. Teraz już są u mnie zapisane 🙂
O, a ja z kolei nigdy nie robiłam takich z grochu. Podasz przepis?