Polewa z białej czekolady

Jedna z podstawowych dekoracji ciast i deserów – polewa z białej czekolady. Obok klasycznej czekoladowej, z którą czasem można ją nawet łączyć, jest to jeden z moich podstawowych sposobów na ozdabianie serników, tortów, biszkoptów oraz muffinów. To bardzo słodka i łatwa do przygotowania polewa, która szybko i dobrze zastyga na cieście. Można wykorzystać ją jako glazurę i rozprowadzić równomiernie po całym wierzchu lub, przy pomocy cukierniczego pisaka albo łyżki, wyczarować precyzyjne wzorki i napisy.

Zobacz też: Sprawdzone przepisy na najlepsze ciasta

Polewa z białej czekolady może też przydać się do dekoracji sernika i tortu po wymieszaniu z bitą śmietaną lub kwaśną śmietaną 12-18%. W połączeniu z polewą z gorzkiej lub mlecznej czekolady fantastycznie prezentuje się na truskawkach, a podana w specjalnym, podgrzewanym naczyniu idealnie sprawdzi się jako element czekoladowego fondue – można maczać w niej kawałki świeżych owoców, biszkopty, ciasteczka…

5 od 1 osoby
Polewa z białej czekolady
Polewa z białej czekolady
Przygotowanie
2 min
Czas gotowania
3 min
Całkowity czas
5 min
 
Najprostsza polewa z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: biała polewa czekoladowa, polewa z białą czekoladą, polewa z białej czekolady
Liczba kalorii: 574 kcal
Liczba porcji: 1 porcja na ciasto o średnicy ok. 23 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 100 g białej czekolady
  • 25 g masła (lub 25 ml śmietanki kremówki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Polewa z białej czekolady - przepis i film wideo

Moje porady
  1. Tłuszcz lub śmietanka dodawane do roztapianej czekolady mogą się zwarzyć, jeśli tuż przed roztopieniem zostaną wyjęte prosto z lodówki. W takiej sytuacji najlepiej najpierw roztopić tłuszcz/podgrzać śmietankę w kąpieli wodnej, a dopiero potem dodawać kawałki czekolady, również o temperaturze pokojowej.
  2. Jak roztopić czekoladę - i co zrobić, jak się zwarzy
Polewa z białej czekolady - Jak zrobić
  1. W kąpieli wodnej rozpuszczam na niewielkim ogniu masło lub podgrzewam śmietankę kremówkę.

  2. Dodaję pokruszoną czekoladę i roztapiamy całość, dokładnie mieszając.

  3. W razie potrzeby reguluję konsystencję polewy, stopniowo dodając więcej czekolady lub masła/śmietanki.

  4. W razie potrzeby odczekuję kilka minut na zgęstnienie polewy przed polaniem nią ciasta/deseru.

Wartości odżywcze
Polewa z białej czekolady
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 574 kcal Kalorie z tłuszczów 369 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 41g 63%
Tłuszcze nasycone 25g 125%
Cholesterol 59mg 20%
Sód 214mg 9%
Potas 228mg 7%
Węglowodany ogółem 47g 16%
Cukry 47g
Białko 4g 8%
Witamina A 10%
Wapń 15.9%
Żelazo 1.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

 

Polewa z białej czekolady
Polewa z białej czekolady

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

14 komentarzy
  1. Jak pierwszy raz roztapiałem czekoladę w wieku 8 lat
    (Zawszę eksperymentowałem w kuchni ) spaliłem cały rondel

  2. Bo mam w tym doświadczenie i jeśli ci to nieodpowiada
    to nie komentuj.I mam prawo wyrazić własne zdanie na temat.

  3. Podstawowy przepis – polewa z białej czekolady. Co ciast, deserów,
    muffinów… Do czego wg Was pasuje? #food #przepis

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)