fbpx
Czytasz właśnie
Pleśniak – skubaniec – kruszeniec

Pleśniak – skubaniec – kruszeniec

  • na kruchym spodzie jasnym lub mieszanym z kakao
  • z warstwą owoców
  • na wierzchu z bezą i kawałkami ciasta
Pleśniak

Pleśniak – skubaniec – kruszeniec – a u Was jak się na niego mówi? To popisowe kruche ciasto z bezą i owocami, które od lat przygotowuje moja mama. Dawniej robiła je na zmianę z lamingtonem. Potem kruche ciasto z owocami i pianką pokochało tyle osób w rodzinie, że od pewnego czasu jest to obowiązkowy wypiek wszystkich możliwych imprez i spotkań. Można je zrobić z najróżniejszymi owocami lub przetworami i bielutką, chrupką i słodką pianą. Jako dzieci zawsze zdążyliśmy całą bezę zjeść z moim bratem, jeszcze zanim do naszego domu zawitali chętni do spróbowania ciasta goście. Zobaczcie przepis na ciasto pleśniak krok po kroku.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na ciasto

Do dziś moja mama najczęściej sięga po przepis na pleśniak, przygotowując domowe wypieki. Istnieje wiele wersji ciasta skubaniec lub kruszeniec. Różnią się od siebie nadzieniem, grubością ciasta. A także liczbą jego warstw oraz dodatkiem (lub jego brakiem) do części lub całości wypieku kakao.

Przepis na pleśniak – ciasto kruszeniec lub skubaniec

Moja mama przekłada go śliwkami, wiśniami, porzeczkami lub domowymi przetworami. Czasami sięga po dżem z czarnej porzeczki czy powidła śliwkowe i zawsze piecze ciasto bez dodatku kakao. Zawsze wychodzi jej piękna, wysoka, bielutka beza. U mnie niestety bez tak szałowego efektu, ale cóż… zdarza się. Nie od razu Kraków zbudowano ;).

Pleśniak - kruche ciasto z owocami i pianą

Pleśniak – skubaniec – kruszeniec – kruche ciasto z owocami

Przepis na pleśniak czyli ciasto kruche z owocami i bezą, znane też jako skubaniec lub kruszeniec.
4.50 z 2 ocen
Przygotowanie: 25 minuty
Gotowanie: 40 minuty
Chłodzenie: 20 minuty
Razem: 1 godzina 25 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: kruszeniec, pleśniak, skubaniec
Liczba porcji: 1 blaszka z wyposażenia piekarnika
Kalorie: 211kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 6 jajek
  • szklanki cukru
  • 1 kg śliwek (wypestkowane, pokrojone w ćwiartki; zamiast świeżych owoców można też wykorzystać dżem, marmoladę, konfiturę lub powidła owocowe)
  • 3 szklanki mąki
  • 300 g masła (1½ kostki)
  • skórka z ½ cytryny (opcjonalnie)
  • 2 łyżki kakao (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Sernik kawowy

Przydatne przepisy i poradniki

Ciasto pleśniak znane jest też pod innymi nazwami: jako kruche ciasto z owocami, skubaniec, kruszeniec.
Przydatne poradniki:
  1. Jak przygotować kruche ciasto
  2. Piana z białek – jak ubić

Jak zrobić

Ciasto kruche na pleśniak

  • Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę i kakao przesiewamy do miski i siekamy za pomocą drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza do kruchego ciasta z twardym masłem.
  • Do masła i mąki dodajemy 5 łyżek cukru i 6 żółtek. Szybko zagniatamy kruche ciasto.
  • Przykrywamy i odstawiamy kruche ciasto do chłodzenia w lodówce na ok. 30 minut.
  • Z ciasta odkrawamy ¼ jego części (zostawiamy do posypania po wierzchu piany z białek), a ¾ rozwałkowujemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Piana na bezę

  • Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na najniższych obrotach miksera na sztywną pianę.
  • Do białek, cały czas ubijając, stopniowo dosypujemy cukier. Kiedy jedna partia cukru całkowicie się rozpuści, można dodawać następną.

Układanie warstw ciasta

  • Na wierzchu rozwałkowanego ciasta układamy śliwki lub rozsmarowujemy dżem, konfiturę, marmoladę albo powidła.
  • Owoce przykrywamy pianą z białek.
  • Na pianę z białek ucieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno kruszymy odłożoną wcześniej ¼ części kruchego ciasta.

Pieczenie pleśniaka

  • Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez ok. 40 minut. Jeśli w trakcie pieczenia piana z białek zbyt szybko ciemnieje, przykrywamy ją papierem do pieczenia, a temperaturę zmniejszamy o 20 °C.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 211kcal (11%) | Carbohydrates: 24g (8%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 11g (17%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 67mg (22%) | Sód: 105mg (5%) | Potas: 41mg (1%) | Cukier: 12g (13%) | Witamina A: 370IU (7%) | Witamina C: 0.3mg | Wapń: 12mg (1%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Opowiadałam kiedyś, że z powodu słabo działającego gazowego piekarnika nie było u nas w domu pieczenia drożdżówek. Z kolei jak piekarnik za mocno przypieka, to pianka, zamiast się ładnie podsuszyć na biało, ściemnieje, zwilgotnieje i potem opadnie.

Ciasto pleśniak przepis

Do dziś mama nie lubi piec ciast drożdżowych, pomimo tego, że w nowym, elektrycznym piekarniku spokojnie by się jej udawały. Za to pleśniak jest u niej prostym ciastem jednowarstwowym (od wielu warstw jest u nas Pani Walewska :). Może dlatego zawsze się jej udaje i smakuje wyśmienicie :).

Pleśniak - kruche ciasto z owocami i pianą
Pleśniak – kruche ciasto z owocami i pianą

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak udał się Wam pleśniak, kruszeniec, skubaniec. Właśnie, której nazwy używacie?

55 komentarzy
  • Witam , dzisiaj odkryłam Pani stronę jest super 🙂 Rano upiekłam tradycyjnego skubańca później szarlotkę z budyniem a córka która prowadzi blog zakątek pasji) chciała Pani pleśniaka więc cóz raz dwa i rośnie w piekarniku jak na razie rewelacja w wyglądzie napiszę później jak smakuje Pozdrowionka 🙂

    • Witam ponownie awaria internetu więc nie mogłam napisać wcześniej .Pleśniak super jutro powtórka a beza jak zwykle przepyszna młodsza córka zawsze ja skubie i ciasto jak obskubane wygląda:) aby tak dalej super

  • Mmmm drukuję!Pochwalę się jak zrobię, a pewnie zrobię w weekend;)

  • czy myślicie,że pleśniak z kiwi to kiepski pomysł,czy jednak można spróbować?:)
    pozdrawiam

    • Jak kiwi w miarę dojrzałe to ja bym spróbowała. Bardzo dobrze komponuje się z bezą, a z kruchym, słodkim ciastem pewnie też sobie poradzi :). Poproszę o wstawienie w miarę możliwości zdjęcia po upieczeniu i podzielenie się wrażeniami po konsumpcji :).

  • Bez. Można dodać łyżeczkę, ale przecież to i tak nie jest ciasto wyrastające :). Proszek może za to wpłynąć na zwiększenie sypkości ciasta jeśli nam na niej zależy. Zerknij, jeśli masz ochotę, na pozytywnakuchnia.pl/kruche-ciasto/ :).

  • [..YouTube..] Bez. Można dodać łyżeczkę, ale przecież to i tak nie jest ciasto wyrastające :). Proszek może za to wpłynąć na zwiększenie sypkości ciasta jeśli nam na niej zależy. Zerknij, jeśli masz ochotę, na pozytywnakuchnia.pl/kruche-ciasto/ :).

  • [..YouTube..] @Mieczyk8 Bez. Można dodać łyżeczkę, ale przecież to i tak nie jest ciasto wyrastające :). Proszek może za to wpłynąć na zwiększenie sypkości ciasta jeśli nam na niej zależy. Zerknij, jeśli masz ochotę, na pozytywnakuchnia.pl/kruche-ciasto/ :).

  • O, kojarzę jeszcze nazwę „Skubaniec”, to pewnie też o tym cieście mowa :).

  • u mnie funkcjonuje jako „Szarpane”:) i jest ciastem wekendowym,nie na święta.Mozliwości z tym ciastem jest nieskończenie wiele i to jest w nim super:0

  • A mąki/skrobii ziemniaczanej nie sprzedają? Budyń to po prostu mąka ziemniaczana z cukrem, rozprowadzona w mleku i ugotowana :).

  • @zanetka23 Żanetko, kostki masła, które kupuję, to zawsze 200 g, tak jak pisze @lotnaula. Zerknij na pozytywnakuchnia.pl/kalkulator-kuchenny/, może przydadzą Ci się przeliczniki :).

  • [..YouTube..] A mąki/skrobii ziemniaczanej nie sprzedają? Budyń to po prostu mąka ziemniaczana z cukrem, rozprowadzona w mleku i ugotowana :).

  • [..YouTube..] @lotnaula A mąki/skrobii ziemniaczanej nie sprzedają? Budyń to po prostu mąka ziemniaczana z cukrem, rozprowadzona w mleku i ugotowana :).

  • [..YouTube..] @zanetka23 Żanetko, kostki masła, które kupuję, to zawsze 200 g, tak jak pisze @lotnaula. Zerknij na pozytywnakuchnia.pl/kalkulator-kuchenny/, może przydadzą Ci się przeliczniki :).

  • Ja tez mieszkam w Canadzie ;-)) kostka masła zazwyczaj ma 200 g, margaryny 250 g, a masło osełka 300 g
    Moze mi napiszesz jakiego sera uzywasz do pieczenia sernika bo dla mnie to najwiekszy problem i jeszcze budyn czym mozna go zastapic puddingiem ??

  • [..YouTube..] Ja tez mieszkam w Canadzie ;-)) kostka masła zazwyczaj ma 200 g, margaryny 250 g, a masło osełka 300 g
    Moze mi napiszesz jakiego sera uzywasz do pieczenia sernika bo dla mnie to najwiekszy problem i jeszcze budyn czym mozna go zastapic puddingiem ??

  • [..YouTube..] Ja tez mieszkam w Canadzie ;-)) kostka masła zazwyczaj ma 200 g, margaryny 250 g, a masło osełka 300 g
    Moze mi napiszesz jakiego sera uzywasz do pieczenia sernika bo dla mnie to najwiekszy problem i jeszcze budyn czym mozna go zastapic puddingiem ??

  • [..YouTube..] @zanetka23 Ja tez mieszkam w Canadzie ;-)) kostka masła zazwyczaj ma 200 g, margaryny 250 g, a masło osełka 300 g
    Moze mi napiszesz jakiego sera uzywasz do pieczenia sernika bo dla mnie to najwiekszy problem i jeszcze budyn czym mozna go zastapic puddingiem ??

  • Chcialam sie dowiedziec ile w polsce wazy kostka masla ktora dodajesz. Mieszkam w Kanadzie i nie wiem ile masla dodac Dziekuje

  • [..YouTube..] Chcialam sie dowiedziec ile w polsce wazy kostka masla ktora dodajesz. Mieszkam w Kanadzie i nie wiem ile masla dodac Dziekuje

  • [..YouTube..] Chcialam sie dowiedziec ile w polsce wazy kostka masla ktora dodajesz. Mieszkam w Kanadzie i nie wiem ile masla dodac Dziekuje

  • U mnie w domu pleśniak to był raczej na weekendy, ewentualnie imprezy urodzinowe, a nie na święta.Baaardzo go lubię, też robię z kilkoma warstwami i nie wiem czemu, ale to ciasto funkcjonuje u mnie jako „ciasto szampańskie”. 🙂 I też najbardziej lubiłam odrywać bezowe wysepki z góry. 😉

  • @Alicja to tak trochę pod jabłecznik podchodzi :). @Sylwia czyli pleśniaka nie? 🙂

  • Ja piekę takie jakie lubimy bo wtedy wiadomo że każdy zje ze smakiem:)

  • ja robiłam troszkę inaczej niż podałaś u siebie w przepisie. Ciasto podzieliłam na 3 części – do jednej dodałam 1 łyżkę kakao. A potem na formę wyłożoną papierem starłam na grubych oczkach jasne ciasto, na to powidła (oczywiście domowej roboty), na powidła starłam ciemne ciasto, na to piana i na wierzch ostatnią porcję ciasta.

  • @Alicja właśnie mi już też na YT dziewczyna też pisała, że robi taki trzywarstwowy. U nas jedna warstwa.

  • @Olga Nie zapatrz się za mocno, bo do Wigilii jeszcze daleko ;). @Małgosia Gratulacje, to bardzo smaczny wypiek. A czym przełożyłaś?

  • noooo pleśniak u mnie dzielnie służy świątecznie i codziennie, służy też moim biodrom, więc ostatnio staram się w jego stronę nie patrzeć, chociaż patrzyłam dzisiaj na 150 pierogów więc lepiej nie będę się już odzywać …

  • na Wigilię może nie, ale pleśniak był obecny u nas chyba od zawsze. To jedno z moich ulubionych ciast, które pamiętam z dzieciństwa. A w ubiegły weekend sama postanowiłam je upiec, pierwszy raz. Pycha 🙂

  • W Twojej książce widziałam, że Ty robisz pleśniaka na Wielkanoc :).

  • u mnie sernik, makowiec i jabłecznik. Czasami pierniki + florentynki jak nie odwiedzę cukierni i mam plan zamęczenia się w kuchni 🙂

  • u mnie jest kruche ciasto,ciemne ciasto,jabłka,piana z białek i kruszonka 🙂 a tego przepisu powyżej musze przy okazji spróbować:)

  • u mnie pleśniak wygląda całkiem inaczej o.O ale kocham <3

  • To prawie jak Pani Walewska (Pychotka), tylko tam jeszcze dochodzi maślano-budyniowy krem do przełożenia. Pyszny jest, to prawda, a niewysoki, bo brakowało mi w dzień, kiedy go piekłam, jednego jajka i pamiętam, że zmniejszałam ilość wszystkich składników :).

  • robie tak samo jak Ty ,a le ten przepis tez warto sporbowac:)

  • a ja robię pleśniaka trochę inaczej. jest przede wszystkim 3 razy wyższy;) dodaję trochę więcej składników i kruche ciasto dzielę na 3 części. jedna idzie na sam spód, później smaruję ciasto dżemem z borówek, następnie do drugiej części ciasta dodaję kakao i kruszę je na dżem, następnie idzie piana z białek i kruszonka z ostatniej części ciasta. Uwielbiam pleśniaka:)

  • [..YouTube..] To prawie jak Pani Walewska (Pychotka), tylko tam jeszcze dochodzi maślano-budyniowy krem do przełożenia. Pyszny jest, to prawda, a niewysoki, bo brakowało mi w dzień, kiedy go piekłam, jednego jajka i pamiętam, że zmniejszałam ilość wszystkich składników :).

  • [..YouTube..] @extraewcia To prawie jak Pani Walewska (Pychotka), tylko tam jeszcze dochodzi maślano-budyniowy krem do przełożenia. Pyszny jest, to prawda, a niewysoki, bo brakowało mi w dzień, kiedy go piekłam, jednego jajka i pamiętam, że zmniejszałam ilość wszystkich składników :).

  • [..YouTube..] a ja robię pleśniaka trochę inaczej. jest przede wszystkim 3 razy wyższy;) dodaję trochę więcej składników i kruche ciasto dzielę na 3 części. jedna idzie na sam spód, później smaruję ciasto dżemem z borówek, następnie do drugiej części ciasta dodaję kakao i kruszę je na dżem, następnie idzie piana z białek i kruszonka z ostatniej części ciasta. Uwielbiam pleśniaka:)

4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom