Polewa czekoladowa
- do zrobienia na 3 sposoby
- z gotowej czekolady lub masła i kakao
- opcjonalnie z żelatyną dla dodatkowego połysku
Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z…
Polewa czekoladowa może być przygotowana na kilka sposobów. Pyszna polewa czekoladowa na bazie gotowego produktu lub przyrządzona z masła, mleka lub śmietany i kakao. Na jej konsystencję wpłynie zarówno rodzaj użytej czekolady: gorzkiej, mlecznej lub białej, jak i zawartość dodatkowych składników: masła, śmietany, mleka, jajek, kakao. Nadaje się do udekorowania ciasta lub deseru czy obtoczenia bajaderek. Możliwości jej wykorzystania jest nieskończenie wiele. Pokażę Wam dziś przepis na polewę czekoladową – jak zrobić ją na trzy sposoby.
Zobacz też: Jak rozpuścić czekoladę bez grudek i warzenia
Najprostsza nadaje się do wykonywania abstrakcyjnych wzorów z czekolady. Kleksy i esy-floresy czy czekoladowe kratki rozlewane na papierze do pieczenia lub talerzyku deserowym. Potem studzi się ją w lodówce, w celu zachowania kształtu.
Polewa czekoladowa najprostsza
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200 g czekolady (biała, mleczna lub gorzka deserowa)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Czekoladę bez nadzienia wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na powierzchni ciasta lub udekorować nią talerz z deserem.
Wartości odżywcze
Dość rzadka polewa, która nie zastygnie całkowicie tak mocno jak polewa czekoladowa najprostsza. Jednak z pewnością zgęstnieje po rozprowadzeniu na cieście lub ciasteczkach i zachowa nadany jej kształt. Jest łatwa do rozprowadzenia, przygotowana z czekolady roztopionej z masłem.
Polewa czekoladowa łatwa do rozprowadzenia
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 100 g czekolady (najlepiej użyć czekolady deserowej 60%, ale można też przygotować polewę z mocniejszej, nawet 90% lub z czekolady mlecznej)
- 50 g masła (min. 82% tłuszczu; masło można zastąpić 50 ml śmietanki kremówki lub 50 ml mleka (polewa będzie mniej tłusta i całkowicie nie stwardnieje))
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Czekoladę kruszę w kostki i rozpuszczam w kąpieli wodnej z 50 g masła, cały czas delikatnie i powoli mieszając.
Wartości odżywcze
Zamiast ze sklepowej czekolady w tabliczkach, niższym kosztem, można przygotować polewę z masła, cukru pudru i kakao ze śmietaną. Powstanie piękna, elegancka polewa czekoladowa błyszcząca o wyjątkowo ciemnym kolorze, bardzo łatwa do rozprowadzenia.
Polewa czekoladowa błyszcząca
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 100 g masła (min. 82% tłuszczu)
- 2 łyżki wody (gorąca)
- 1 łyżka żelatyny
- 5 łyżek gęstej śmietany (12-18%)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Cukier kakao i masło podgrzewam, mieszając cały czas, aż do roztopienia i połączenia składników, najlepiej w kąpieli wodnej lub unosząc rondel nad ogniem.
- Żelatynę dokładnie rozpuszczam w 2 łyżkach gorącej wody.
- Dodaję żelatynę do roztopionych składników, dokładnie i intensywnie mieszam i podgrzewam, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
- Do delikatnie przestudzonej polewy dodajemy 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 12 lub 18%, po jednej łyżce, za każdym razem dokładnie mieszając całość przed dodaniem kolejnej porcji, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem bardzo, do czego trafi Wasza polewa. Koniecznie dajcie znać! Czekam na zdjęcia Waszych deserów i ciast w komentarzach!
Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie
U mnie po dodaniu żelatyny polewa też zaczęła szybko gęstnieć i dodatkowo się rozwarstwiać, jakby się zaważyła. Miałam się poddać i wylać lecz dodałam śmietanki wtedy wszystko się spowrotem ładnie połączyło i wyszła przepyszna polewa.
Witam,
wydaje mi sie, ze 1 lyzka zelatyny to zdecydowanie za duzo. Polewa zaczela tezec jak tylko lekko wystygla.
Oj, ja zawsze tyle dodaję. Może to kwestia wielkości łyżki, np. niektóre z Ikea są prawie dwa razy głębsze od standardowych.
Co zrobić by polewa była błyszcząca i krucha (nie lepiąca się)?
Cześć Jarku! Wypróbuj przepis na polewę błyszczącą podany powyżej, a jeśli ma być jeszcze twardsza i krucha, Możesz dodać więcej żelatyny. Nie mam niestety sprawdzonych proporcji, ile dokładnie. Celowałabym w podwójną porcję, ale na pewno najpierw sprawdziłabym to na mniejszej liczbie składników i zrobiła test krzepliwości na talerzu.
Hej 🙂 szukam polewy do której mógłbym włożyć ciasteczka w całości i je zanurzyć w czekoladzie aby całe były w polewie czekoladowej. Dodatkowo miło by było aby nie rozpuszczaly się zbyt szybko.
Z góry dziękuję
Myślę, że polewa z samej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej będzie do tego najlepsza, bo czekolada po zastygnięciu na ciasteczkach nie rozpuści się w temperaturze pokojowej, chyba że będzie wyjątkowo ciepło w domu. Ewentualnie można zrobić polewę z czekolady i masła, ale dodać go o połowę mniej niż w przepisie.
Ja robię chyba najłatwiejszą i najprostszą polewę.Chętnie podzielę się przepisem: 50g masła (1/4 kostki), 50g gorzkiej wedlowskiej czekolady (1/2 tabliczki połamać) – wkładam do szklanki lub kubka, wstawiam do mikrofalówki na 1minutę. Po zagrzaniu mieszam do połączenia składników. Ciepłą polewą dekoruję wypieki – zawsze się udaje!
Żelatyna rybna też da efekt połysku, a jeśli jej też nie używasz, to możesz dodać tapiokę, która pod wpływem temperatury zagęszcza polewę i dodaje połysku. Ale sama nie komponowałam i nie testowałam jeszcze proporcji z tapioką. Jedyne co mogę powiedzieć już teraz, na tym etapie, to że na pewno trzeba wtedy byłoby dodać odrobinę więcej śmietanki, żeby polewa nie wyszła za gęsta.
Świetne przepisy! Czy można uzyskać błyszczącą polewę bez żelatyny? Marzy mi się piękny czekoladowy tort z lśniącą polewą, ale użycie żelatyny kłóciłoby się z moimi poglądami : C Można temu jakoś zaradzić?
Pozdrawiam
Serdecznie pozdrawiamChciałabym dołączyć zdjęcie mojej ulubionej potrawy,ryżu z warzywami:)
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/03/ryż z warzywami.jpg[/img]