Polewa czekoladowa przepis | Dorota Kamińska

Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa może być przygotowana na kilka sposobów, a na jej konsystencję wpłynie zarówno rodzaj użytej czekolady: gorzkiej, mlecznej lub białej, jak  i zawartość dodatkowych składników: masła, śmietany, mleka, jajek, kakao. Polewą czekoladową można polać ciasto lub udekorować deser czy obtoczyć bajaderki… Możliwości jej wykorzystania jest nieskończenie wiele.

Zobacz teżJak rozpuścić czekoladę bez grudek i warzenia

Polewa czekoladowa najprostsza nadaje się do wykonywania abstrakcyjnych wzorów z czekolady, kleksów i esów-floresów czy czekoladowych kratek rozlewanych na papierze do pieczenia lub talerzyku deserowym i studzonych w lodówce, w celu zachowania kształtu.

5 od 1 osoby
Sernik z dynią na zimno
Polewa czekoladowa najprostsza
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
5 min
 

Polewa czekoladowa najprostsza powstaje po rozpuszczeniu dowolnej czekolady w kąpieli wodnej.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: łatwa polewa czekoladowa, polewa czekoladowa najłatwiejsza, polewa czekoladowa najprostsza, polewa z czekolady najprostsza, prosta polewa z czekolady
Liczba kalorii: 598 kcal
Liczba porcji: 1 porcja na wierzch ciasta o średnicy ok. 24 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 200 g czekolady (biała, mleczna lub gorzka deserowa)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Tak przygotowana polewa czekoladowa będzie dość gęsta i szybko skrzepnie.

Przydatne poradniki:

  1. Jak rozpuścić czekoladę
Polewa czekoladowa najprostsza - Jak zrobić
  1. Czekoladę bez nadzienia wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na powierzchni ciasta lub udekorować nią talerz z deserem.

Wartości odżywcze
Polewa czekoladowa najprostsza
Wielkość porcji (100 g (gorzka czekolada))
Liczba kalorii 598 kcal Kalorie z tłuszczów 383 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 42.5g 65%
Tłuszcze nasycone 24g 120%
Cholesterol 3mg 1%
Sód 20mg 1%
Potas 715mg 20%
Węglowodany ogółem 45.5g 15%
Błonnik 10.5g 42%
Cukry 23.5g
Białko 7.5g 15%
Witamina A 0.8%
Wapń 7.3%
Żelazo 166.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dość rzadka polewa, która nie zastygnie całkowicie tak mocno jak polewa czekoladowa najprostsza, ale na pewno zgęstnieje po rozprowadzeniu na cieście lub ciasteczkach i zachowa nadany jej kształt, to polewa czekoladowa łatwa do rozprowadzenia, przygotowana z czekolady roztopionej z masłem.

5 od 1 osoby
Sernik czekoladowy
Polewa czekoladowa łatwa do rozprowadzenia
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
 
Prosta polewa czekoladowa z czekolady i masła - szybka i łatwa do rozprowadzenia na cieście glazura z czekolady.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: polewa czekoladowa łatwa do rozprowadzenia, polewa z czekolady łatwa do rozprowadzenia, rzadka polewa czekoladowa, rzadka polewa z czekolady
Liczba kalorii: 637 kcal
Liczba porcji: 1 porcja na wierzch ciasta o średnicy ok. 21 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 100 g czekolady (najlepiej użyć czekolady deserowej 60%, ale można też przygotować polewę z mocniejszej, nawet 90% lub z czekolady mlecznej)
  • 50 g masła (min. 82% tłuszczu; masło można zastąpić 50 ml śmietanki kremówki lub 50 ml mleka (polewa będzie mniej tłusta i całkowicie nie stwardnieje))

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Dodając do podgrzanej śmietanki, mleka lub stopionego masła 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody i dokładnie mieszając, następnie dokładając czekoladę i roztapiając całość w kąpieli wodnej, uzyskamy błyszczącą polewę.

Przydatne poradniki:

  1. Jak rozpuścić czekoladę
Polewa czekoladowa łatwa do rozprowadzenia - Jak zrobić
  1. Czekoladę kruszę w kostki i rozpuszczam w kąpieli wodnej z 50 g masła, cały czas delikatnie i powoli mieszając.

Wartości odżywcze
Polewa czekoladowa łatwa do rozprowadzenia
Wielkość porcji (100 g (na bazie gorzkiej czekolady))
Liczba kalorii 637 kcal Kalorie z tłuszczów 495 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 55g 85%
Tłuszcze nasycone 33g 165%
Cholesterol 73mg 24%
Sód 251mg 10%
Potas 476mg 14%
Węglowodany ogółem 30g 10%
Błonnik 7g 28%
Cukry 16g
Białko 5g 10%
Witamina A 16.7%
Wapń 5.7%
Żelazo 44.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

 

Zamiast ze sklepowej czekolady w tabliczkach, niższym kosztem, można przygotować polewę z masła, cukru pudru i kakao ze śmietaną. Powstanie piękna, elegancka polewa czekoladowa błyszcząca o wyjątkowo ciemnym kolorze, bardzo łatwa do rozprowadzenia.

5 od 2 osób
Polewa czekoladowa błyszcząca
Polewa czekoladowa błyszcząca
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
5 min
 
Szybka, tania i łatwa polewa czekoladowa błyszcząca z kakao, masła, żelatyny i śmietany.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: błyszcząca polewa z czekolady, polewa czekoladowa błyszcząca, polewa z czekolady błyszcząca
Liczba kalorii: 524 kcal
Liczba porcji: 1 porcja na wierzch i bok ciasta o średnicy ok. 24 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g masła (min. 82% tłuszczu)
  • 2 łyżki wody (gorąca)
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek gęstej śmietany (12-18%)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Polewa czekoladowa błyszcząca - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Polewa zastyga dłużej, dlatego warto najpierw nałożyć na ciasto bardzo cieniutką warstwę, następnie odczekać aż zastygnie w chłodnym miejscu i dopiero nakładać całość.

Polewa czekoladowa błyszcząca - Jak zrobić
  1. Cukier kakao i masło podgrzewam, mieszając cały czas, aż do roztopienia i połączenia składników, najlepiej w kąpieli wodnej lub unosząc rondel nad ogniem.
    Polewa czekoladowa - przepis - krok 1
  2. Żelatynę dokładnie rozpuszczam w 2 łyżkach gorącej wody.
    Polewa czekoladowa - przepis - krok 2
  3. Dodaję żelatynę do roztopionych składników, dokładnie i intensywnie mieszam i podgrzewam, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
    Polewa czekoladowa - przepis - krok 3
  4. Do delikatnie przestudzonej polewy dodajemy 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 12 lub 18%, po jednej łyżce, za każdym razem dokładnie mieszając całość przed dodaniem kolejnej porcji, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
    Polewa czekoladowa - przepis - krok 4
Wartości odżywcze
Polewa czekoladowa błyszcząca
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 524 kcal Kalorie z tłuszczów 423 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 47g 72%
Tłuszcze nasycone 29g 145%
Cholesterol 123mg 41%
Sód 390mg 16%
Potas 165mg 5%
Węglowodany ogółem 25g 8%
Błonnik 2g 8%
Cukry 20g
Białko 5g 10%
Witamina A 28.7%
Wapń 5.5%
Żelazo 6.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

 

Ciekawa jestem do czego trafi Wasza polewa czekoladowa. Czekam na zdjęcia Waszych deserów i ciast w komentarzach!

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

11 komentarzy
  1. U mnie po dodaniu żelatyny polewa też zaczęła szybko gęstnieć i dodatkowo się rozwarstwiać, jakby się zaważyła. Miałam się poddać i wylać lecz dodałam śmietanki wtedy wszystko się spowrotem ładnie połączyło i wyszła przepyszna polewa.

    1. Cześć Jarku! Wypróbuj przepis na polewę błyszczącą podany powyżej, a jeśli ma być jeszcze twardsza i krucha, Możesz dodać więcej żelatyny. Nie mam niestety sprawdzonych proporcji, ile dokładnie. Celowałabym w podwójną porcję, ale na pewno najpierw sprawdziłabym to na mniejszej liczbie składników i zrobiła test krzepliwości na talerzu.

  2. Hej 🙂 szukam polewy do której mógłbym włożyć ciasteczka w całości i je zanurzyć w czekoladzie aby całe były w polewie czekoladowej. Dodatkowo miło by było aby nie rozpuszczaly się zbyt szybko.
    Z góry dziękuję

    1. Myślę, że polewa z samej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej będzie do tego najlepsza, bo czekolada po zastygnięciu na ciasteczkach nie rozpuści się w temperaturze pokojowej, chyba że będzie wyjątkowo ciepło w domu. Ewentualnie można zrobić polewę z czekolady i masła, ale dodać go o połowę mniej niż w przepisie.

  3. Ja robię chyba najłatwiejszą i najprostszą polewę.Chętnie podzielę się przepisem: 50g masła (1/4 kostki), 50g gorzkiej wedlowskiej czekolady (1/2 tabliczki połamać) – wkładam do szklanki lub kubka, wstawiam do mikrofalówki na 1minutę. Po zagrzaniu mieszam do połączenia składników. Ciepłą polewą dekoruję wypieki – zawsze się udaje!

  4. Żelatyna rybna też da efekt połysku, a jeśli jej też nie używasz, to możesz dodać tapiokę, która pod wpływem temperatury zagęszcza polewę i dodaje połysku. Ale sama nie komponowałam i nie testowałam jeszcze proporcji z tapioką. Jedyne co mogę powiedzieć już teraz, na tym etapie, to że na pewno trzeba wtedy byłoby dodać odrobinę więcej śmietanki, żeby polewa nie wyszła za gęsta.

  5. Świetne przepisy! Czy można uzyskać błyszczącą polewę bez żelatyny? Marzy mi się piękny czekoladowy tort z lśniącą polewą, ale użycie żelatyny kłóciłoby się z moimi poglądami : C Można temu jakoś zaradzić?
    Pozdrawiam

  6. Serdecznie pozdrawiamChciałabym dołączyć zdjęcie mojej ulubionej potrawy,ryżu z warzywami:)
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/03/ryż z warzywami.jpg[/img]

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)