fbpx
Czytasz właśnie
Polewa z białej czekolady

Polewa z białej czekolady

Polewa z białej czekolady

Jedna z podstawowych dekoracji ciast i deserów – polewa z białej czekolady. Obok klasycznej czekoladowej, z którą czasem można ją nawet łączyć, jest to jeden z moich podstawowych sposobów na ozdabianie serników, tortów, biszkoptów oraz muffinów. To bardzo słodka i łatwa do przygotowania polewa, która szybko i dobrze zastyga na cieście. Można wykorzystać ją jako glazurę i rozprowadzić równomiernie po całym wierzchu lub, przy pomocy cukierniczego pisaka albo łyżki, wyczarować precyzyjne wzorki i napisy.

Zobacz też: Sprawdzone przepisy na najlepsze ciasta

Polewa z białej czekolady może też przydać się do dekoracji sernika i tortu po wymieszaniu z bitą śmietaną lub kwaśną śmietaną 12-18%. W połączeniu z polewą z gorzkiej lub mlecznej czekolady fantastycznie prezentuje się na truskawkach, a podana w specjalnym, podgrzewanym naczyniu idealnie sprawdzi się jako element czekoladowego fondue – można maczać w niej kawałki świeżych owoców, biszkopty, ciasteczka…

Zobacz też
Łamańce z makiem

Polewa z białej czekolady

Polewa z białej czekolady

Najprostsza polewa z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką.
4.41 from 22 votes
Przygotowanie: 2 minutes
Gotowanie: 3 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: biała polewa czekoladowa, polewa z białą czekoladą, polewa z białej czekolady
Liczba porcji: 1 porcja na ciasto o średnicy ok. 23 cm
Kalorie: 574kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 100 g białej czekolady
  • 25 g masła (lub 25 ml śmietanki kremówki)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Tłuszcz lub śmietanka dodawane do roztapianej czekolady mogą się zwarzyć, jeśli tuż przed roztopieniem zostaną wyjęte prosto z lodówki. W takiej sytuacji najlepiej najpierw roztopić tłuszcz/podgrzać śmietankę w kąpieli wodnej, a dopiero potem dodawać kawałki czekolady, również o temperaturze pokojowej.
  2. Jak roztopić czekoladę - i co zrobić, jak się zwarzy

Jak zrobić

  • W kąpieli wodnej rozpuszczam na niewielkim ogniu masło lub podgrzewam śmietankę kremówkę.
  • Dodaję pokruszoną czekoladę i roztapiamy całość, dokładnie mieszając.
  • W razie potrzeby reguluję konsystencję polewy, stopniowo dodając więcej czekolady lub masła/śmietanki.
  • W razie potrzeby odczekuję kilka minut na zgęstnienie polewy przed polaniem nią ciasta/deseru.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 574kcal (29%) | Węglowodany: 47g (16%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 41g (63%) | Tłuszcze nasycone: 25g (156%) | Cholesterol: 59mg (20%) | Sód: 214mg (9%) | Potas: 228mg (7%) | Cukier: 47g (52%) | Witamina A: 500IU (10%) | Wapń: 159mg (16%) | Żelazo: 0.2mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Polewa z białej czekolady
Polewa z białej czekolady
14 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom