Choć w moim domu najczęściej jadało się placki ziemniaczane tarte na drobnych oczkach tarki lub placki ziemniaczane błyskawiczne, w polskich domach równie często są one grubo ucierane, o wysmażonych, chrupiących brzegach i delikatnym środku. Klasyczny, niedrogi, polski obiad, do podania w wielu różnych wersjach: ze śmietaną, „po węgiersku”, z cukrem lub z twarogiem.
Zobacz też: Więcej pomysłów na ziemniaki i inne dania kuchni polskiej
Do placków ziemniaczanych można, chociaż nie jest to obowiązkowe, dodać cebulę i/lub czosnek, chociaż moja babcia przygotowuje je od lat z samych ziemniaków wymieszanych z mąką i solą oraz jajkiem. Takie placki ziemniaczane, usmażone ze startych grubo ziemniaków z babcinego pola, zawsze smakują najlepiej. Ważne, żeby ziemniaki do placków były sypkie, a po starciu, jeśli puszczają sok, zostały odciśnięte. Wodę po odciskaniu można wylać z naczynia, ostrożnie zlewając ją znad osadzonej na dnie skrobi, którą warto z powrotem dodać do miski z masą na placki.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 750 g sypkich ziemniaków (obrane)
- 1 cebula (duża)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
- ½ szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Najlepsza mąka do placków ziemniaczanych to mąka pszenna poznańska typ 500 lub luksusowa typ 550.
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Ziemniaki i cebulę ucieramy na tarce o grubych lub cienkich oczkach. W razie potrzeby odciskamy i odlewamy sok z ziemniaków, a potem zlewamy go znad wytrąconej skrobi, którą dodajemy z powrotem do masy na placki.
- Jajka roztrzepujemy widelcem i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera z ziemniakami, cebulą, mąką, czosnkiem i przyprawami.
- Na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu smażymy placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.
- Każdy placek odciskamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podajemy.
super placki ziemniaczane ja zrobiłam sałatkę z meduzy i krewetek laparcicy
Ja to robię to tak że same żółtka mieszam z ziemniakami i innym produktami a białko ubijam na sztywną pianę i dodaje do reszty na samym końcu i delikatnie mieszam placki są wtedy trochę grubsze i delikatne ale po za tym przepis super :>
Muszę kiedyś wypróbować, pewnie są też takie trochę bardziej puszyste dzięki pianie, prawda?
NajSZYBSZE są robione w sokowirówce – tylko potem mieszamy to, co sokowirówka rozdzieliła (suche „wióry” ziemniaczane i sok z ziemniaków). I są w zasadzie równoważne „drobnym oczkom”.
mozna dodac do masy troche pestek dyni i slonecznika ¿ przed smazeniem, tak jadlam na Mazurach i byly wspaniale
Dorota, uwielbiam Twoje przepisy. Jak na razie zawsze się sprawdzają! Dzisiaj placuszki z Twojej stronki. Mam nadzieję, że będzie jak zawsze szybko i pysznie. Pozdrawiam i dziękuję!!
Dzięki za dobre słowo :*. Cieszy mnie zawsze, że innym też się udaje i smakuje :).
nie wyobrażam sobie placków na słodko, ja do tego robię sos grzybowy lub podaję z kwaśną śmietaną 🙂
Poważnie 1 łyżka soli ? jak na moje wyczucie odrobinę za dużo.
Moja babcia i mama zawsze dodają jeszcze trochę majeranku, nawet do tych na słodko 😀
placki najlepiej smakują smażone na gorącym SMALCUUU
są zdecydowanie mniej tluste niż na oleju !!!!
Sprawdzę jak będzie okazja :D.
placki ziemniaczane a na to jajko sadzone -pychota-smacznego!!!!!
mmmmmmm
:)))
Placki wyszły równie genialnie co pierogi ruskie 😉 dzięki za przepis
Uwielbiam od dzieciństwa. Jak chodziłam do babci to robiła mi takie pyszniutkie placuszki i do tego gorącą herbatę z cukrem. Jak czasem robię je w domu to wyjątkowo piję słodką herbatę( bo tak na co dzień to już od lat nie słodzę), aby przypomnieć sobie te chwile:).
a my z żonką pożeramy placki ziemniaczane z nutellą i smażoną cebulką. PYCHOTA!
Ziemniaki trę w maszynce elektrycznej (przystawka o grubszych oczkach). Najbardziej lubię placki ziemniaczane z cebulą i za szpinakiem, który układam na usmażonym placku i pożeram. Dzięki Ci Dorota za różne fajne przepisy. Pozdrawiam. Ela
ja to uwielbiam z octem i musztardą pychotka 🙂
Ja uwielbiam placki popijać kefirem. Zawsze je tak jem.
[..YouTube..] Ja uwielbiam placki popijać kefirem. Zawsze je tak jem.
Mam nadzieję, że uda się zrobić dobre z brytyjskich ziemniaków ;). Całusy z Wrocławia :).
[..YouTube..] Mam nadzieję, że uda się zrobić dobre z brytyjskich ziemniaków ;). Całusy z Wrocławia :).
Hej Dorotko ! Dowiedziałam się o Twoim kanale dzięki Arturowi. Szkoda, że tak późno, ale jak to mówią lepiej późno niż wcale 🙂 Świetny kanał i zainspirowałaś mnie do zrobienia placków – już tak dawno ich nie jadłam !! Czekam na więcej filmów ! buziaki
[..YouTube..] Hej Dorotko ! Dowiedziałam się o Twoim kanale dzięki Arturowi. Szkoda, że tak późno, ale jak to mówią lepiej późno niż wcale 🙂 Świetny kanał i zainspirowałaś mnie do zrobienia placków – już tak dawno ich nie jadłam !! Czekam na więcej filmów ! buziaki
My jemy z różnymi dodatkami. Dzieciaki lubią posypane cukrem lub z ketchupem, mąż ze śmietaną a ja najbardziej z gulaszem czyli placki po węgiersku lub z sosem grzybowym 🙂
[..YouTube..] My jemy z różnymi dodatkami. Dzieciaki lubią posypane cukrem lub z ketchupem, mąż ze śmietaną a ja najbardziej z gulaszem czyli placki po węgiersku lub z sosem grzybowym 🙂
Uwielbiam te danie do tego majonez cudowne danie
baaardzo mi się podoba wystrój Twojej kuchni:)
[..YouTube..] baaardzo mi się podoba wystrój Twojej kuchni:)
a ja do placków wkrawam papryke, cebule w kostke i kiełbaskę i podaję z ketchupem. super jest.
[..YouTube..] a ja do placków wkrawam papryke, cebule w kostke i kiełbaskę i podaję z ketchupem. super jest.
Dorotko, mam pytanie do Ciebie. Jedna z telewizyjnych kucharek pokazywała kiedyś przepis na ciasto marchewkowe. Jest to słodkie ciasto, gdzie starta marchew zastępuje proszek do pieczenia, lub drożdże. Moja mama to ciasto raz zastosowała do rogalików, do środka zawijała drzem. Pamiętam, że było ono niezwykle delikatne, kruche i lekko słodkie. Kojarzysz może taki przepis, albo potrafiłabyś go odtworzyć? Chciałbym je wkrótce zrobić, a nie chcę się pytać mamy, bo to ma być niespodzianka. 😛
[..YouTube..] Dorotko, mam pytanie do Ciebie. Jedna z telewizyjnych kucharek pokazywała kiedyś przepis na ciasto marchewkowe. Jest to słodkie ciasto, gdzie starta marchew zastępuje proszek do pieczenia, lub drożdże. Moja mama to ciasto raz zastosowała do rogalików, do środka zawijała drzem. Pamiętam, że było ono niezwykle delikatne, kruche i lekko słodkie. Kojarzysz może taki przepis, albo potrafiłabyś go odtworzyć? Chciałbym je wkrótce zrobić, a nie chcę się pytać mamy, bo to ma być niespodzianka. 😛
Jejku, serio można w ten sposób zjeść placki ziemniaczane? Ciężko mi to sobie wyobrazić, tzn. z miodem ok, ale te lody to już by mi chyba nie podeszły ;).
[..YouTube..] Jejku, serio można w ten sposób zjeść placki ziemniaczane? Ciężko mi to sobie wyobrazić, tzn. z miodem ok, ale te lody to już by mi chyba nie podeszły ;).
Placki ziemniaczane tylko na słodko mi smakują. Lubie dodać jedną marchewkę. Wszystko ścieram na dużych oczkach i podaję z miodem i gałką lodów. Pyszności!
[..YouTube..] Placki ziemniaczane tylko na słodko mi smakują. Lubie dodać jedną marchewkę. Wszystko ścieram na dużych oczkach i podaję z miodem i gałką lodów. Pyszności!
mniam 🙂 ja dodaję jeszcze marchewkę,fajny kolorek i smak 🙂
[..YouTube..] mniam 🙂 ja dodaję jeszcze marchewkę,fajny kolorek i smak 🙂
ja ścieram na tarce „miażdżacej” – nie o drobnych oczkach tylko tych ostrych ząbkach wystających, taka miazga wtedy wychodzi, dodaję jajko, cebulę i mąkę. Placuszki wychodzą gładkie. Lubię je jeść ze śmietaną a ostatnio ze śmietaną i z cukrem na słodko-słono – smakowite!
[..YouTube..] ja ścieram na tarce „miażdżacej” – nie o drobnych oczkach tylko tych ostrych ząbkach wystających, taka miazga wtedy wychodzi, dodaję jajko, cebulę i mąkę. Placuszki wychodzą gładkie. Lubię je jeść ze śmietaną a ostatnio ze śmietaną i z cukrem na słodko-słono – smakowite!
Najlepsze są placki po Bytomsku – czyli ziemniaczane z gulaszem
Dzięki Wam wszystkim za tyle pomysłów podania, super :))).
[..YouTube..] Dzięki Wam wszystkim za tyle pomysłów podania, super :))).
Placuszki z cebulką, solą, pieprzem i ostrą papryczka podawane z cukrem i śmietanką – pychota!!!!
[..YouTube..] Placuszki z cebulką, solą, pieprzem i ostrą papryczka podawane z cukrem i śmietanką – pychota!!!!
ja zamiast mąki dodaje kasze manne , śmietane , jajka ,cebulę i dużo pieprzu . Aha i ścieram je na tarce o drobnych oczkach 🙂
[..YouTube..] ja zamiast mąki dodaje kasze manne , śmietane , jajka ,cebulę i dużo pieprzu . Aha i ścieram je na tarce o drobnych oczkach 🙂
[..YouTube..] ja dodaję startej marchewki i trochę curry i/lub przyprawy do ziemniaków – genialne~
Ziemniaki można też zmielić w maszynce do mięsa,jak tak robiłam jak miałam złamaną rękę.Też są pyszne a robi się je bardzo szybko.No i obowiązkowo cebula ,czosnek od czasu do czasu.Pozdrawiam 🙂
[..YouTube..] Ziemniaki można też zmielić w maszynce do mięsa,jak tak robiłam jak miałam złamaną rękę.Też są pyszne a robi się je bardzo szybko.No i obowiązkowo cebula ,czosnek od czasu do czasu.Pozdrawiam 🙂
To są Raibenkuchen czy coś to są niemieckie placki.
A tak btw. już ja bym ci dał ziemniaki potrzeć xD
[..YouTube..] To są Raibenkuchen czy coś to są niemieckie placki.
A tak btw. już ja bym ci dał ziemniaki potrzeć xD
u mnie w domu muszą być tarte na drobnych oczkach(co jest czasami męczące), obowiązkowo na słodko
[..YouTube..] u mnie w domu muszą być tarte na drobnych oczkach(co jest czasami męczące), obowiązkowo na słodko
tylko na drobnej tarce na grubej to nie sa placki ziemniaczane
Dodaje jeszcze zielony groszek i drobno pokrojoną kiełbasę.
[..YouTube..] Dodaje jeszcze zielony groszek i drobno pokrojoną kiełbasę.
ja lubie z dzemem 🙂
[..YouTube..] ja lubie z dzemem 🙂
NIE przesadzić, miało być :))).
[..YouTube..] NIE przesadzić, miało być :))).
Witam u nas w domu zawsze się robiło na tarce o małych oczkach tez wychodziły super , proponuję dodać do masy ziemniaczanej odrobinę żółtego sera również startego czy też pietruszki albo koperku wychodzą pyszne 🙂
[..YouTube..] Witam u nas w domu zawsze się robiło na tarce o małych oczkach tez wychodziły super , proponuję dodać do masy ziemniaczanej odrobinę żółtego sera również startego czy też pietruszki albo koperku wychodzą pyszne 🙂
Ja zawsze ucieram ziemniaki na tarce o grubych oczkach dodaje cebule starta na grubych oczkach sol pieprz make i podaje ze smietana i z cukrem czasem rezygnuje z cebuli:)))
[..YouTube..] Ja zawsze ucieram ziemniaki na tarce o grubych oczkach dodaje cebule starta na grubych oczkach sol pieprz make i podaje ze smietana i z cukrem czasem rezygnuje z cebuli:)))
wszystko do czego dodasz keczup smakuje jak keczup, po co w takim razie jeść coś innego niż papier z keczupem skoro smak jest ten sam? 😀
hihi pozdrawiam 😉
[..YouTube..] wszystko do czego dodasz keczup smakuje jak keczup, po co w takim razie jeść coś innego niż papier z keczupem skoro smak jest ten sam? 😀
hihi pozdrawiam 😉
kiedyś tarłam na tarce, ale nie na małych czy dużych oczkach, a na tej
części takiej kującej, takie wypustki, na pewno wiesz co mam na myśli;), a
teraz kiedy mam blender miksuję wszystko z jego pomocą, dodaję tylko
cebulę, a jadam je z…jogurtem i cukrem:)
Oj, nie zawsze. Ale wiadomo, że lepiej przesadzić z jego ilością :).
keczup to najgorsza zbrodna jaką można zrobić swojemu posiłkowi. 🙂
grubo
Ja mysle ze smaczniejsze sa tarte recznie na grubej tarce
Uwielbiam placki z kiszonym ogórkiem, cebulą i niekiedy z żółtym serem:)
a zrobić też jeszcze placki na tartce o małych oczkach ?
na mialkiej tartce tzn. o małych oczkach .
tak na szybko lecąc z pracy do pracy … przepadam za plackami po hiszpańsku z marchewką! Niektórzy dodają jeszcze tarty por 🙂 Z chęcią je zobaczę na fb w Twoim wykonaniu … mniam … wezmę porcję na lunch – TGIF – Thanks God Its Friday!
haha a ja znam kogos kto robi najlepsze placki na swiecie:))))
Nie cierpię obierać ziemniaków i ich ucierać na tarce. Ale placki uwielbiam. Przygotowywanie placków pozostawiam mojemu mężowi, ja zajmuję zajmuję tylko ich smażeniem. Niedawno mój mąż wpadł na pomysł żeby wrzucić ziemniaki do sokowirówki i w ten sposób ułatwić sobie przygotowywanie ziemniaków na placki. O dziwo pomysł działa!
Plendze! :)) Tylko z cukrem i śmietaną!
cienko!
Jak na tą chwilę, to stanowczo cienko! Choć grubo tartych nigdy nie jadłem i pogląd ten może ulec zmianie 😉 A co do dodatków to nie mogę zgodzić się z Anną – z kwaśną, gęstą śmietaną najlepsze! 🙂
pycha, mam język do pasa 🙂
i zeby było łatwiej, wczoraj zakupiłam do mojego robota tarczę do tarcia na placki 🙂
tylko i wyłącznie z drobnej tarki, nie z wiórek. i broń boże z cukrem czy śmietaną.. bleh…. tylko i wyłącznie same, chrupiące, bez dodatków (ewentualnie można wetrzeć ząbek czosnku..)
ooo…. ale mi ktoś smaka narobił…. ;>
Pyszne są pół na pół z cukinią 🙂
żadne!
Te cieniutkie najlepsze 🙂
dla mnie zdecydowanie cienko utarte i malutkie chrupiące placuszki
Ja wole ucierane cienko…..:-)
Lubię jedne i drugie 🙂 Wszystko zależy od tego czy mam siłę trzeć na cienko 🙂
Amen Karolina, Amen!;)
Te argumenty są przekonujące :).
…i nie trzeba stać przy patelni 🙂
Zaleze od rozmiarow kuchni i pogody…po pieczeniu nie pachnie sie jak jeden wielki placek ziemniaczany…
Sama nie wiem co lepsze na upał – smażenie czy pieczenie? :)))
Ja w niedziele wlasnie robilam mega placek ziemniaczany – peiczony:)
Placki są dobre na wszystko – letnią miłość i drogę za śliską 🙂
a my latem pieczemy 😉
Smaze! Z mlodych ziemniakow plus leczo.
Smażymy. I ziemniaczane i cukiniowe… Są pyszne. 🙂
Latem lepsze są placki z kabaczka z domieszką ziemniaków 🙂 Pyszne! 🙂
Jak to coś zjadło? To one nie były dla nas ???
Naprawiłem Ci miniaturkę, ale byś musiała na nowo link wkleić 🙂 A co do placków to uwielbiam je i mogę jeść o każdej porze roku 🙂
oczywiscie… na to nie ma sezonu 🙂 https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4272654984145&set=a.1382767898774.51841.1519269773&type=1&theater
Ja niestety nie przepadam, acz mój Tata robi chyba najlepsze placki (wnioskuję z opinii domowników). Najlepiej smakują zimą 🙂
placuchy ziemniaczuchy 🙂 mniam